Комунальне рабство

07 лютого 2018, 17:45
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
127

Ситуація з опаленням в Україні залишає бажати кращого. За 2017 рік заборгованість населення за житлово-комунальні послуги досягла історичного рекорду 32,3 мільярдів гривень.

Ситуація з опаленням в Україні залишає бажати кращого. За 2017 рік заборгованість населення за житлово-комунальні послуги досягла історичного рекорду 32,3 мільярдів гривень. Для порівняння треба сказати, що в 2015 році, ця заборгованість складала 8,8 мільярдів гривень, за 2016 рік – стрибнула втричі. На даний момент я б назвав це критичним збільшенням, бо зрозуміло одне, що таке зростання за такий малий час є аномальним. 

Картинки по запросу захмарні платіжки

Виникає доречне питання: а внаслідок чого це виникло?! Є так звана структура заборгованості. Найбільна заборгованість в цій структурі – заборгованість за газ, потім – заборгованість за центральне опалення і гарячу воду, яке,фактично, залежить від газу. Виходить, що три чверті заборгованості залежить саме від газу. Звісно для ексепртів є очевидно, що підняття цін на газ, яке відбулось у 2015 році, є непідйомним для населення. До 2014 року вартість газу для населення становило 725 гривень. Постановою Кабінету Міністрів від 25 березня 2014 року, Арсенієм Яценюком, було встановлено нову ціну на газ 1127 гривень. Це було суттєве, але не критичне зростання. Але саме цікаве в цій постанові те, що в ній був розписаний графік зростання ціни на газ на три роки вперед. У 2015 році, таким чином, повинно було відбутися зростання на 40%, у 2016 році – на 20%, у 2017 році – ще на 20%. Відповдно до цієї постанови ми мали помірне зростання цін на газ і, таким чином, зростання тарифів. Варто сказати, що це повністю відповідало позиції  МВФ. Однак не все так сталось, як гадалось. Вже у 2015 році відбулось зібльшення ціни на газ на 80%.

Не дивлячись на те, що зима розпочалась два місяці назад,  наразі мешканці столиці  продовжують накопичувати борги за теплопостачання. Тільки за листопад місяць 2017 року заборгованість киян за тепло виросла одразу на 300 млн гривень і становить 2,9 млрд грн. В опалювальний сезон 2017-2018 років Україна входить із найменшими запасами вугілля за останні чотири роки. У енергокомпаній не має додаткових коштів на закупку палива.

Картинки по запросу захмарні платіжки

Вже відомі новації 2019 року: тим споживачам, які до 20 числа кожного місяця не встигли розрахуватися з постачальниками послуг (або до числа, зазначеного в договорі), уже наступного дня будуть нараховувати відсотки - щодня додаватимуть 0,01% суми боргу. За рік може набігти максимум 3,6%. Однак якщо є заборгованість із виплати зарплати, соціальної допомоги або субсидії та якщо особа може підтвердити це відповідними документами, то пеню не нараховуватимуть.

Народні обранці запевняють, що вартість комунпослуг не зміниться. Просто саму платіжку "розбиватимуть" на три частини. У платіжці, скажімо, за газ буде сума нарахованого платежу за саму послугу, плата за абонентське обслуговування (записана окремо в платіжці) і плата за обслуговування внутрішніх будинкових систем (за труби, які проходять по квартирі чи будинку). Тобто якщо раніше, наприклад, сума за опалення приходила одна, то тепер її розіб’ють на три складові частини. Проте одну з цих частин не регулюватиме держава. Це плата за абонентське обслуговування. Її буде встановлювати безпосередньо надавач послуг і в тому розмірі, який вважає за потрібне. Звісно, тут можливі спекуляції.

Картинки по запросу захмарні платіжки

Власне, у разі несвоєчасного розрахунку споживач має сплачувати пеню, а якщо постачальник не надав потрібної послуги чи надав її невідповідної якості, то в цьому випадку закон не передбачає посилення відповідальності. Зазначено, що постачальник послуг сплачує споживачеві пеню, але її розмір законодавством не встановлений і процедура, порядок її сплати також не регулюються.

Гройсман напочатку 2018 року поділився своїми мріями, розповівши чергову казку: «Я хочу, щоб за 3-4 роки ми стали країною, яка забезпечує себе власним газом. Щойно це відбудеться, ми на 20-30% можемо зменшити ціну газу ... на цей рік і  на майбутній».

За таких умов говорити про якийсь європейський підхід чи покращення життя українців не доводиться. Доводиться тільки з острахом чекати зниження температури і чергове підвищення апетитів чиновників та їх власних магнатів, інтереси яких вони, фактично, і обслуговують.

З сумом згадується дика кричалка, яку викрикували деякі нерозумні голови:

Москалі закрили газ

Щоб померзли руки в нас

Українці не задаються,

П'ють, гуляють і сміються.

Маєм в дупі стільки газу,

Що дамо і їм по разу…

Не так смішно тепер це звучить в холодних квартирах, з ледве теплою гарячою водою і платіжками із захмарними числами.

  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.