Ви ще працюєте? Тоді ми йдемо до вас

07 серпня 2017, 14:50
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
111
Ви ще працюєте? Тоді ми йдемо до вас

Кому варто готуватись до чергових обшуків?

Ще до нещодавно скандал з обшуками в ІТ-сфері, коли компанії цілими офісами були вимушені поїхати в ЕС і покинути Україну здавався вже прочитаною книгою, проте вже сьогодні стало очевидним, що протистояння компаній, що розвиваються та силовиків спалахнули з новою силою.

За даними Генеральної прокуратури, якщо в 2015 році було зареєстровано 600 кримінальних проваджень, які стосуються сфери IT, то на травень 2017 їх накопичилось вже більше 800. А вже що говорити про малий та середній  бізнес, засоби масової інформації та адвокатів…

Після підтримання президентом прийнятих Верховною Радою змін до державного бюджету, всім співробітникам прокуратури підвищать заробітну плату на 70%. За словами Луценка, регіональний прокурор, який отримував від 23 тис. до 33 тис. гривень в залежності від стажу буде отримувати від 27 тис. до 44 тис. гривень. У той же час прокурор регіональної прокуратури буде отримувати від 15 тис. до 26 тис. гривень. – передає «Українська правда». (http://www.pravda.com.ua/news/2017/07/21/7150182/)

             Загострення подій розпочалось з компанії YouControl, сервіс для бізнес-аналітики та перевірки контрагентів на благонадійність, після чого обшуки відбулись в квартирі керівника та інших співробітників. Прицьому силовики намагались не допускати адвоката компанії до обшуків. "За однією з адрес мені майже вдалося проникнути всередину, але оперативники застосували фізичну силу і я був змушений відступити. Зрештою після переговорів з керівництвом слідчої групи і бійки в квартирі керівника компанії, я почав надавати йому правову допомогу при проведенні обшуку", - розповідає юрист .
            Як розповідав потім сам керівник компанії, силовики пропонували йому "почати співпрацювати зі слідством, у всьому зізнатися і розповісти, як незаконно добували інформацію.
            Що стосується ЗМІ, то прокуратура співпрацює з провладною верхівкою, яка підпорядковує собі інформаційні канали для того, аби односторонньо та суб’єктивно висвітлювати інформацію про події та певні речі в суспільстві. Виходить така собі ілюзія свободи слова,  якої немає. 
Останній обшук в інформаційному агентстві «Вести» наробив галасу у всьому суспільстві, адже такої ганебної та зухвалої поведінки від правоохоронців ніхто не очікував. Сьогодні вся колегія і радіо і інформаційного сайту вимушена шукати собі нову роботу, хоча злагоджений колектив
 професіоналів довгі роки пліч о пліч працював для того, аби поширювати інформацію. 
            На жаль, дізнатися про майбутній візит силовиків заздалегідь практично неможливо. Дозвіл на проведення обшуку дає слідчий суддя на підставі клопотання слідчого або прокурора. Його розглядають на засіданні суду, де беруть участь тільки вищезгадані особи.
            Засумніватися в доцільності проведення обшуку просто нікому. Такий механізм дозволяє силовикам раптово нагрянути в офіс і запобігти знищенню речових доказів. Як не прикро, але часто недобросовісні правоохоронці використовують обшуки не для розкриття злочинів, а з метою тиску на бізнес для власної вигоди
            У подібній ситуації багато компаній заздалегідь готуються до ешелонованої оборони, заздалегідь залучаючи юристів і експертів з кібербезпеки. 
Також тривожним дзвіночком, після якого обшук стає лише справою часу, можна вважати запит контролюючого органу або ухвала суду про тимчасовий доступ до документів. Навіть якщо компанія все видасть добровільно, готуватися до обшуку все одно потрібно. Я б радив заздалегідь укласти договір з адвокатом, який має відповідний досвід і в подальшому зможе супроводжувати процес. 
            Незайвим буде і банальне зміцнення підступів до серця компанії і в фізичному плані. Входи в будівлю, кабінети, серверні та інші приміщення повинні перекриватися за допомогою елементарних засобів блокування, а кожне проникнення повинно супроводжуватися пасивним, але дієвим опором.
При появі в офісі непроханих гостей, необхідно наполягати на присутності адвоката і пред'явити силовикам договір про надання правової допомоги. Не варто забувати і про те, що на час обшуку повинні бути присутніми двоє незацікавлених понятих. Спілкуватися з правоохоронцями варто тільки керівнику або іншому заздалегідь визначеному співробітнику, а перед початком обшуку заявити клопотання про відеофіксацію і при необхідності вести зйомку самостійно, так як це не заборонено законом

Перед початком обшуку у візитерів також варто попросити документи. Потрібно перевірити повноваження слідчого, прокурора, отримати копію ухвали суду та ознайомитися з ним, переконавшись, що всі дані, зазначені в ньому, відповідають дійсності (адреса, власник приміщення, термін дії та дані про особу, якій дозволено проводити обшук. Якщо цих документів немає або зазначені в них імена не відповідають дійсності, потрібно відразу телефонувати в поліцію. Також на "102" варто телефонувати, якщо візитери застосовують фізичну силу або псують майно.

Адвокатське об’єднання «Войченко і Дульський» має великий досвід успішного супроводження подібних процесів.

Ви маєте бути постійно готовими до подібних сценаріїв і в цьому розумінні, кваліфікована юридична допомога буде просто необхідна.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.