Хто стоїть за "бурштиновою мафією": чому показові затримання не вирішили проблем

07 листопада 2016, 19:14
Власник сторінки
правозахисник
0
90
Хто стоїть за  бурштиновою мафією : чому показові затримання не вирішили проблем

Незаконний видобуток бурштину в Україні одна з найбільш гострих регіональних проблем. Епіцентром нелегальної діяльності "копачів" стала Рівненська область.

               Бездіяльність місцевої влади та правоохоронців призвела до величезних масштабів видобутку і збуту бурштину, вартість якого сягає 20 млрд доларів на рік.

                        На сьогодні незаконні «картелі» збудували чітку структуру взаємодії з місцевою владою. У таких об'єднаннях є старший, відповідальний за контакти з «правоохоронцями», який вирішує всі їхні «проблеми». Як правило, хабарі платять не тільки «перевертням» в погонах, а також районним прокурорським, СБУшникам і суддям. Однак, на районному рівні все не закінчується, так як в системі незаконного видобутку бурштину задіяні впливові сили, що йдуть до глав МВС. Показовим прикладом того, наскільки глибоко силовики залучені в "бурштинову мафію" є свідчення «скупників» бурштину, які стверджували, що група поліцейських в формі приходила в їх будинки і чинила розбійний напад. Як з'ясувалося потім, шість чоловік проводили обшуки будинків, вилучали звідти цінні речі, а потім зникали.

                      Вийти на того, хто “кришує” дуже важко, затримати - практично неможливо. Шукати «дах» - це робота спецслужб, оскільки потрібно мати своїх людей серед копачів. Загалом значна частина політиків, представників силових структур і громадських активістів відзначають, що за процесом нелегального видобутку бурштину досить часто стоять влада і силові структури, тому вирішувати цю проблему явно не поспішають.

                     Так як проблему неможливо проігнорувати або «замовчати» для ЗМІ створюється картинка боротьби. На офіційному рівні українські силовики ведуть активну кампанію проти «бурштинової мафії». Проводяться численні спецоперації силових відомств в місцях масового видобутку бурштину на українському Поліссі, Волині. Однак, в експертному середовищі є сумніви щодо силового варіанту вирішення «бурштинового питання». Зокрема, Іван Валюшка, експерт Національного інституту стратегічних досліджень, відзначає, що у силового варіанту вирішення проблеми є один особливо виразний недолік - він втілює практику 90-х років, коли “дозволено все, але не всім”.

          Серед показових результатів спецоперації силовиків «Бурштин» стали арешти високопосадовців кількох силових відомств Рівненського регіону. Слідча група, яка проводила спецоперацію, задокументувала загальну суму отриманих правоохоронцями хабарів в розмірі понад 1,3 мільйона доларів. Був заарештований заступник обласного прокурора Андрій Боровик, начальник відділу контррозвідки Рівненського обласного СБУ підполковник Вадим Федорук, начальник управління внутрішньої безпеки Рівненського обласного управління Нацполіціі Вадим Ситник, екс-начальник Дубровицького райвідділу міліції регіону Сергій Родзин. Зазначеним чиновникам в силових органах, слідство інкримінує створення бурштинової ОЗУ. Поліцейським і СБУшникам, яких підозрюють в «кришуванні» бурштинової видобутку загрожує до 15 років за гратами.

            Але чи справді затримали винних? За словами адвокатів затриманого екс-заступника прокурора, починаючи з липня з Андрієм Боровиком не було проведено жодного допиту. Також є підозри, що заявлені силовиками коштовні годинники Боровика мають ряд ознак фейковості. і до сьогодні не було проведено жодну товаро-слідчу експертизу   вилучених цінностей. Сам обшук помешкання Боровика у адвокатів викликає підозру і недовіру, адже на час проведення самого обшуку, дружина Боровика покидала помешкання і за це час, могло «знайтись» слідством чимало цікавих артефактів, які могли і не належати  самому Боровику.

         Примітно, що на момент вступу Андрія Боровика в його прокурорську посаду, за даними видання «Прокурорська правда» - «бурштиновим бізнесом в області вже займалися люди міністра МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, а також деякі нардепи, серед яких особливо відзначився Володимир Продивус, причетний до організації захоплення бурштинових насосів за допомогою людей «характерною спортивної зовнішності». Тому виникає питання, який сенс в затриманнях регіональних керівників, коли в злочинній схемі замішані урядовці такого високого рівня.  Можливо це лише замилювання очей?

       В результаті операції «Бурштин» створилася ілюзія затримання ‘’кришувальників”, але видобуток і збут бурштину на всьому українському Поліссі не ліквідувався, а лише на час призупинився. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: правоохранительные органы,корупційні схеми,мафія,полісся,бурштин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.