Молочні ріки. Коли чекати підвищення цін?!

25 січня 2018, 09:27
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
59

Українським селянам заборонять здавати молоко на молокозаводи, а також - на базари. Про це записано в Угоді про асоціацію з Євросоюзом і це спрямовано на покращення безпечності продуктів харчування.

"Згідно з домовленостями, які підписала наша країна в рамках асоціації з ЄС, неякісне домашнє молоко та вироби з нього домашнього походження мають зникнути з продажу"  - сказано у статті в одному з інтернет-видань.

Але, як стало відомо пізніше,  повністю домашнє молоко поки зникати нікуди не збирається. Зміни для домогосподарств та переробної промисловості будуть, більше того - такі зміни потрібні.

Новий стандарт мав набути чинності з 1 січня 2018 року, однак початок його застосування перенесли на 1 липня. До слова, в Європейському союзі немає поділу сирого коров’ячого молока на сорти - все воно має відповідати класу "екстра", і це записано у регламенті. Отже, можна говорити лише про поступовий перехід українського харчового ринку на стандарти ЄС.

Картинки по запросу селянам заборонили продавати молоко

У Міністерстві аграрної політики повідомили, що незабаром оприлюднять проект відповідного наказу, який буде затверджено після широкого обговорення.

В уряді водночас стверджують, що перехід з другого сорту на перший не вимагатиме від селян великих витрат - йдеться насамперед про гігієну тварин та людей, що їх обслуговують.

Але, йдеться і про те, що з 1 січня 2025 року настануть зміни для селян, які торгують м’ясом і молоком - продукти, отримані в результаті забою не на офіційній бойні, можна буде використовувати лише для власного споживання.

Прогнози експертів щодо подорожчання молока потрохи справджуються. Запевняють, що в першому кварталі 2018 року молочка виросте в ціні до 20-25%. Це пов'язано з тим, що сьогодні кілька проблем накладаються на український ринок молока. Перша - катастрофічне зменшення поголів'я корів. За останні 50 років воно є найнижчим. Як наслідок мала кількість корів не може дати достатньої кількості молока на внутрішньому ринку. Друга проблема полягає в тому, що протягом багатьох років у нас відповідно з євроінтеграцією в ЄС не було проведено комплексних заходів для підтримки малих сімейних ферм. Відповідно виникла проблема з реалізацією молочної продукції в особистих селянських господарствах.

Картинки по запросу селянам заборонили продавати молоко

Якщо надходження молока зменшиться на половину до переробних підприємств через нове положення, то зростання цін на молочні продукти буде колосальним, на внутрішньому ринку буде спостерігатися дефіцит даного продукту.

В результаті протягом поточного року ціни на молочку будуть постійно зростати, а її якість погіршуватися. Доходи селен різко будуть зменшуватись через неможливість продати свою продукцію. В результаті варто очікувати молочних бунтів по всій країні, адже для багатьох селян щоденна здача молока є чи не єдиною можливістю отримати «живі» гроші для того, щоб ібрати дитину в школу, одягнутися, тощо.

Окрім того, чи не будет тепер в Україні функціонувати «чорний ринок» молока.

А переробна промисловість, яка через відсутність сировини просто буде вмирати, або вилучати фальсифікат аби втриматися на ринку.

Очевидно, такі «дрібниці» не цікавлять владу. Отже, на їх думку це гідна ціна для українського селянства аби полетіти  ввечері послухати Віденську оперу. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.