Вірус безробіття. Чи є вакцина?

26 жовтня 2016, 13:48
Власник сторінки
0
196
Вірус безробіття. Чи є вакцина?

Безробіття – проблема менталітету. Кожен студент завершуючи університет очікує одразу отримати шкіряне крісло і посаду керівника із зарплатою понад 500$.

Я, звичайно, не сперечаюсь, навчання більше 5 років було того варте, але задайте собі питання чого Вас навчило життя в університеті?

Які б прекрасні викладачі не були в університетах, більшість із них теоретики, які не в змозі самостійно створити із Вас конкурентоздатного працівника. Роботодавець хоче не навчати, а отримати молодого робітника чи менеджера, який вже має практичний досвід. Скажете замкнене коли? Аж ніяк! Чи багато із Вас навчаючись додатково відвідували тренінги, семінари, школи, проходили стажування чи програми обміну? Більшість тих, хто створює прошарок безробітних чекають, що життя їм припіднесе все готове, але ні ми живемо в іншому світі, в якому соціалістичним режимом навіть не пахне.

РОБОТА САМА ТЕБЕ НЕ ЗНАЙДЕ

Сьогодні є безліч інтернет ресурсів, які стануть в нагоді пошукачам роботи. Молоді та перспективні працівники є мобільними, в своїй більшості, тому можуть охоплювати пошуком більшість регіонів України. В розквіт соціальних мереж знайти роботодавця теж не є великою проблемою. Навіть, якщо компанія не оголошувала конкурс на вакансію, звернувшись до потенційного роботодавця, запропонувавши новаторські ідеї чи вирішення певних проблем в роботі компанії, на Вас звернуть увагу та як мінімум будуть мати на увазі у випадку розширення, а як максимум отримаєте омріяну роботу.

ВЛАСНА СПРАВА

Хтось скаже, що в Україні не час для бізнесу! Я ж скажу, що не потрібно чекати моменту коли хтось щось зробить за вас! Якщо виникла ідея головне не тримати її в собі. Кожного дня приділяйте хоча б 30 хв аби досягнути поставленої мети. Так, сьогодні в державі відсутня дієва підтримка бізнес ідей та стартапів, але міжнародний ринок безмежний! Гранти, інвестори, кредити, міжнародні програми, лише було б бажання.

КВАЛІФІКАЦІЯ

В час коли освіту можна отримати онлайн, а для того аби прочитати книгу чи отримати знання не потрібно йти в бібліотеку – можливості людини безмежні! І я не перебільшую. Скільки раз ми чули фразу: для чого я навчався, диплом при працевлаштуванні й так ніхто не дивиться. Сьогодні роботодавець шукає не теоретика, який отримав сухі знання в університеті. Кожен пройдений тренінг чи лекція підвищують Вашу конкурентоспроможність. Для того аби добитись успіху потрібно шукати знання і постійно їх поновлювати! Диплом це чудово, але це основа. Маючи диплом ти можеш пропрацювати все життя бухгалтером і вирости до старшого бухгалтера. Проте для того аби добитися успіху потрібно постійно удосконалюватись та нарощувати свою конкурентоздатність на ринку праці.

ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ

Чи дієва сьогодні система допомоги по безробіттю? Я із впевненістю можу сказати що ні! Які функції виконує Державна служба зайнятості? Аж ніяк не задоволення потреб ринку праці.

Звернувшись в Службу по допомогу можна отримати 544 гривні допомоги, або 80% від мінімальної заробітної плати, у випадку якщо ви застраховані згідно Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Чи ефективно використовуються ці кошти? Чи вистачає їх на прожиття? Звичайно ні! Якщо збільшувати витрати на допомогу чи не буде це спонукати українців навпаки не шукати роботу, а сидіти на шиї в держави? Питання риторичне.

В такому випадку виникає ще одне питання, а чи вірно держава витрачає бюджетні кошти?

Вирішенням цієї проблеми є інвестування в інфраструктуру ринку праці, започаткування програм для перекваліфікації, проте перекваліфікація має здійснюватися згідно вимог та потреб регіону. Є підприємства, які потребують агрономів – укладіть угоду, навчайте пошукачів з умовою подальшого працевлаштування, або навчайте безкоштовно під час роботи. Створіть пільгові умови для роботодавців, які беруть на роботу певну категорію населення. Державна служба зайнятості не повинна бути джерелом доходу населення, а механізмом пошуку ефективної комунікації між роботодавцем та пошукачем.

ВІРУС БЕЗРОБІТТЯ?

Безробіття – це вірус, з яким потрібно боротись, починаючи із системи освіти. Система повинна підготовити майбутнього пошукача до умов ринку, надати механізми для росту, а що найголовніше забезпечити не 544 гривні допомоги, а умови при яких би роботодавцеві було вигідно взяти фахівця на роботу.

В свою чергу пошукач повинен зрозуміти ніхто, нічим, нікому не зобов’язаний! Лише самостійно ми формуємо свою ринкову вартість. Для того аби отримати хорошу роботу потрібно прикласти зусиль.

Володимир Жереб
Детальніше на http://eurolife.in.ua/archives/239
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: робота,молодь,безробіття
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.