В Києві презентували унікальне видання - антикорупційний журнал

27 грудня 2016, 15:39
Власник сторінки
0
714
В Києві презентували унікальне видання - антикорупційний журнал

26 грудня 2016 року, в приміщенні КМДА, редакційна колегія першого Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша надія», заснованого Громадсько-соціальним агентством «Ваша надія»,

 представила широкому загалу результат своєї багатомісячної праці.

Це солідне видання на 50 сторінок гарного межованого паперу, що містить в собі різноманітні матеріали, статті, нариси, інтерв’ю, і звісно ж, журналістські розслідування – найголовніша зброя у боротьбі з сучасною корупцією.

Головною метою створення журналу, як зазначається в прес-релізі, є бажання редакційної колегії донести до громадськості ситуацію щодо корупції в Україні, ефективність боротьби з нею на практиці та світовий досвід вирішення цього болючого питання.

Із вступним словом до присутніх звернувся головний редактор журналу, директор Громадсько-соціального агентства «Ваша надія» Федір Олексюк.

Зокрема, він зазначив, що агентство-засновник журналу було створено ще у 2012 році. Крім того, очільник редакції повідомив, що в робочих планах колективу було створення газети і 45-хвилинної програми для підтримки іноземних інвесторів, але врешті-решт вирішили зосередитись саме на журналі та його електронній версії. Зараз вже працює сайт журналу.

«Який журнал нам вдалося зробити, будете оцінювати ви - читачі, громадяни України. Але пам’ятайте, що за кожною статтею, за кожною навіть найменшою інформацією стоїть наше бажання з Божою Мудрістю і нашими спільними зусиллями змінити на краще самих себе і українське суспільство. Бо корупція зараз – це справжня загроза національній безпеці!» - наголосив головний редактор.

«Проте, ми, як і багато співавторів журналу, вважаємо, що переслідування корупціонерів - лише частина боротьби з корупцією і цим тільки  можна її обмежити до розумних меж. Однак, мораль, державний патріотизм, етика та релігія це ті інструменти, за допомогою яких і відбувається викорінення даного явища, насамперед, з нашої свідомості, а потім вже і з кабінетів чиновників. Не варто забувати про те, що корупційні злочини часто характеризуються латентністю, що обумовлено не тільки зовнішньою скритністю поведінки, але і за згодою самого потерпілого», - зазначив Федір Олексюк. При цьому він навів прозорливі слова Голови УГКЦ Любомира Гузара: «Чого ми очікуємо від вищого керівництва, якщо самі не дотримуємось правил дорожнього руху? Порушивши ці правила, даємо хабара інспектору, щоб не понести законне покарання».

«Можна скільки завгодно говорити про шляхи розвитку держави, про боротьбу з бідністю і злочинністю, про прорив економіки і т. д., але поки не буде знищено корупцію, будь-які починання не дадуть результату»,  - підкреслює Федір Олексюк.

Отже, здатність українців бути самокритичними до себе й стверджувати норми моралі та законності у повсякденному житті, за думкою Федора Олексюка, є важливим чинником для ствердження засад правової держави.

Під час презентації видання, головний редактор представив найбільш значущі матеріали журналу.

          Так, у першому номері опубліковано інтерв’ю з директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником, який розкриває деякі нюанси своєї роботи на цій відповідальній посаді, окреслює виклики та загрози суспільству. Є також інтерв’ю з головою Херсонської обласної державної адміністрації Андрієм Гордєєвим, у якому можна прочитати про реальні проблеми і корупційні виклики державного сектору в регіонах.

«В журналі ви знайдете як законодавчі акти щодо боротьби з корупцією в Україні та зможете порівняти їх ефективність на практиці, так і дізнаєтесь про міжнародний досвід такої боротьби, - відкриває подробиці змісту номера головний редактор журналу. - Ми вважаємо, що зменшення в Україні рівня корупції до безпечного можливе лише за умови вивчення закордонного досвіду боротьби із цим вкрай негативним соціальним явищем», - стверджує Федір Олексюк. В журналі наведено приклад, як вдалося побороти корупцію в Сінгапурі.

«Корупція боїться світла» - це головний девіз журналу. Наші «прожектори» гострого пера і влучного слова будуть  викривати тих, хто одягнув маску чесного керівника чи можновладця, справедливого судді чи борця зі злочинністю, а за словами Апостола Павла: «Що роблять  потаємно, соромно навіть казати про те» (До Єфесян 12.5). Саме тому, журналістські розслідування та інформація про ті чи інші зловживання будуть з номера в номер відслідковуватись і триматись на контролі редакції, поки дана проблема не буде вирішена, чи викорінена як явище»,  - підкреслює головний редактор.

