«Під ялинку». Які подарунки чекають українців у грудні 2017 року?

22 листопада 2017, 14:04
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
97

Уряд — як дитина: харчовий канал з великим апетитом на одному кінці і відсутність відповідальності на іншому.

Щоб винести розумне політичне рішення, потрібно володіти картиною майбутнього, якою зовсім не володіють наші політики. Про це свідчить складений держбюджет на 2018 рік.

Отже, по бюджету можна визначити інтереси ключових гравців на наступний 2018 рік, їх ресурсні можливості і, відповідно, їх політичну владу. Всі вже встигли помітити, що значне збільшення фінансування отримали силові структури, які, очевидно, будуть контролювати після цього ситуацію в країні. Погодьтеся, що уряд, який грабує Петра, щоб сплатити Павлу, завжди може розраховувати на підтрімку Павла, або в нашому випадку навпаки.

Похожее изображение

Парадокс: висока частка соціальних видатків в структурі бюджету не забезпечує належний соціальний захист і належну якість життя населення. Тобто,  недореформованість та непродуманість  складових соціальної сфери призводить до марнування значної частки ресурсів бюджету. Наявна модель соціальної політики є гальмівною для економічного зростання та несприятливою для розвитку людського капіталу України. Фактично черговий бюджет «унітазу» - (з’їли і …).

Мені не зовсім зрозуміла ситуація з подальшим фінансуванням соціальних стандартів. Навіть на субсидії зменшилася сума. Незрозуміло яким чином з цієї ситуації буде викручуватися держава.

Цей бюджет в різних джерелах називається по різному. І все як завжди: начебто виглядає привабливо, тільки б не занурюватися в деталі, там – темний ліс. Основними параметрами бюджету 2018 року є 3% зростання ВВП (як планувалося і на 2017 рік), 7% інфляція (власне кажучи приблизно така ж сама, як і планувалась на цей рік), курс долара 29-30 якщо брати в середньому. При цьому прожитковий мінімум зростає, зростає мінімальна заробітна плата. Доходи бюджету – один трильйон гривень. Фінансування буде йти, як і планувалося, на силові структури на рівні від 5% ВВП, також буде збільшення фінансування на дороги, медичні установи, культуру, тощо.

Похожее изображение

«Бюджет є абсолютно збалансованим, бюджет є бюджетом економічного зростання. Ми передбачаємо, що в наступному році ми зможемо досягти економічне зростання більше 3%», - сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

 

Можна сказати, що чисто формально це бюджет і соціальний і бюджет розвитку, але, нажаль, це тільки за формальними ознаками. Попри те, що з цього року ми перейшли на трирічне планування бюджету, попри те, що зазначено фінансування нових реформ, які були запущені за останні місяці, можна побачити, що цей бюджет не є бюджетом розвитку. Чому? Декілька років тому ми бачили 17% зниження ВВП. Якщо брати по 3% зростання ВВП на 2018-2019 рр, потім по 5% зростання ВВП, то ми зможемо вийти на рівень 2013 року, приблизно, лише у 2024 році. Після цього це є бюджетом розвитку?! На 2018 рік знову ж таки не сформовані джерела зростання економіки України.

Картинки по запросу урезанный бюджет

Якщо говорити про державний борг, то дефіцит державного бюджету склав 5,0% ВВП у 2014 році та 2,3 ВВП (45,2 млрд грн.) у 2015 р. «Прихований» дефіцит державного бюджету у 2015 році склав ще 3,8% ВВП. У світовій  практиці безпечним рівнем бюджетного дефіциту вважається його обсяг не більше 3% ВВП. При цьому, Україна рухається в Європейський Союз, одже має враховувати, що відповідно до Маастрихтського договору, який визначає 5 критеріїв для країн-претендентів на вступ до ЕС: дефіцит державного бюджету  не має перевищувати 3% ВВП і державний борг не має перевищувати більше 60% ВВП. Спрямування залучення коштів переважно на споживання та повернення попередніх боргів. Таким чином позикове фінансування формує «депресивну пастку» через «ефект витіснення», за якого зростання кредитування економіки не відбувається через більшу вигідність державних запозичень.

Кажуть, що цей бюджет є соціальний. Проте, якщо подивитися на той прожитковий мінімум в 1700 грн, який закладається в цей бюджет, можемо бачити, що цей показник не відповідає жодним обов'язкам держави України, яка, як зазначено в Конституції, є соціальною державою.

Похожее изображение

Утримання уряду, президента й парламенту в 2018 році подорожчає майже на мільярд. Лідером стане президент, господарство якого коштуватиме більше, ніж, наприклад, усі космічні програми України.

Найпомітніше стрибнуть витрати на силовий блок: наприклад, утримання Міноборони – з 69 до 83 млрд грн. Міністерству внутрішніх справ дадуть 63 млрд замість цьогорічних 53.

А ось витрати на вищі органи влади – уряд, парламент та президентську вертикаль – сягнуть справді космічних висот. Найбільше отримає господарство глави держави. Фінансування Державного управління справами, яке забезпечує діяльність гаранта Конституції та його адміністрації, у 2018 році зросте на 25 мільйонів, сягнувши майже 2,4 млрд грн. Для порівняння: стаття витрат «Медичне лікування, реабілітація та санаторне забезпечення особового складу ЗСУ, ветеранів військової служби та членів їх сімей, ветеранів війни» дорівнюватиме 929 млн грн. На 25% зросте фінансування Верховної Ради: з 1,2 млрд гривень до 1,67 млрд гривень.

Ще раз хочу наголосити, що цей бюджет не є проривним, оскільки джерела зростання економіки країни в цьому бюджеті не визначено. Як завжди прописано, що доходи в бюджет України формуються завдяки нашим з вами, як громадян, податкам, за рахунком підіймання акцизів, податків, які збираються з юридичних та фізичних осіб та за рахунку позик і доходів, які плануються.

Похожее изображение

Виникає перманентна потреба у державних запозиченнях, дедалі більша частка яких спрямовується на повернення раніше отриманих позик. Масштабність державних запозичень на внутрішньому ринку робить їх відчутним чинником впливу на фінансову ситуацію в країні, створюючи ризик розвитку класичного «ефекту витіснення», а спрямування залучених коштів переважно на споживання та повернення попередніх боргів замість розвитку відтворює хронічну залежність від зовнішнього фінансування. Обтяжливість зовнішнього боргу стрімко зростає внаслідок девальвації гривні.

Вже можна зробити прогноз щодо наступного року: «операція бюджет-2018» очевидно не буде проривом економіки, а доходи українців будуть, як завжди, бажати кращого. Все як завжди. Все для людей… 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.