Хто кого? Ціни на паливо нас чи ми їх?

10 січня 2018, 16:31
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
73

Парадокс: бензин дорожчає, тому що через подорожчання цін на бензин збільшуються витрати на його перевезення.

Ціни на пальне б'ють рекорди. Якщо минулого понеділка заправитися літром бензину А95 коштувало близько 27 гривень, то зараз за нього просять 30 гривень. Лише за тиждень він здорожчав десь на 8%. На 3-4 гривень просять і за дизельне паливо. Воно зараз коштує десь 28 гривень.

Хоч автомобілістам зростання цін на 50 копійок за добу кидається в очі, експерти ж запевняють: нічого протиприродного в подібному зростанні немає. Якщо порівняти динаміку подорожчання бензину на автозаправках, зазвичай оператори дуже люблять піднімати ціни саме на 50 копійок.

Водії обурені здорожчанням, але кажуть, що від авто відмовлятися не збираються, бо це не розкіш і не забаганка, а життєва  необхідність мати авто у сучасному житті.

Картинки по запросу ціни на пальне

Якщо порахувати, то минулого тижня заправити повний бак бензином марки А95 коштувало близько 1000 гривень, а на сьогоднішній день – вже на 200 гривень більше.

Директор ВАТ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн переконаний, що вище 30 грн за літр ціна не сягне. Це психологічна межа, яку українські АЗС побояться перевищити. Якщо людина побачить, що на одній АЗС ціна на паливо починається з двійки, а на іншій з трійки, вона піде купувати там, де дешевше, навіть якщо різниця в кілька копійок. Саме тому АЗС затято “товктимуться” на рівні до 29,99 коп за літр.

Україна й українські оператори вкрай залежні від імпортного палива. Ми імпортуємо приблизно 80% всіх нафтопродуктів. Якщо взяти марку бензину А-95 (майже 82% - імпорт), 60% - з Білорусі, також завозять з Литви, Польщі, Угорщини, Греції та Румунії.

Картинки по запросу ціни на пальне

У прогнозі ціни на паливо в Україні потрібно виходити з двох факторов. Перший полягає в тому, що по всіх сировинних ринках у 2018 році очікується 5-відсоткове зростання. Це означає, що нафта буде продаватися на 5% вище, ніж вона продається зараз.

Другий фактор, який впливатиме на ціну - це прогнозована девальвація мінімум 10%. Додатковим буде також інфляційний фактор.

Стрибок цін на паливо в цьому році залежить, як завжди, від попиту, а потреба в цьому піднімається ближче до весни. Наразі взимку багато водіїв не користуються своїми автомобілями з різних причин. Немає грошей на зимову гуму або погодні умови дуже погані. Коли ж починається весняний сезон, машина знову стає потрібною. Хоча багато хто вже відмовили собі в цьому комфорті.

Картинки по запросу ціни на пальне

Роздрібні ціни на бензин ростуть темпами, близькими до інфляції і, можливо, вище. А поки нафта не здорожчала ще більше, водії шикуються в черги на заправках, заливаючи бензин в каністри, тим самим запасаючись паливом за старою ціною, яка кожен день стрімко повзе вгору на 10 копійок.

А от що буде з паливом навесні з початком посівної компанії можна лише уявити. Знову стрибки, знову проблеми.

Знову будемо мати зростання цін на продукти, товари і послуги, адже все потрохи, а дещо навіть в базі прив’язано до ціни на паливо.

І знову девальвація, і знову збільшення мінімальної зарплати на 2018 рік – невдала спроба компенсації, а не збільшення. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.