РАК можна вилікувати, якщо вчасно виявити хворобу

07 лютого 2016, 00:23
Власник сторінки
кандидат медичних наук, головний лікар Вінницького онкологічного диспансеру, Голова правління ГО "Асоціація онкологів Поділля"
0
90
РАК можна вилікувати, якщо вчасно виявити хворобу

Щороку 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями (World Cancer Day)

Започаткувавши Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями у 2000 році, Міжнародний протираковий союз (UICC) організовує заходи по запобіганню мільйонів смертей завдяки поінформованості населення та урядів усіх країн світу до пріоритетних завдань у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Дана проблема є надзвичайно актуальною для суспільства - щороку у світі понад 8,2 млн. осіб помирають від цього смертельного захворювання, серед яких близько 4 млн. йдуть з життя передчасно, у віці 30-70 років. Прикро констатувати, але в Україні щороку понад 160 тис. жителів дізнаються про свій онкодіагноз. Ризик розвитку онкозахворювань становить 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок. Близько 90 тис. людей, серед них 35% - люди працездатного віку, помирають від раку. Щодня в країні фіксується до 460 нових випадків захворювання. Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку. Шанс захворіти істотно збільшується після 50 років. За розрахунками фахівців, до 2020 року кількість людей, які вперше захворіли на рак, в Україні перевищить 200 тисяч. Останнім часом онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік. 

Рак часто називають хворобою цивілізації. З одного боку, прогресс суспільства та медицини призвів до стабільного збільшення тривалості життя приблизно вдвічі, порівняно з позаминулим століттям, і втричі, пор івняно з більш давнім періодом. Крім того, значно покращились діагностичні можливості сучасних лікарів. З іншого боку, суспільству досі невідомі причини виникнення багатьох злоякісних новоутворень, що перешкоджає їх профілактиці та ранньому виявленню. На даний момент вже відомо, що виникнення 45-50% онкологічних захворювань можна було б запобігти, дотримуючись здорового способу життя, таких як: відмова від куріння, фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від
тривалого перебування на сонці та в солярії; своєчасна діагностика і увага до власного здоров'я. Вінницький обласний клінічний онкологічний диспансер (ВОКОД) активно та ефективно веде боротьбу з даним смертельним захворюванням. Ось деякі основні показники з оперативних даних станом на 2015 рік по Вінницькому регіону. Захворюваність становила 352 осіб (в 2014 р. 369,7 на 100 тисяч населення), верифікація - 77,9%, з них - 29,6% під час профоглядів, смертність - 183,1 (в 2014 р. 192,2 на 100 тисяч населення). Питома вага хворих на рак молочної залози І-ІІ ст. у 2014 році склала 94,4% (середній по Україні - 77,4%), а за перше півріччя 2015 р. - 94,5%. 

Звичайно, позитивна динаміка в статистиці присутня, але для її значного зростання є ряд проблем, які особливо гостро проявляються у наданні протиракової допомоги. Як відомо, медицина потребує значного фінансування для забезпечення якісного лікувально-діагностичного процессу до якого входять: сучасне устаткування, якісні медикаменти, комфортні умови перебування пацієнта, кваліфікований персонал та інші. В Україні нині скрутне економічне становище, тому важкий тягар лікування, не лише моральний, але і частково фінансовий, лягає на плечі хворого. Незважаючи на всі негаразди, якість протионкологічної допомоги на Вінниччині покращується. За останні роки отримано чимало позитивних здобутків нашої праці. Зокрема у ВОКОД вдалося вивести на сучасний рівень і використовувати: ранню діагностику захворювань ШКТ і дихальних шляхів за рахунок встановлення новітнього відеоендоскопічного обладнання; фотодинамічну терапію, внутрішньоплевральну гіпертермічну хіміотерапію, рідинну цитологію, оригінальні методики стентування стравоходу та бронхів, BRCA діагностику раку молочної залози, голосове протезування у хворих з раком гортані, хіміоемболізацію нерезектабельних і метастичних пухлин печінки. Хірургічна служба постійно вдосконалюється та оновлюється, впроваджуючи нові методики оперативного лікування: органозберігаючі, симультанні операції, різноманітні пластики та малоінвазивні втручання, які особливо широко використовуються в лікуванні передракових і доброякісних пухлин в гінекології та урології. 

На сьогоднішній день згідно з показниками близько 41% усіх хворих повністю виліковується від раку або мають стійку ремісію. Ми закликаємо всіх бути уважними до свого здоров'я, проходити регулярно профілактичні огляди, адже результат залежить наскільки вчасно звернувся пацієнт і була надана медична допомога. ВОКОД постійно долучається до можливості поширити корисну інформацію про "рак" і підвищити рівень свідомості жителів Поділля та всієї України. Звертаючи увагу на запобігання, виявлення та лікування раку, можна отримати гарні результати, а в деяких випадках і повне одужання. Пам'ятайте, рак - не вирок, а профілактувати завжди краще, ніж лікувати.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: рак,онкология,онкохворі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.