Мак як уособлення пам'яті.

04 травня 2017, 15:02
Власник сторінки
1
359
Мак як уособлення пам яті.

«На полях Фландрії між хрестами, качає вітер мак рядами».

Мак як уособлення пам'яті.

Вперше як символ колір маку з'являється у вірші канадського військового лікаря Джона Маккрея «На полях Фландрії » (1915 ), яке починається словами:

«In Flanders fields the poppies blow 
Ви: Between the crosses, row on row»,

що в перекладі означає:

«На полях  між хрестами 
Качає вітер мак рядами».

Був уперше використаний Американським легіоном для вшанування пам'яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни. Символ поширений у Західній Європі (особливо у Великій Британії), Північній Америці та Австралії.

В Україні ж червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році, дизайн якого розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України.

Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни - 1939-1945 - та гасло “Ніколи знову”

Ми пам'ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об'єднані Нації. Пам'ятаємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

Після Першої світової війни маки стали символічно вважати кров'ю солдатів, загиблих на полі бою. Після поховання убитих у Фландрії, кілька років пустинні поля зацвіли сотнями тисяч червоних маків. Сьогодні в усьому світі мак вважається символом пам'яті про загиблих солдатів у часи Першої та Другої світової війни.

Торік в Україні святковим гаслом було: «Ніколи знову». Проте з’ясувалося, що «знову» стало реальністю, бо ж Росія досі не повернулася з тієї війни, і більшість її громадян, під’юджуваних пропагандою, переконана, що і досі триває їхня «священна війна» проти різного роду «піндосів», «ґейропейців» і «жидобандер». Тож гасло цього року інше: «Пам’ятаємо, перемагаємо».

Та за всіх обставин для України саме День пам’яті і примирення з червоними маками як його символами є найкращою формою вшанування всіх борців із тоталітаризмами і жертв тієї страхітливої війни, з якої час вертатись додому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.