Кредит МВФ. Гроші, які не можна витрачати

20 вересня 2016, 09:53
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
100
Кредит МВФ. Гроші, які не можна витрачати

Швидкий кредит - наркотик злиднів. Є в мене знайома, що не ходить на роботу і взагалі працювати не хоче, а тільки позичає та живе за безробіття. Кредитів понабирала - по самі вуха.

Каже, що потім, діти віддадуть. Ви її знаєте, це – наша влада. Та, що забороняє купляти російське, а сама в них фабрики будує, та, що під словом «реформа» прикриває грабіж, рекет та переслідування, що не хоче і не буде чути простий народ, що умисно розграбовує державний бюджет.

Тема отримання третього траншу від Міжнародного валютного фонду стала до нудоти банальною. Програма розширеного фінансування МВФ була відкрита в березні 2015 року. Передбачалося надходження більше 17 мільярдів доларів протягом 4 років. За умовами надання кредиту, передбачався щоквартальний перегляд програми, однак після переведення останнього траншу пройшло 12 місяців. Як причини перенесення платежу, говорили про проблеми з податковою реформою, політичні кризи і навіть електронне декларування. І ось зараз, глава НБУ, Валерія Гонтарєва заявила, що вже є повідомлення про те, що ми отримаємо 1 мільярд доларів від Міжнародного валютного фонду.

Україна також є акціонером МВФ і ще декілька років тому, ми мали позицію заступника директора, але ми все втратили за останні десять років. Чому Україна стала економічним карликом? Наша вага на міжнародній арені зменшилась і ми фактично втратили вплив в цій площині.

Проте найцікавіше, полягає в тому, що ці кошти, які надає нам МВФ пройдуть траншем. Сьогодні, або в понеділок вони надходять до нас, а завтра мають йти в Америку. Ми будемо фінансувати американську економіку чи уряд. Ми розмістимо ці гроші в американських банках, створюючи ресурс для зростання американських банків чи купимо облігації. Тоді звідси постає логічне запитання – навіщо ми так боримося за ці гроші? Все дуже просто. Це відбувається для того, щоб покращити свої макроекономічні показники, адже відношення резервів до імпорту чи ВВП є одним із макроекономічних індикаторів, і чим він кращий, тим солідніше виглядає країна і є шанси отримати інші кредити. А  у нас зараз дуже сильний дефіцит по доходах. Ми не можемо використати ці кошти, але від них можуть прийти інші потоки від США, Європи та інших країн. І ключовим словом тут є «можуть». Особисто для мене, незрозуміла така радість уряду від отримання цих грошей. Ефективність надання цього кредиту полягає в злагодженій та ефективній роботі влади по розвитку економіки та налагодження міжнародних зв’язків з інвесторами. Кращий варіант використання наданих 1,5 мільярда – це покласти їх в банк до часу повернення та не використовувати, аби потім менше повертати. Я проти кредитів як особистих, так і в масштабах країни. Цей транш – це індикатор, лакмусовий папірець для влади. Він зможе показати, чи може влада діяти та працювати, або ж як завжди пустить все напризволяще.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.