Зухвала недбалість: чому справа «екс-беркутівців» досі буксує?

16 червня 2015, 16:08
Власник сторінки
адвокат, партнер Адвокатской фирмы GORO legal, действующий член адвокатского объединения Печерской коллегии адвокатов г. Киева.
0
111

Сторона захисту не покладала великих сподівань на чергове судове засідання у справі «Беркуту», що відбулося 15 червня. Але вчорашні результати можна вважати хоча б обнадійливими.

Відверто кажучи, сторона захисту не покладала великих сподівань на чергове судове засідання у справі «Беркуту», що відбулося 15 червня. Оскільки конфлікт, який ледве не спалахнув 6 червня у зв’язку із спробою сформувати нелегітимний суд присяжних, викликав великі сумніви щодо обрання його складу на наступному засіданні. Тим не менш, вчорашні результати можна вважати якщо не задовільними, то хоча б обнадійливими.

Нагадаємо, що через порушення відбору присяжних (Київська міська рада склала списки потенційних кандидатів, які одночасно були народними засідателями. Але згідно із законом України «Про судоустрій та статус суддів», такі особи не мають права бути присяжними) 6 червня було обрано лише одного присяжного. Суд переніс розгляд справи на 15 червня, й на цьому засіданні затвердив ще трьох присяжних. Але список все одно є неповним, оскільки після допиту п’ятого за списком кандидата стороною захисту та представниками потерпілих були заявлені відводи, які судом були задоволені, а присяжного відведено.

Відтак, на сьогодні суд присяжних все ще не має повного складу, оскільки необхідно 5 присяжних (3 основних + 2 запасних). Тому судді оголосили перерву до 6 липня, щоби мати можливість викликати інших кандидатів зі списку та обрати останнього представника.

Чи задоволена сторона захисту підсумками засідання 15 червня? З одного боку, є суттєвий прогрес та зажевріла надія, що вже найближчим часом формальні процедури завершаться і суд нарешті перейде власне до розгляду самої справи. Але з іншого боку, той факт, що навіть підготовчий процес проходить з постійними порушеннями, викликає суттєві побоювання.

Річ у тому, що обрання кандидатів до складу присяжних все одно не можна вважати законним. Оскільки згідно регламенту територіальне управління Державної судової адміністрації у м. Києві звертається з поданням до Київської міської ради, яка в свою чергу оголошує конкурс з набору кандидатів в присяжні. І в рамках цього конкурсу усі бажаючі кандидати, особи яких відповідають вимогам, визначеним законом, звертаються з заявами щодо зарахування їх до списку присяжних.

Але в нашому випадку порядок обрання був спотворений. Тому що 19 лютого 2015 року кандидати в присяжні звернулися з заявами до Київради про зарахування їх до списку, а через місяць, 17 березня, КМДА звертається з поданням та оголошує конкурс. Тобто, все робиться навпаки та врозріз із процедурами. І у дійсності, кандидати навіть не знали та не могли знати про конкурс.

Але цього разу суд у задоволенні відводів відмовив, посилаючись на те, що рішення Київради про затвердження списку присяжних не визнано недійсним. Навіть не зважаючи на те, що представники потерпілих також заявили обраним присяжним відводи.

Тим не менш, ми впевнені, що зможемо повернути розгляд справи у законне русло. І одним із наступних кроків вважаємо більш глибоке дослідження рішення Київради на предмет визнання його недійсним. Взагалі ми вважаємо, що це звичайне недбальство постійної Комісії Київської міської ради з питань дотримання законності, правопорядку та боротьби з корупцією. Тобто Комісія використала «старі заяви» кандидатів в присяжні підготовлені раніше, ніж оголошений конкурс, чим фактично вчинила службове підроблення. До того ж, ні Святошинський суд, ні Державна судова адміністрація, ні прокуратура не звернули на це уваги, намагаючись сформувати список присяжних поспіхом і не турбуючись щодо спричинених порушень. 

Результат ми бачимо: розгляд справи по суті так і не почався, формування складу суду тягнеться вже 5 місяців, а обрані присяжні не мають довіри ні з боку захисту, ні зі сторони потерпілих.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: суд,Беркут,правосуддя,«беркутівці»,Євромайдан
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.