ПІДСУМКИ ЗУСТРІЧІ НОРМАНДСЬКОЇ ЧЕТВІРКИ

22 жовтня 2016, 14:25
Власник сторінки
0
77

19.10.2016 в м. Берлін відбулася зустріч «нормандської четвірки», за участі президента України Петра Порошенка, президента Росії Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда та канцлера Німеччини Ангели Меркель.

19.10.2016 в м. Берлін відбулася зустріч «нормандської четвірки», за участі президента України Петра Порошенка, президента Росії Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда та канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Розведення сторін

В ході даної зустрічі, глави чотирьох країн обговорили низку заходів, які планується вжити найближчим часом. Частина заходів стосується розведення сторін конфлікту на Сході України. Зокрема, спочатку розведення заплановано на 3-ох ділянках: Золоте, Петровське та Станиця Луганська. На цих територіях, на постійній основі мають бути встановлені діючі, 24/7 моніторингові пости ОБСЄ. Після чого, планується проведення ще одного туру переговорів щодо визначення наступних 4-ох місць розведення військ.

Дорожня карта

Представники зустрічі домовилися до кінця листопада поточного року розробити новий документ під назвою «дорожня карта». Даний документ передбачає чіткий та покроковий план послідовних та взаємозв’язаних заходів, а також імплементацію мінських угод. Питанням розробки «дорожньої карти» будуть займатися міністри закордонних справ України, Росії, ФРН та Франції.

Поліцейська місія ОБСЄ на Донбасі

Після проведеної зустрічі, на українських інтернет-сайтах було висвітлено інформацію щодо заяви П.Порошенко стосовно того, що «в ході переговорів, російська сторона виступила на підтримку введення на територію Донбасу поліцейської місії ОБСЄ», яка повинна забезпечити підготовку до проведення місцевих майбутніх виборів в регіоні та безпеку під час виборчого процесу.

З цього приводу, на російських інтернет-сайтах були поширені матеріали, які заперечували наведену вище заяву президента України, зокрема, зазначалося, що  «президент України П. Порошенко регулярно видає бажане за дійсне. Аргументуючи це тим, що «В.Путін надавав свою згоду на розширення місії ОБСЄ в зоні відводу і пункту зберігання важкої техніки, а про поліцейську місію, тим більше озброєну, не йшлося взагалі».

Водночас, з цього приводу висловився постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич, наголошуючи на тому, що «передумов для розгортання на території Донбасу збройної місії немає. По-перше, немає законодавства про вибори, по-друге, незрозумілими є завдання місії на Сході України. Але головним є те, що Донецьк та Луганськ ніколи не приймуть озброєних представників міжнародної організації».

В свою чергу, представник «Народної ради ДНР» Денис Пушилін заявив, що «Донецька та Луганська Народні Республіки виступають категорично проти присутності на Донбасі будь-яких збройних місій та будуть розглядати ввід останніх як інтервенцію».

Доступ України до кордону з РФ

Україна отримає доступ до неконтрольованої ділянки кордону з Росією на другий день після проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. Це передбачено Мінськими угодами, які були прийняті в лютому 2015 року. При цьому, до початку виборів повинні бути виконані оборонні умови Мінська: повинні бути виведені російські війська з території Донбасу, а місія ОБСЄ повинна отримати постійний доступ до неконтрольованих ділянок російсько-українського кордону.

 

Отже, ситуація щодо конфлікту на Сході України залишається напруженою, але світова спільнота не залишається байдужою до даного питання та намагається знайти шляхи розв’язання складної ситуації. Питання з введенням поліцейської місії ОБСЄ на окуповані території України не є остаточно вирішеним. Ймовірно, подальші переговори між вищим політичним керівництвом України та Росії, а також за участі інших глав держав будуть більш результативними. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.