Швидка без освіти

14 вересня 2016, 17:24
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
120
Швидка без освіти

В українській швидкій медичній допомозі машина везе лікаря до хворого, а парамедики, навпаки, везуть хворого до лікаря, і в цьому полягає принципова відмінність двох ідеологій екстреної медицини.

17 серпня, близько 500 чоловік медичних працівників, вийшли під Міністерство охорони здоров'я України на акцію щодо реформ медицини. Вони вийшли з 39 запитаннями та вимогами до чиновників, які в першу чергу стосуються медицини та на останньому місці - зар. Платилікарів та мед.сестер. За останні років 20 ми постійно говоримо про реформи охорони здоров'я, проте програми тільки провалюються, медицина знесилюється, а фінансування проходить повз до рук можновладців. Реформи у сфері охорони здоров'я, що відбулись за останні роки, вбили сільську медицину, ліквідували дільничні лікарні і тепер за 60-50 кілометрів люди змушені добиратися до лікарень. Головні вимоги лікарів - це забезпечення доступності медичних послуг та медикаментів, враховуючи рівні мінімальної зарплати, пенсії і прожиткового мінімуму людям. 

Населення постійно говорить про межу бідності і низькі зарплати, але нові реформи поклали все на плечі населення і не питають де можна взяти такі гроші. Операція на серці зараз коштує 100 тисяч гривень, клапан серця - 80 тисяч, стенд - 100 тисяч. Це суми, які не тільки лякають, але і розоряють сім’ї, приводять їх до відчаю. Якщо звернутися сьогодні до будь-якого фахівця в лікарні, то він надасть список з медикаментів, загальна сума якого становитиме від 10 і 15 тисяч гривень. Ми платимо податки, тому держава повинна нести відповідальність за своїх громадян. 17 серпня 25 фахівців-медиків зустрілися з міністром і її радниками. Ця зустріч привела їх в шок, адже вона не змогла відповісти не на одне питання. В них склалось таке враження, що вона взагалі не знає медичну сферу. Коли фахівці заявили, що вони проти усунення швидкої допомоги, то вонавідповіла, що лікарі і фельдшери будуть ліквідовані, а призначать парамедиків (нові фахівці, які будуть підготовлені за спеціальною програмою за 4 місяці). Я думаю, що для будь-якого лікаря буде смішним той факт, що сьогодні, без медичної освіти, параммедика можна підготувати за 4 місяці і поставити на такий важкий етап допомоги, як швидка. Про це розповіла Тетяна Федик –замісник голови вільної профспілки лікарів України.

Сьогодні триває акція-пікет медиків під стінами Міністерства охорони здоров'я України, яка розпочалася 6 вересня. 4 мед. працівника оголосили голодування. Активісти кажуть, що коли вони тільки прийшли під МОЗ, то проходячи повз, Ольга Богомолець, в супроводі свого 26-річного заступника Ковтонюка Павла, навіть не подивилася в сторону своїх колег, а коли ввечері прийшла додому, то розмістила у себе в Facebook пост про те, що акція проплачена.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.