Харчові підсумки і прогнози

06 грудня 2017, 10:19
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
51

Для українців відмовляти собі в чомусь не в дивину, адже статистика показує, що наші люди з кожним роком все менше і менше купують продуктів харчування, відмовляючи собі в їжі

Для українців відмовляти собі в чомусь не в дивину, адже статистика показує, що наші люди з кожним роком все менше і менше купляють продуктів харчування, відмовляючи собі в їжі, або купують їжу більш низької якості.

Ціни на молоко та молочні продукти вже зросли на третину. За рік молоко підскочило у ціні понад 30%. Лише від початку осені серед молочних продуктів найбільше подорожчало вершкове масло – плюс 3,5%, а це майже 5 грн. Молоко, сир та сметана зросли в ціні трохи більше, ніж на 2%. Щодо 2018 року, то тут  прогнозують до вересня зростання цін на хлібобулочні вироби на 20-25%, а до Нового Року подорожчання очікується на 5-6%.

Рівень інфляції в Україні уже перевищив прогнози Національного банку України. Прискорилося й зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки та м'ясну продукцію.

Похожее изображение

Через, м’яко кажучи, не дуже вдалу політику держави в аграрній сфері, минулого року аграрне виробництво в Україні впало на 4,8 %, вже з початку цього року тваринництво впало на 2,8 % (на 2,3% зменшено обсяг виробництва молока, на 10,5% – яєць). Поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 3,8%, свиней – на 4,6%, птиці – на 3,6%. Витрати на виробництво рослинницької продукції зросли на 9,1%, а тваринницької – на 20,9%. Загалом же вартість виробництва зросла на 12%. І в наступному році, як вже зазначалось, ситуація може погіршитись, якщо до аргументів виробників продовольства при прийнятті бюджету на наступний рік не дослухаються.

Високі ціни змушують громадян закуповувати товар оптом: овочі, фрукти, крупи, соняшникова олія. В середньому сім’я з 4-х людина може витрачати до 1500 грн в тиждень тільки на їжу. Якщо порахувати витрати на проїзд, одяг, комунальні послуги, навчання дітей і т.д. сума перевищить 8000-12000 грн.

Похожее изображение

У столиці з минулого тижня знову подорожчали хлібобулочні вироби. З початку 2018 року буханка хліба, яка важить 600 грам, обійдеться покупцеві в 15 гривень.

Експерти вважають нормальним підвищення цін на хліб - в інших країнах він коштує набагато дорожче. «У Білорусі хліб купують за 34 гривні, в Литві кілограм обійдеться 33.7 грн, а в Польщі - 41 грн. Але найвища вартість хліба в Угорщині - 66 гривень за кілограм », - заявив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Крім того «Бородинський» теж став дорожче на 1.5 грн - до 13 грн.

Треба відзачити, що соціальний хліб також подорожчав - на 20%. Кілограм житнього тепер коштує майже 12 грн. Однак для такого підвищення цін на хліб немає істотних економічних причин. Буханець житнього складається з дріжджів, масла, борошна і ячного порошку. З урахуванням ціни на енергоносії і заробітної плати співробітникам, собівартість такого хліба становить 10 грн.

Похожее изображение

Поки наш прем'єр-міністр очікує поліпшення ситуації в 2018 році, запевняє, що ми стали країною-експортером та зазначає, що на зростання цін на м’ясо, зокрема вплинула африканська чума свиней – кожного ранку бачу натовп людей, пенсіонерів, які стоять у великій черзі в кіоск «КиївХліб». Вони стоять в дощ, мороз, сніг. Стоять зі тьмяними очима, згорбившись від холоду. Для чого вони стоять в черзі? Для того, щоб заощадити 20-50 копійок на хліб. Так виглядають злидні, це є наше життя, українські реалії.

За сухими цифрами наведеної статистики мокрі сльози пенсіонерів і малозабезпечених людей. Я думаю, що кожен з нас хоча б раз у житті хотів побачити на місці цих людей політичну еліту. Щоб представники влади відчули себе нікому не потрібними. Але такого ніколи не буде. Хоча б тому, що з вікон лексусів і мерседесів цих черг не видно.

Невже ще хтось не зрозумів, що нас відверто і нахабно обкрадають? 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.