“Донбас” на Київщині: бандитські розборки за спадщину Паславського

03 квітня 2015, 22:41
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
1
833
“Донбас” на Київщині: бандитські розборки за спадщину Паславського

"Хай Донбас воює в АТО, а не відбирає останнє у селян!", "Пане Суддя, не вступайте в злочинну змову з рейдерами": це вимоги мешканців Кагарлика, що мітингували у Апеляційного суду Київської області.


На акцію протесту змушені були вийти власники земельних паїв та працівники ТОВ "Русава-К" і Кагарлицького цукрового заводу. Всього близько сотні людей, які пов'язують свої біди зі свавіллям Володимира Бортника, місцевого бізнесмена та депутата першого скликання. 

Кагарлицький цукровий завод — бізнес Бортника. Там зараз просто не виплачуються зарплати. Заборгованість перед 137 працівниками становить близько 1 млн 350 тис гривень.

За словами учасників акції протесту, ТОВ "Русава-К" донедавна належало офшорці, якою володів на 98% американський українець Марк Паславський. Бортник працював у Паславського директором, але номінально вважався партнером і володів 2% капіталу офшорки. Довгий час Марк не приглядався до того, що відбувається в Україні. Але відбулася революція, почалося АТО. Націоналіст-латифундист вирішив продати бізнес та йти воювати. 

Перед продажем він звільнив Бортника, оскільки до нього були серйозні претензії. Покупцем став Леонід Мосійчук, українець з кримською пропискою (а не громадянин Росії, як дехто стверджує).

Чому Паславський позбувся Бортника? Люди кажуть, що господар з того нікудишній. Довів до банкрутства ЗАТ "Міжнародна агропромислова корпорація", заборгованість перед держбюджетом 12,7 млн грн, перед постачальниками та Державною службою охорони залишились борги на 24,1 млн грн. Засноване Бортником ПСП "Росава" стало банкрутом з заборгованістю перед бюджетом 4,6 млн грн., борг перед постачальниками склав 12,8 млн грн. Заборгованість заснованого ним ВАТ "Кагарлицький цукровий завод" перед ТОВ "Русава" на момент банкрутства становила близько 19 млн. грн. Залишається тільки здогадуватися, скільки на таких махінаціях Бортник поклав у кишеню, в тому числі за рахунок американського інвестора.

Марк Паславський загинув під Іловайськом. Цим вирішили скористатися тилові щури, які займаються рейдерством під маркою “Донбасу” на українській території, поки справжні вояки проливають кров у АТО. 

Очевидно, вступаючи у батальон, Марк розповів про свій бізнес і про вигнаного ним нечистого на руку директора. Бортника знайшли і взяли в долю, використовуючи як таран при рейдерському захопленні підприємства.

Невідомі у балаклавах та камуфляжі з символікою “Донбасу” вдерлися на збори власників земельних паїв і, наставивши на людей автомати, влаштували цинічне прилюдне побиття нового директора підприємства Івана Калдіна. Викрали у нього сумку з документами підприємства та грошима. Потім одягнули на голову Калдіну мішок та вивезли до іншого населеного пункту, де продовжували бити та вимагали переписати підприємство на Бортника. Коли зрозуміли, що він не власник, а лише директор, відпустили. Документи та гроші не повернули. 


Одночасно почалися судові розборки. Квазіюридичною підставою для рейдерства став ймовірно підробний протокол зборів засновників ТОВ "Русава-К", підписаний Володимиром Бортником та нібито "особисто" Марком Паславським. Документ нібито складено в Києві та датовано 6 серпня 2014 року, тобто, датою перебування Паславського в зоні АТО. Окрім того, Бортник скористався зв'язками в політикумі, ініціювавши депутатське звернення про, нібито, підроблення договору Паславського з Мосійчуком щодо продажу підприємства. Андрій Кожем'якін, Микола Томенко, Сергій Соболєв, Володимир Яворівський підписали сумнівний папірець, підготовлений Бортником. Цим він серйозно підставив політиків, адже завідомо неправдиве повідомлення про злочин є кримінально караним діянням.

Поки пани чубляться, у холопів чуби тріщать. Це народне прислів'я віками залишається актуальним. Власники земельних паїв обурені тим, що рейдерські розборки між бізнесменами поставили під загрозу проведення посівної.

Кагарлицький районний суд арештував був рахунки та майно ТОВ "Русава-К", що паралізувало діяльність роботу підприємства. Щоправда, трохи згодом той самий суд арешт зняв. Бортник оскаржував таке рішення. Апеляційний суд повернув справу на розгляд до суду першої інстанції. 

Будемо сподіватися, що хліборобам дадуть можливість працювати на благо України і хліб не дорожчатиме ще більше просто тому, що хтось з оточення Коломойського по-мародерськи наживається, грабуючи загиблих волонтерів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: рейдерство,Батальон Донбасс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.