Зранку бюджет, ввечері імунітет.

10 грудня 2015, 15:52
Власник сторінки
Communication group
0
83

Завтра, 11 грудня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк має звітувати у Верховній Раді.

При цьому разом із звітом про роботу за рік Яценюк мав би і представити депутатам проекти нового податкового кодексу та нового бюджету. Це було б логічно.
Адже уряд більше не матиме законного імунітету, який він отримав рік тому, коли ВР схвалила програму його дій. Тобто депутати можуть приймати резолюцію про недовіру уряду, що означає його відставку. Можуть, але навряд чи це завтра станеться. Бо процедура така: або 150 підписів за недовіру, або подання Президента. Того й того на сьогодні немає. Крім того й самого звіту уряду, який мав би надійти у ВР перед 11 грудня на сьогодні немає! Отже, виглядає так, що завтра буде простий день уряду без організаційних і кадрових наслідків, який проводиться у Раді кожної сесійної п’ятниці. Не більше.
На такий сценарій і розраховував Яценюк. Представлення нового бюджету мало б відбутись набагато раніше. За законом ще у вересні. Тоді уряд формально подав документ у ВР і на наступний день його забрав. Зроблено це було з кількох причин. Перша – не був готовий новий податковий кодекс. Друга – розрахунок на те, що бюджет буде представлено вже після закінчення терміну імунітету.
І дійсно, щоб мати більше шансів на збереження за собою посади прем’єр-міністра Арсенію Петровичу краще відділити сам звіт від питань інших. Тож затягування з новими бюджетом та кодексом є таким собі маневром. Тобто спочатку «відзвітувати» у Верховній Раді, уникнути відставки, а тоді під Новий Рік – зустрічайте, ось він новий кодекс і бюджет!
І депутати не матимуть особливого вибору – тільки як прийняти їх. Бо жити за старим розписом ніхто не бажає, та й МВФ нагнівається.
Тільки чому ж депутати повелись на сценарій Яценюка? Чому не зібрали 150 підписів за недовіру уряду? Підписи, до речі, це ще ж не відставка. Це запобіжник, який би унеможливив маніпулювання. І тоді гору взяла б логіка – спочатку справжній звіт і бюджет, а потім довіра (імунітет).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.