Історія, відроджена на сторінках книги, або як Біла Церква декомунізувалася

30 серпня 2017, 11:03
Власник сторінки
редактор
0
129
Історія, відроджена на сторінках книги, або як Біла Церква декомунізувалася

Книга може слугувати справжнім путівником по місту.

«Хто не пам’ятає минулого, буде приречений пережити його знову!» Ця фраза досить таки заяложена у виступах політиків різного масштабу, але ж від того не втрачає своєї актуальності. Відгриміли, здається, пристрасті по перейменуванню вулиць, небо залишилося на своєму місці, а не впало на землю, як того боялися комуністи, пошта не перебуває в колапсі, а власників бізнесу й нерухомості ніхто не зганяє під дулом кулемета змінювати паспорти та документи на право власності.


Але залишається пам’ять. І вона викладена на сторінках цікавої збірки «Декомунізація в Білій Церкві. Інформаційний довідник з перейменування вулиць у 2016 році», яка вийшла у видавництві «Час Змін Інформ» 2017 року. Замість слів «Біла Церква» можна було б підставити назви інших міст, але в цій статті мова йде про найбільше місто Київщини. Зі сторінок довідника можна довідатися про процеси, які передували прийняттю рішення про перейменування вулиць та інших географічних об’єктів. Авторський колектив дослідив питання і висвітлив процеси, які передували прийняттю рішення проголосованого у сесійній залі Білоцерківської міської ради.

Автори спираються на документальні джерела, які можна знайти у відкритому доступі. Тим фантасмагорічніший вигляд має опис роботи групи, яка подавала пропозиції, обґрунтовувала їх, та, і це найважче в українських умовах, шукала консенсус. І це при тому, що в робочій групі по декомунізації працювали і… комуністи.

Книга може слугувати справжнім путівником по місту. В ній вміщено не лише дані про злочинну діяльність людей, які нищили українську державність, не тільки подається життєвий шлях видатних постатей в українській історії, а на фрагментах плану міста вказано розташування перейменованих об’єктів. Крім того книга багато ілюстрована портретами історичних діячів, а також зображеннями, які характеризують той чи інший етап розвитку країни та міста.


Книга «Декомунізація в Білій Церкві. Інформаційний довідник з перейменування вулиць у 2016 році» має стати й цікавим матеріалом для істориків і краєзнавців. Сьогодні події початку 2016 року здаються близькими, але мине кілька років й вони стануть об’єктом для історичного аналізу та пошукової роботи. І тут книга приходитиме на допомогу, адже в ній вміщено результати голосування по питанню декомунізації, з посиланням на відеоматеріали в мережі Інтернет, які показують зовсім іншу картину, ніж сухі протоколи засідань Білоцерківської міської ради. Тож багатьом політичним силам є за що червоніти від сорому перед Україною.

Прочитавши книгу «Декомунізація в Білій Церкві. Інформаційний довідник з перейменування вулиць у 2016 році» хочеться поаплодувати авторам за проявлену громадянську свідомість, точність до деталей, а краєзнавцям з інших міст порадити взяти приклад з білоцерківців, які ретельно дослідили, описали і смачно подали процес повернення національної пам’яті в окремо взятому українському місті.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.