Чому родичі загиблих у MH17 подають позови проти України?

07 вересня 2017, 15:21
Власник сторінки
програміст, журналіст
0
517
Чому родичі загиблих у MH17 подають позови проти України?

Чи можемо ми поставити себе на місце тих, хто втратив близьких у цій трагедії?

У Европейському Суді з прав людини зареєстровано чотири позови від родичів загиблих у катастрофі MH17 проти України. Чому проти України? Адже у попередніх висновках розслідування, оприлюднених минулого року, комісія JIT дотримується теорії про російське походження ЗРК “Бук”, з якого, ймовірно, було поцілено у Боїнг.
На думку німецького юриста з авіаційного права, профессора Ельмара Гімулли, збитий літак — це воєнна втрата, незалежно від того, кому належав “Бук”. Це війна, а на війні гинуть люди, в тому числі, мирні. Інше питання — це чому цивільний літак, що летів транзитом, опинився у повітряному просторі над територією військових дій? Згідно міжнародного авіаційного права, повітряний простір над небезпечною територією має бути закритий. Це принципове правило, яке категорично не може бути порушено.
Не зрозуміло, з яких причин Державна авіаційна комісія України цього не зробила. Можливо, через недбалість, можливо через небажання на той час визнавати, що на Донбасі війна і влада не контролює ситуацію. Але факт залишається фактом: літак летів над зоною бойових дій і був збитий, чи то помилково, чи умисно.
Хто цілив у цивільний борт і навіщо — це мають виявити слідчі. Досьогодні, через більше ніж три роки після трагедії, належних, однозначних і незаперечних фактів, що дали б відповідь на ці запитання, не було виявлено.
Проте родичі прагнуть справедливості. Для них все досить однозначно: літак збитий через недотримання мір безпеки, а хто особисто тиснув на кнопку —то вже парафія слідчих.
Є така позиція правильною, чи ні — не нам з Вами судити. Ми можемо лише співчувати втраті та сподіватися на справедливість, яка зможе хоч трохи зарадити смутку рідних людей загиблих...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: падение Боинга 777,Крушение Боинг 777 под Донецком,Боинг-777
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.