Чергова прірва від влади

26 грудня 2017, 14:58
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
92

Підсумовуючи обговорення проекту бюджету України на наступний рік, прем'єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що 2018рік повинен стати роком економічного зростання змін в соціальній сфері

У держбюджеті на 2017 рік заклали долар по 27,2 грн. У держбюджеті-2018 заклали курс 29,3 грн за долар. Раніше уряд озвучив такі валютні прогнози: обмінний курс гривні (в середньому за рік) 2018-го року становитиме 30,1 грн за долар, 2019-го року - 31,5 грн за долар, 2020-го року - 31 грн за долар. А поки депутати намагаються «закрити» нам очі черговими реформами, долар невпинно продовжує дорожчати на валютному ринку. Може ще поб’ємо рекорди цього року?

Підсумовуючи обговорення проекту бюджету України на наступний рік, прем'єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що 2018 рік повинен стати роком економічного зростання і реальних змін в соціальній сфері.

Це черговий антисоціальний бюджет. Мінімальна зарплата зросте лише на 523 гривні (до 3723), що наврядчи покриє навіть реальний рівень інфляції. Зате, зарплати депутатів підвищаться в два рази, а витрати на утримання апарату Верховної Ради сягнуть 1,5 мільярдів гривень.

На прожитковий мінімум бюджету 2018 року неможливо буде гідно прожити. Як завжди. Про те за словами самих політиків підвищення мінімальної зарплати не призведе до зростання цін. Гройсман пообіцяв, що зростання зарплат буде випереджати підвищення цін. Однак Кабмін також говорив і рік тому, коли закладали мінімалку до бюджету-2017.

При формуванні бюджету України на наступний рік в уряді виходили з середньорічного курсу 29,3 гривень за долар. Однак, якщо зараз долар коштує близько 27,7 гривень, то до наступного нового року він цілком може піти вище 31 гривні і все одно середньостатистичний курс за рік буде близько 29 гривень.

Похожее изображение

Швидше за все на девальвацію реагують турагентства, інтернет-магазини і АЗС. Зараз на заправках літр бензину коштує близько 30 гривень, при стабільних цін на нафту тільки через курс паливо може подорожчати на п'ять гривень.

Різке підвищення зарплат (якщо воно буде) спровокує відхід підприємств в тінь, що продовжить торішню тенденцію, коли людей масово звільняли або ховали в документах. За фактом для малих підприємств не створили ніяких поблажок, а під ударом знову опиняться якраз ті підприємці, які сплачують єдиний податок.

Щодо субсидій та тарифів. Давайте проаналізуємо нашу трирічну «перемогу»? Якщо в первинному варіанті бюджету на 2018 рік видатки на субсидії становили 55 мільярдів гривень, і ще сім мільярдів субсидій уряд планував віддати "під опіку" місцевої влади, то згодом вирішили всю суму субсидій виплачувати централізовано, а також збільшити її до 71 мільярда. Дев'ять мільярдів з них зараховані для субсидій, які уряд не виплатило в 2017 році, оскільки на субсидії знадобилося на 16 мільярдів більше первинних розрахунків.

Картинки по запросу субсидии и тариф

У 2015 році, коли комунальні тарифи почали підвищувати до ринкового рівня, витрати на субсидії становили 18 мільярдів гривень. У минулому році, коли була введена єдина ціна на газ, ці витрати становили вже 47 мільярдів. У бюджеті на цей рік закладали 61 мільярд.

Вже і так зрозуміло, що коштів у держбюджеті на 2018 рік не вистачить на покриття всіх потреб. Навіть підвищення, яке планується на 2018 рік, не дозволить задовольнити повністю потребу населення в цих субсидії. Та це й не є субсидіями як такими - це просто перерахунок з державного бюджету України на потреби великих енергетичних монополістів.

Оборот роздрібної торгівлі в Україні в січні-вересні 2016 року - 829,8 мільярдів гривень, в січні-вересні 2017 року - 578 млрд. Два висновки з цих двох цифр: українці сукупно в цьому році стали біднішими на 250 мільярдів, ніж в минулому, і купили товарів ще менше, тому що ціни зросли в рази. Як наслідок - наступний рік буде ще гірше.

Отже, знову на тлі заяв влади ми бачимо суху мову цифр і реальний стан справи.

А президент закликає всіх ділитися добром. Нагадує вислів: «Любові та ласки скільки завгодно, грошей не дамо»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.