Політична криза в Україні має конкретне ім’я - Арсеній Яценюк.

18 лютого 2016, 20:19
Власник сторінки
Communication group
0
94

Після звіту уряду у Верховній Раді стало очевидно, що політична криза лише поглибилась. Визнавши звіт незадовільним Рада не змогла відправити уряд у відставку.

Підтримати Яценюка поспішили опозиційні фракції, які складаються з депутатів від олігархів. Вони дружньо, немов по команді вийшли з зали саме у момент голосування за відставку уряду.
У цій ситуації найкращим виходом для Арcенія Петровича є дослухатись до пропозиції президента і піти з посади добровільно. По-перше ми повинні показати нашим партнерам і кредиторам, що здатні долати кризи у цивілізований спосіб. До речі, найбільш вдалий час для такого вчинку, а саме після визнання роботи уряду незадовільною, Арсеній Петрович вже втратив. По-друге, невже він не бачить, що урядові законопроекти голосуватимуться дуже проблематично. Ще проблематичніше ніж дотепер. “Батьківщина” і “Самопоміч” вже вийшли з коаліції, фактично припинивши її існування. Чи можливо пан Яценюк планує зібрати іншу коаліцію з представників “Опоблоку”, “Відродження” та інших олігархічних проектів? Не раджу, бо в такому разі у повітрі запахне паленими шинами.
В будь-якому випадку прем’єр-міністр і його уряд, які втратили довіру громадян мають піти у відставку. Не підуть добровільно, раніше чи пізніше все одно буде відповідне рішення Верховної Ради. Для цього є процедури і практика ad hoc на крайній випадок. Тож тягнути кота за хвіст, пане Арсеній, немає сенсу. Наберіться мужності і йдіть. Але слід зазначити, що воююча країна жити без уряду не може собі дозволити. Цього не зрозуміють ні громадяни ні наші міжнародні партнери. Отже вже зараз має з’явитися кандидатура нового, на 100% узгодженого прем’єра.
На твердій позиції з захисту свого прем’єр-міністра чомусь досі стоїть Антинародний фронт (так, так, саме антинародний, бо давно не чує народ). Ця фракція знову зможе стати народною, якщо підштовхне Арсенія Петровича до рішення піти добровільно. Після цього турбулентність помітно спаде і фронтовики зможуть розраховувати на місце у новій проєвропейській коаліції, бо іншої не повинно бути. У випадку ж відставки Яценюка через голосування депутатів образа може взяти верх і тоді подальша спільна робота буде під питанням.
Поспішний вихід фракцій “Батьківщина” та “Самопоміч” з коаліції можна зрозуміти. Ці політичні сили бажають скоріших перевиборів, бо прямо зараз мають непоганий рейтинг. Проте, варто не забувати, що виборчим процесом можуть скористатись ворожі сили з північного сходу для дестабілізації ситуації і можливого початку наступу на Донбасі. Тому про формат і терміни нових виборів, у разі, якщо без них не обійтись, рішення треба приймати з особливою увагою.
16 лютого ми чули звернення президента щодо подолання політичної кризи. Дехто вже охрестив це тиском, інші грою. Насправді це була відверта позиція глави держави. Порошенко закликав Яценюка піти, але не закликав депутатів за це голосувати. Тобто кожен з народних обранців мав визначити особисто для себе як саме голосувати. І це справді по-європейськи. Завдяки цьому ми й побачили позицію кожного. Між рядків у зверненні президента читалось, що ім’я політичній кризі – Арсеній Яценюк.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.