ГРА ЗА ПРАВИЛАМИ "ЛІСОВОЇ МАФІЇ"

24 червня 2016, 11:20
Власник сторінки
Політик
0
117
ГРА ЗА ПРАВИЛАМИ  ЛІСОВОЇ МАФІЇ

Чи зацікавлений міністр від «Народного фронту» у реальному захисті лісів?

Міністр екології Остап Семерак дуже тішиться з того, що розроблені (але ще не прийняти) нові "Правила санітарних рубок лісу", називаючи їх «рятівним човном», який захистить ліси від хижацької вирубки. Про це він днями написав на своїй сторінці в Фейсбук. На жаль, пан Семерак не усвідомлює, що проблема не в правилах, а в їх недотриманні, особливо на місцях. Головне завдання – не постійне переписування правил, а їх неухильне виконання і жорсткий контроль та покарання за їх порушення. Однак, наразі Мінприроди не має повноважень здійснювати цей контроль. Функцію виконання правил і контролю за їх виконанням покладено на Державне агентство лісових ресурсів, яке на даний момент підпорядковано Міністерству аграрної політики та продовольства. Тут криється потужний внутрішній конфлікт. За обсяги заготівлі деревини та охорону лісів відповідає, по суті, одна і та сама структура. Тобто ліс мають охороняти ті, чиє призначення – вирубка лісу. Це просто нонсенс! Тобто, миші проти сиру чи бджоли проти меду.
Радив би пану Семераку звернути особливу увагу на законопроект № 2957 «Про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення роботи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує державну політику у сфері лісового господарства)», який було розроблено з моєї ініціативи юристами Мінприроди, коли я був міністром. Законопроект передбачає, що Держлісагенство має підпорядковуватись Міністерству екології та природних ресурсів. До речі, до президентства Януковича саме так і було. Очевидно, що потім пріоритети змінилися – чиновники Януковича зрозуміли, що на захисті лісу грошей не заробити, а от вирубувати ліс – справа більш прибуткова.

Цей законопроект підписали та внесли на розгляд парламенту група народних депутатів, серед яких: Юрій Луценко і Микола Томенко (БПП), Юлія Тимошенко (Батьківщина), Сергій Тарута (позафракцийний), Антон Кіссе (Відродження), Андрій Артеменко (Радикальна партія). Більше того, завдяки моїм зусиллям та консолідованій позиції народних депутатів законопроект був схвалений профільним Комітетом парламенту.

Щоправда, з огляду на інформацію, яку оприлюднив Микола Томенко щодо причетності Яценюка та «Народного фронту» до кришування «лісової мафії» (докладніше за посиланням http://obozrevatel.com/…/74682-komanda-yatsenyuka-ocholyue-…) особисто у мене виникають сумніви, а чи зацікавлений міністр від «Народного фронту» у реальному захисті лісів?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.