Опалення без палива

21 лютого 2018, 13:09
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
65
Опалення без палива

Українці шуткують, що наш прожитковий мінімум дає певну низку можливостей: пити воду, дихати повітрям, нюхати продукти в магазині та дивитись на ліки в аптеці.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що до кінця опалювального сезону ціна на газ не зростатиме. Українці шуткують, що наш прожитковий мінімум дає певну низку можливостей: пити воду, дихати повітрям, нюхати продукти в магазині та дивитись на ліки в аптеці.

Довгий час в Україні утримувався тариф газу для населення, який начебто не покривав витрат газопостачальних і теплопостачальних компаній. Невідповідність ринкових цін і фактично отриманої плати за паливо призвело до збитковості підприємств. Тепер Міжнародний валютний фонд вимагає від України раз на півроку переглядати ціни на газ, щоб на внутрішньому ринку вони відповідали міжнародним цінам. Це одна з умов отримання Україною наступних траншів.

Картинки по запросу опалення

Уряд дійсно має намір використовувати український газ по-максимуму. Як заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості, вже до кінця 2018 року Україна забезпечить всі потреби населення газом власного видобутку. «2017 року країна видобула понад 20 млрд кубів блакитного палива» - заявив міністр. За підрахунками Кабміну, щоб відмовитися від імпорту газу, Україні потрібно почати добувати по 27 млрд кубометрів газу щорічно. Хоча експерти впевнені: подорожчання газу – лише питання часу.

Безумовно, газ подорожчає, але питання наскільки. Необхідно усвідомлювати, що є проблеми, пов'язані з тим, що на світових ринках дорожчає нафта, а за нею тягнуться ціна на вугілля вугілля і газ. І це процес, який зупинити в Україні неможливо. Тому це, безумовно, стимулюватиме зростання ціни на газ і зростання комунальних тарифів. Об'єктивно є питання того, що ціна на все влітку підвищиться.

В структурі тарифу на гарячу воду ціна на газ займає майже 60%. Тому, можна припустити, що при підвищенні ціни газу на 62%, тариф на гарячу воду може зрости за рік приблизно на 35-40%. Приблизно так само зростання ціни на газ вплине і на вартість опалення.

Зараз родина з трьох осіб, яка живе в квартирі з газовою плитою і наявністю центрального гарячого водопостачання без лічильника платить за газ приблизно 69 грн. Така ж родина з газовою колонкою – майже 220 грн. Після підвищення ціни на газ в першому випадку платіжка може становити близько 100 грн, а при наявності газової колонки – майже 320 грн і це мінімум.

Картинки по запросу опалення


До речі, для порівняння в Польщі ціна на газ для населення становить, в перерахунку на гривні, близько 12 грн/куб. м, тобто вдвічі більше, ніж зараз в Україні. Однак рівень побутового споживання газу в цій країні істотно нижче. Наприклад, замість газових плит в житлових будинках повсюдно встановлюють електричні.

Тарифна політика виконавчої влади і бездумна законодавча діяльність Верховної Ради завели ситуацію в житлово-комунальній сфері в нікуди. Із приходом постмайданної влади стало очевидно, що не тільки терпіння МВФ вичерпалося, а й ситуація з найбільшою державною компанією країни застигла за крок від падіння в економічну прірву.

Подальше підвищення тарифів на газ або електроенергію лише погіршуватиме ситуацію. Воно закономірно призведе до зниження рівня платежів, зростання заборгованості населення,  підприємств, збільшення видатків державного бюджету на субсидії, скорочення кількості й зниження якості послуг… Фактично не сьогодні, а вже давно всі заборгували всім.

«Цього опалювального сезону ціни на газ підвищуватися не будуть» - бреше Гройсман, так само, як розповів про зростання українського експорту, опублікувавши інфографіку, де значиться, що Україна експортує свою продукцію в 223 країни світу. І все б нічого, але в світі існує всього 197 держав.

Відповідно до ст. 42 Конституції України: "Держава захищає права споживачів, здійснює контроль над якістю і безпекою продукції та всіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів".

Ми всі — споживачі комунальних послуг і таких товарів першої необхідності, як вода, тепло, газ і електроенергія. Усі інститути держави повинні здійснювати контроль над їхньою якістю і безпекою! Від держави ми вимагаємо всього лиш захистити наші конституційні права.

Вихід із цієї ситуації, як з кожної, звісно є, питання лише в тому, чи зважиться на нього ЦЯ влада?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.