Що необхідно знати про КІР?

16 січня 2018, 19:03
Власник сторінки
0
848
Що необхідно знати про КІР?

Всім батькам, які приймають рішення про вакцинацію своїх дітей, треба пам'ятати наступне:...

Кір - досить важке інфекційне захворювання, що супроводжується зміною декількох періодів хвороби, які тривалий час протікають (це не грип, де за три-п'ять днів можна вже одужати) і мають ряд важких ускладнень. Крім того, кір дуже заразна, практично всі, хто стикається з вірусом і не має імунітету, хворіє. З іншого боку, ми маємо специфічну профілактику, яка набагато ефективніша, ніж, наприклад, вакцинопрофілактика грипу.

Хто найбільш схильний до ризику важкого перебігу кору?

- діти молодше 5 років;

- дорослі старше 20 років;

- вагітні жінки;

- люди з будь-якими імунодефіцитними станами.


Програма вакцинації проти кору в світі почалася в 1963 році, у нас - трохи пізніше - з 1968 року. До введення програм імунізації в США на кір хворіли від 3 до 4 мільйонів осіб на рік, до 500 (!) Хворих гинуло, у близько 1000 розвивався енцефаліт. Широке застосування вакцини призвело до скорочення випадків кору в США на 99% і, нарешті, у вересні 2016 року Панамериканська організація ВООЗ оголосила, що Північна і Південна Америка є першими регіонами в світі де вдалося ліквідувати кір.

Однак кір залишилася в інших країнах, у зв'язку з чим можливе її потенційне завезення куди завгодно, і якщо це відбувається в країни
з низьким рівнем вакцинації, як у нас, це дає поштовх до розвитку епідемії.

Вакцинація від кору входить в наш Календар щеплень, роблять її в 1 рік і повторно в 6 років. Якщо з різних причин вакцинація не зроблена, її роблять дітям у будь-якому віці, краще - двічі (на перше введення антитіла формуються у 85-93% людей, на друге - у 97%) з інтервалом між щепленнями мінімум 28 днів.

Для того, щоб достовірно з'ясувати, чи має людина антитіла проти кору чи ні (вона може перенести захворювання на субклінічному рівні і не знати про це) необхідно зробити відповідний аналіз крові (анти measles IgG). Якщо цей аналіз недоступний або немає можливості його зробити то критеріями, що дозволяють вважати людину імунним до захворювання, вважаються такі:

- відмітки про проведення планової вакцинації в повному обсязі (двічі) за календарем (або поза ним) в медичній документації; на жаль, в нашій країні ця рекомендація не завжди є достовірною через неохайність деяких медичних працівників;

- ЛАБОРАТОРНЕ підтвердження про захворювання на кір в анамнезі;

- люди, народжені до 1957 року.


Згідно рекомендацій CDC для дорослих можна рекомендувати вакцинацію в наступних випадках:

1. Студентам після закінчення школи без підтвердження імунітету проти кору.

2. Людям, які народилися під час або після 1957 року народження, у яких немає докази імунітету (наявність антитіл); їм необхідно зробити хоча б одну дозу вакцини.

Календарну вакцинацію дорослим проводять до 30-річного віку при відсутності у них імунітету.

Якщо планується міжнародна подорож, особливо в країни з високою поширеністю кору, рекомендується вакцинація, починаючи з шестимісячного віку (з 6 до 11 місяців - одноразово).

ЕКСТРЕНА вакцинопрофілактика необхідна неімунним дітям протягом перших 3-х діб після контакту з хворим на кір.

Кому вакцинація протипоказана?

- людям із загрозливою життя алергічною реакцією на неоміцин або інший компонент вакцини, яка виникла на первинне введення;

- якщо людина хвора на момент вакцинації, її треба відкласти до одужання;

- вагітним жінкам; крім того, після вакцинації необхідно уникати вагітності протягом 4 тижнів після вакцинації.

Також, коли ви звернулись до лікаря його потрібно інформувати про наступне:

- наявність будь-якого імунодефіцитного стану, включаючи онкозахворювання, прийом хіміопрепаратів і / або променевої терапії;

- чи отримував пацієнт будь-яку вакцину протягом останніх 4-х тижнів;

- чи отримував найближчим часом препарати крові;

- чи було коли-небудь зниження рівня тромбоцитів.


Всі ці останні положення можуть служити причиною для відмови або відстрочки вакцинації.

У нашій країні зазвичай доступні комбіновані вакцини з коревим компонентом (наприклад разом з краснухою).

Для дорослих застосовуються ті ж вакцини, що і для дітей.

На закінчення можна додати, що вакцинація може супроводжуватися певними реакціями, бо використовується живий ослаблений штам, більш того, іноді і вакциновані можуть захворіти, однак це не йде ні в яке порівняння зі справжнім захворюванням, ще на початку грудня було відомо, що, за багатьма клінічними ознаками, цей спалах буде важким.

Тому краще без паніки, вирішуйте з вашими лікарями індивідуально доцільність вакцинації, і звертайтеся вчасно до лікаря при підвищенні температури тіла 38 градусів і вище, для своєчасної постановки діагнозу, особливо нещеплені і ті які відносяться до групи ризику.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: медицина,дети,вакцинация,прививки,корь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.