Хто перший – тарифи, чи борги за них?

01 червня 2017, 10:30
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
81
Хто перший – тарифи, чи борги за них?

Рішенням Уряду від 8 лютого 2017 року було відновлено дію Урядової програми з енергоефективності у 2017 році.

Незабаром, після підписання договорів про співпрацю з Держенергоефективності, державні банки – Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, а відтепер ще і Приватбанк поновлять видачу «теплих» кредитів як для ОСББ/ЖБК так і для фізичних осіб.

Відшкодування, яке надається учасникам Урядової програми, як і в минулому році, становить:

·     20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;

·     35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб;

·     40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 000 гривень.

Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості квартир-субсидіантів.

 

Мало того, що з виникненням ОСББ держава «повісила» на громадян самостійне утримання будинків, а якщо подивитись на стан більшості, то можна зрозуміти, що уряд просто позбувся важкого тягаря, в який він був змушений вкладати державні кошти, проте сьогодні самі мешканці мають ремонтувати свої подекуди аварійні «хрущовки» та «сталінки», так ще й обіцяні державні допомоги  по утриманню будинків сьогодні не виконуються.

Шалені тарифи, мізерні зарплати та пенсії створили зі звичайних українців жебраків, які вже не можуть платити за квартплату, від чого ОСББ повідомляють про катастрофічну фінансову ситуацію унаслідок невиконання державою своїх зобов’язань, а також наголошують, що саме держава несе відповідальність за припинення належного утримання наших будинків в наслідок утвореної  заборгованості.

Борг щоденно зростає та станом на 1 квітня 2017 року він  складає майже 32 мільярдів гривень. На сьогодні з відшкодування субсидій та пільг для ЖКХ виникла дуже напружена ситуація. Критичний стан справ найбільше відчуває на собі ОСББ, діяльність яких стає під питанням, особливо для тих, які скористались державною підтримкою, в рамках програми «Теплі кредити» та крім того, житлово-комунальні підприємства на місцях.

Представники об’єднань співвласників багатоквартиних будинків зустрічались з представниками міністерств профільного департаменту, цифра в заборгованість держави перед своїми громадянами в сумі 32 мільярди гривень була підтверджена та уточнена, що обсяг заборгованості по країні складає 35 мільярдів гривень. Об’єднання звернулись до уряду, з пропозицією якомога швидше сприяти вирішенню цієї проблеми та провести узгоджену зустріч, між міськими головами і представниками Міністерства соціальної політики і Міністерства фінансів тому, що в тих офіційних відповідях, які отримали об’єднання від Міністерства соціальної політики, вони визнають цю проблематику та готові вирішувати, проте також їм необхідні відповідні кроки від Міністерства фінансів. Від цього страждають органи не тільки місцевого самоврядування та ОСББ, але й в першу чергу громадяни, що спричиняє соціальну напругу. Якщо ситуація не зміниться та не будуть прийняті відповідні міри, то можуть виникнути відповідні негативні наслідки з системою життєзабезпечення в наших містах, а саме комунальнх підприємствах, що відобразиться на якості тих послуг, які надаються нашим громадянам.

В Україні створили майже 27 тисяч ОСББ, що становить близько 25% багатоквартирного житлового фонду. У кількох тисяч будинків, рівень субсидіантів становить до 70-80%, що взагалі унеможливлює здійснювати ОСББ належне утримання будинку. Фінансовий стан обєднань є вкрай критичним.

В деяких регіонах України ця заборгованість існує ще з минулого 2016 року. Така ситуація є неприпустимою, коли на законодавчому рівні держава гарантує соціальний захист, а фактично – позбавляє громадян скористатись правом отримати такі соціальні гарантії.

         Тож «жити по-новому» означає далеко не те, чого всі очікували. Що буде далі – побачимо, проте вже сьогодні ясно, що уникнути проблем з теплопостачанням, відключення від електроенергії, пересування сходами, вимкнення ліфтів та потопання в груді сміття буде вкрай складно. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ОСББ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.