Щодо інших тем то варто відмітити наступні матеріали.       

Не обійшли стороною питання довгобудів і обман інвесторів горезвісного ЖК «Золотий Берег» в м. Одесі в публікації «ЖК «Золотий Берег» - «еталон» будівельної корупції в Україні». Про дослідження цієї теми розповів особисто Володимир Дроздовський, член редколегії, письменник. Про те, як сам потрапив у халепу фінансових махінацій і про свій тернистий шлях до відновлення справедливості.

Неабиякий резонанс можуть викликати матеріали, що стосуються українських суддів. В кожному журналістському розслідуванні фігурують судді всіх інстанцій, які мали поновити законність, але цього не зробили. Вони заносяться до, так званого, народного «досьє» з обов’язковим оприлюдненням їхніх фотографій, де кожен читач зможе повідомити редакцію про порушення з боку суддів, прийняття ними свавільних і незаконних рішень та їх скриті  фінансово-майнові активи.

В журналі аналізуються декларації «слуг Феміди», викриваються корупційні ознаки при їх заповненні. Лакмусом «обліко-морале» деяких суддів є матеріал про те, як у п’яному вигляді за кермом куражився суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Галаган О. В., під назвою «Захмелілий феодальний лад в Україні».

В контексті останніх проблем з «ПриватБанком», багатьох може зацікавити стаття - журналістське розслідування про Ігора Савченка з Черкащини, під назвою «Боргове рабство або, як «ПриватБанк» за допомогою суддів та виконавчої служби, двічі стягував неіснуючі борги».

До речі, на презентації Федір Олексюк, як головний редактор і  правозахисник, повідомив, що ним до нового року буде подано до адміністративного суду позовну заяву про скасування націоналізації «ПриватБанку», оскільки це призведе до падіння курсу національної валюти до основних валют світу  і ще більшого зубожіння громадян України.

Духовну складову у журналі висвітила Ірина Бекрешова (Ірина Звоник), член редколегії, голова ГО «Місія духовного відродження «Примирення». У своєму матеріалі «Застереження тим, хто нехтує словом Бога» вона доступно й проникливо розкриває сутність корупційної складової, показує, як зневіра, сріблолюбство, гнів, спонукає людей до ганебних вчинків, і як важливо знаходити в собі світло мотивації жити Законами Божими. 

Варто також відзначити побудовану структуру і досвід редакційних  засобів і прийомів. Так, член редколегії, молодий журналіст-розслідувач Олександр Бондарчук розповів про ті методи, якими користуються журналісти редакції у пошуках інформації, як у боротьбі із корупційними явищами вони змушують краще працювати правоохоронні органи та державні установи.

У світлі всього сказаного, треба відзначити колосальний об’єм роботи, наполегливу працю багатьох людей над створенням журналу «Антикорупційний вісник «Ваша надія».

Безсумнівно, ця подія – створення повноцінного, гострого, фахового видання, що спрямоване проти корупції, вже стала явищем у новітній історії України.

Відео з презентації можна переглянути тут:

Довідка: Журнал вийшов тиражем 4500 примірників, половина яких буде направлена в Адміністрацію Президента та Верховну Раду України, НБУ, ГПУ, Кабмін, в усі суди України, районні та обласні державні адміністрації України, консульські та посольські установи інших країн.

«Антикорупційний вісник «Ваша надія» виходить щоквартально. Підписатись на нього можна через Укрпошту (підписний індекс 97881), через редакцію, або на сайті  Вісника http://antykor.info

Із анонсів другого номеру можна відзначити наступні матеріали:

- Як борються з корупцією в Китаї;

- Кіберзлочинність у банківській сфері: хто і як з нею бореться та скільки мільярдів коштів громадян украдено;

- Актуальне інтерв’ю з Головою Національного агентства запобігання корупції;

- А судді хто? Журналістські розслідування щодо дій, бездіяльності, нахабства українських суддів.

Та багато інших, цікавих і гострих матеріалів.

Влучна теза: Корупціонер є потенційним зрадником Батьківщини, тому що будь-яка спецслужба, провівши невеликі оперативні роботи, з легкістю може виявити корупційні зв'язки чиновника і почати його шантажувати. Якщо корупціонер не виконуватиме накази іноземних спецслужб, то в західній пресі з'являться викривальні статті про його махінації. Так чиновник потрапить до «чорного списку» країн Європи і Америки. В результаті чого всі його рахунки в західних банках будуть заморожені.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: коррупция,корупція,борьба с коррупцией,Коррупция в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.