Марина Порошенко очолила Український культурний фонд

28 січня 2018, 10:51
Власник сторінки
Communication group
2
207
Марина Порошенко очолила Український культурний фонд

19 січня в Україні відбулась значна подія. Призначено голову новоствореного Українського культурного фонду.


На полях Давосу йшлось про економіку. Представники країн-учасниць полювали за інвестиціями. Зокрема Дональд Трамп заявив про повернення в економіку США 350 млрд. доларів (!) компанії Apple, які до цього планувались бути розосередженими по усьому світу.

Президент України теж був у тренді. Говорив про кращі умови для інвесторів, що створюються в Україні. А домовленість з МВФ про подальшу співпрацю має додати аргументів компаніям приходити в Україну.

У Давосі не йшлось про культуру. Не той майданчик. Хоча без культури розвиток теж неможливий. Навіть при стрімкому економічному зростанні, але в умовах безкультур’я, люди не відчуватимуть щастя.

19 січня в Україні відбулась значна подія. Призначено голову новоствореного Українського культурного фонду. Нею стала перша леді Марина Порошенко. Одразу зазначу – ця посада у відповідності до законодавства функціонуватиме на громадських засадах, тобто на безоплатній основі.

В цивілізованому світі набуло поширення, коли дружина першої особи в державі опікується гуманітарною сферою, зокрема культурою. Марина Порошенко завжди була наближеною до культури. Має другу вищу освіту в галузі культури. Вона була одним з розробників закону про УКФ.

Серед обов’язків голови Фонду – представницькі функції, організація засідань Наглядової ради і головування у ній, розподіл обов’язків і координація роботи Фонду, забезпечення виконання рішень Наглядової ради. В системі керівництва передбачено також посаду Виконавчого директора, конкурс на яку триває.

Якось повоєнна Франція оголосила, що культура передує економіці й започаткувала політику франкофонії. Було створено фонди, які займались підтримкою французької мови й культури. Відтоді усе французьке є окультурене, одухотворене. У всьому світі існують осередки франкофонії, які займаються популяризацією французької мови та культури. Чому б і нам не взяти до уваги цей позитивний досвід?

І добре, що саме перша леді погодилась на цю важливу місію. Це, безумовно, перемога. Це підтверджує слова президента і прем’єра, що культура віднині належить до пріоритетних, стратегічних напрямків.

Робота Фонду почалась успішно. Усі необхідні призначення відбулись прозоро, через інтернет-голосування. До Наглядової ради долучено знаних фахівців у сфері культури – Олексія Кужельного, керівника майстерні театрального мистецтва “Сузір’я”; Сергія Сьомкіна, керівника асоціації “Індустріальний телевізійний комітет”; Владислава Корнієнка, ректора Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва; Кармелу Цепколенко, композитора та голову асоціації “Нова музика”; Олександра Книгу, гендиректора-художнього керівника Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру; Юлію Литвинець, генерального директора Національного художнього музею України; Василя Вовкуна, міністра культури (2007 – 2010 рр.) і гендиректора-художнього керівника Львівського національного театру опери та балету.

Фонд допомагатиме просувати український культурний продукт. Йдеться як про державні ініціативи, так і приватні. Відтепер усякий перспективний проект матиме шанс на підтримку. Раніше талановитий митець мав звертатись до меценатів, тепер є спеціальний Фонд.

Володимир Манько, політичний експерт
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.