Не було Донецького університету на нашу голову

16 серпня 2015, 12:14
Власник сторінки
2
611
Не було Донецького університету на нашу голову

Не встиг Донецький національний університет обжитись у Вінниці, як його присутність викликала неоднозначну реакцію у подолян.


Гостей зі сходу прийняли гостинно, а вони, схоже, взаємністю відповідати не збираються. Навпаки, історія схожа на те, що «дали пальця-всю руку відтяли».


Донецький університет у Вінниці: випадковість чи закономірність? 
На питання, чому Донецький університет вибрав Вінницю, ректор вузу Роман Гринюк для інтернет-видання MYVIN та Медіарегіону відповів просто: «Міністерство освіти запропонувало нам на вибір три міста: Київ, Тернопіль та Вінницю. Обрали Поділля. Менталітет жителів Центральної України нам набагато ближче, ніж, приміром, менталітет галичан». Несподівано, як для біженців. Галичанам,схід від нападника боронити менталітет дозволяє, а керівництву Донецького університету такий менталітет не підходить.

Донецький університет проти вінницьких вузів. «Як би представники місцевих вузів на нас не ображалися, вони повинні прийняти той факт, що конкуренція - головний двигун прогресу. Щоб вижити в чесній конкурентній боротьбі, вінницьким вузам доведеться розвиватися, рухатися вперед. І це позитивно вплине і на них самих, і на ринок освітніх послуг регіону» - не зупиняється гостьовий донецький ректор Гринюк. Хвилиночку, а чому вінницькі вузи національного значення, з історією, традиціями, авторитетом, чиї добрі імена відомі далеко за межами держави - Національний медичний університет, Національний аграрний університет, Національний технічний мають конкурувати з Донецьким? 

Донецькі авторитети проти вінницьких виробників. 
Донецькі вже давно не при владі, та пам’ять залишилась. Принаймні, дуже на те схоже. Навіть оком не змигнувши Донецький університет віджав у відомого місцевого ювелірного заводу «Кристал» приміщення. За словами директора ювелірного заводу Юрія Мазура - гостям дали невелику територію, а вони все захапали. До того ще й обмовили на загал, мовляв, не існує вже «Кристалу». І як тепер одному із найбільших платників податків області переконати партнерів, конкурентів, що це неправда? Брехливу новину розповсюджує «вдячний» квартирант - на шпальтах газет, ректор Донецького університету Роман Гринюк, який не втомлюється наголошувати -  «Головний корпус нашого університету раніше належав збанкрутілому заводу "Кристал". Директор ювелірного заводу Юрій Мазур констатував: такого іміджевого удару заводу «Кристал» не було ніколи. А необачний у висловах Гринюк навіть не спробував виправити свою помилку.  Натомість, під час інтерв’ю, Гринюк скаржився, що в приміщенні «Кристалу» і стелі низькі, і розкошів не вистачає…Не лише у ювелірного заводу, «авторитетний» донецький вуз приміщення віджав, а й гуртожиток Вінницького педуніверситету на 500 місць» - радіє його очільник  Гринюк. Але це ще не все. Донецький університет наполягає на побудові у Вінницькій області власного академмістечка. У кого на цей раз територію планують відірвати у фонд гастролюючого вузу?

Донецький університет: радість чи тягар для області? 
Всіх гостей на Вінниччині зустрічають привітно. От і губернатор області Валерій Коровій мав змогу зустрітись, принаймні його в цьому переконали, з колективом Донецького університету. Очільник області навіть лекцію прочитав. Розповідав про Вінницю, як про цукровий Донбас. Та зігнані з усіх усюд на зібрання хлопці і дівчата, викладачі з  інших вузів цю інформацію знали, бо вони виявились вінничанами. З донецьких був лише ректор та кілька викладачів. Всім іншим, очевидно, лекції не про них нецікаві. 

Висновок.  Як свідчить досвід - подоляни віддають перевагу місцевим навчальним закладам, а не сумнівним заїжджим. Вінничани, якщо не йдуть здобувати знання у місцеві вузи, то їдуть за ними до столиці. Не знаємо, які Донецький університет дасть студентам знання, якщо навчальний рік ще не розпочався, а донецький вуз, який нещодавно прихистили у Вінниці, недоброї слави  вже нажив.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.