Кримінальні провадження, як спосіб заробітку слідчих

09 вересня 2016, 18:59
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
116

Рекет у виконанні перевертнів в погонах, які прикривались розслідуваннями кримінальних правопорушень, вперто замовчується владою а потерпілі намагаються мирно вирішити свої проблеми.

Рекет у виконанні перевертнів в погонах, які прикривались розслідуваннями кримінальних правопорушень, вперто замовчується владою, ЗМІ ,на жаль, також воліють не сильно вникати в цю тематику, а потерпілі намагаються мирно вирішити свої проблеми.

Днями в Києві відбулась прес-конференція, на якій потерпілий підприємець Олександр Головатенко з Черкас розповідав про випадки безпідставних обшуків та незаконного вилучення майна, в тому числі й грошей в рамках певного кримінального провадження.

Запрошені на прес-конференцію представники НАБУ і ГПУ не прийшли. Чоловік, зі сльозами на очах розповідав про те, що вилучені під час обшуку речі та грошові кошти йому не повертають з квітня місяця, а він не може вести бізнес, а частина грошей мала піти на оплату навчання дитини. При цьому є рішення судів, якими зобовязують слідчих повернути ці речі і гроші, проте на рішення судів байдуже відносяться представники слідчих органів.

В сьогоднішній практиці жертвами таких "нападів" зі сторони правоохоронців може стати кожен. Ніхто не захищений від такого грабунку серед білого дня під прикриттям погонів. Здебільшого проводяться "обшуки" у підприємців малого та середнього бізнесу, адвокатів чи будь-яких інших фізичних осіб. Бувають випадки, коли кошти вилучаються навіть з орендованих сейфів в приміщеннях банків.

В своїй діяльності, адвокатське об’єднання «Войченко і Дульський» стикається з такими справами. З власного досвіду, можу сказати, що ми з Олександр Дульським  та колегами мали і маємо такі справи, і , дійсно, працівники правоохоронних органів після незаконно вилученого майна, програючи всі справи в судах, відмовляються виконувати рішення суду і всіляко уникають повернення майна. Як правило, вилучають навіть дріб’язок: мобільні телефони, флешки, комп’ютери, деякі умудряються вилучати принтери, зарядні пристрої, печатки, комп’ютерні мишки, все що завгодно, аби «насолити» людині.

Якщо провести статистику по обшукам, які були проведені в діючих кримінальних провадженнях і порівняти з тими, які направлені до суду, то вийде, що 80-85% обшуків проводяться в тих кримінальних провадженнях, які ніколи не були і не будуть направлені до суду. Це ще раз підтверджує ту сумну статистику, що обшуки перетворились на спосіб узаконеного рекету і блокування роботи, як бізнесменів, так і адвокатів і простих людей.  

Таких прес-конференцій можна проводити кожен день по 10 разів, адже такі випадки не поодинокі.

Пограбування магазину Graff в центрі Києва : прокурори з міліціонерами вичищають склад за 15 хвилин. Як потім з’ясувалось, це пограбування відбувалось з відома та під особистим прикриттям тодішнього заступника Генерального прокурора України, Баганця Олексія Васильовича.

https://www.youtube.com/watch?v=dlILiU7wRTE

Обшуки в IT-компаніях. 12 і 13 квітня Служба безпеки України провела неправомірні обшуки в офісах компанії Lucky Labs в Києві. В процесі обшуків була вилучена офісна, а також особиста техніка співробітників компанії, грошові кошти та власні речі, заблоковано рахунки компанії. Діяльність силовиків СБУ фактично паралізувала роботу компанії Lucky Labs. 

 http://censor.net.ua/news/384356/itkompaniya_lucky_labs_izza_obyskov_v_ee_ofisah_namerena_podat_na_sbu_v_sud

В мене в практиці був випадок, коли на підприємстві вилучили орг.техніки більше як на 10 тисяч доларів. Слідчий помінявся, вилучені речі зникли, ніхто не міг знайти ні печатки, ні орг. Техніку, тільки після десятка  написаних скарг, хоч хтось почав рухатись. Орг. Техніку знайшли у експерта, який за 8 місяців їх навіть не торкнувся, а так і повернув.  

На одному із обшуків, який проводила Генеральна прокуратура України проти трьох жінок і трьох маленьких дітей, слідчі ГПУ привели цілий підрозділ спецпризначенців Головного розвідувального управління Міністерства оборони України з автоматами, частина з яких була з глушниками, в масках і повним екіпіруванням, взагалі склалося враження, що в центрі Києва проводилась військова операція, а не слідчі дії.

Всі розуміють, що сьогодні провести обшук можна на підставі ухвали слідчого судді, які далеко не завжди поступають правильно і приймаються рішенняна підставі «попросили-дав». Тому певну відповідальність несуть і судді. На моє глибоке переконання, Верховна Рада, Вища рада юстиції і Вища кваліфікаційна комісія суддів України мають звернути на це увагу і випрацювати більш виважений підхід до такого роду «слідчих дій». Всі ці незаконні дії, правоохоронці прикривають тим, що начебто була ухвала суду, при цьому особисто, і я переконаний, що багато з моїх колег, які знаходились в суді, могли спостерігати за такою картиною, коли слідчий з флешкою заходить до слідчого судді і отримує ухвалу про проведення обшуку, при цьому слідчий суддя для економії свого часу навіть не вникає в те, навіщо слідчому це потрібно.

І наостанок, коли я готував цей матеріал, в ЗМІ з’явилась інформація про затримання старшого слідчого Головного управління Державної фіскальної служби — Центрального офісу з обслуговування великих платників податків затримали під час одержання 10 тисяч доларів хабара. Правоохоронець вимагав хабар від директора товариства за повернення раніше вилучених документів та матеріальних цінностей.

http://www.pravda.com.ua/news/2016/09/9/7120051/

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.