Коротко і по суті: чому медики проти сьогоднішньої реформи

28 вересня 2017, 11:04
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
29

Щоб не вводити в оману суспільство про те, що медики апріорі виступають проти медичної реформи, варто зауважити ключові факти чому ми виступаємо проти реформи, яку пропонує Супрун

Давайте спочатку домовимося не перекручувати факти. Медики не виступають ПРОТИ реформи, ми всі чудово розуміємо, що прогнила і розвалена система потребує реформування. Але точно не такого, як це намагається зробити МОЗ.

Нещодавня масова акція протесту лікарів під Верховною Радою вкотре довела депутатам, що медики не погоджуються з моделлю реформи системи охорони здоров’я в Україні. Але ніхто з нас не виступає проти реформи як такої. Реформа медицини в Україні має бути. Але вона повинна враховувати інтереси всіх: як пацієнтів, так і лікарів, які працюють в галузі.

Щоб не вводити в оману суспільство про те, що медики апріорі виступають проти медичної реформи, варто зауважити ключові факти чому ми виступаємо проти реформи, яку пропонує Супрун:

По-перше: за три роки відрахування на медицину зменшилися в три рази. На наступний рік в бюджеті не заплановано збільшення витрат на галузь. А МОЗ, замість того, щоб разом з лікарями відстоювати інтереси галузі, ображено надуває губи і розповідає, що «людей на мітинги зганяють».

По-друге: раз витрати на медицину збільшувати не планують, значить на реформу відрахувань не буде. Що можна робити без грошей? Правильно: закривати лікарні, скорочувати лікарів, вводити «співоплати». Це поліпшить ситуацію? Не думаю…

По-третє: реформа спричинить за собою скорочення лікарень, персоналу та збільшення платних послуг. Безкоштовним залишиться тільки первинне звернення до терапевта. Чи стануть пацієнти від цього здоровішими, а робота лікарів простішою? Теж не думаю…

По-четверте: щоб модель реформи від МОЗу стала законною, необхідне скасування 49 ст. Конституції України про безкоштовну медицину. До прикладу, таке скасування суперечить іншій статті Конституції, де йдеться про те, що жодна реформа не може зменшувати наявні права українських громадян. Безкоштовна медицина є таким же правом українців, як і право на гідне існування. Тому ця норма не може бути скасована.

Реформа системи охорони здоров’я необхідна Україні. Але вона повинна піднімати на новий рівень нашу медицину, а не закривати лікарні та впроваджувати платну медицину, як нам пропонує МОЗ та пані Супрун.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.