Проблеми – це нові можливості для транспортної галузі України!

30 грудня 2014, 14:10
Власник сторінки
директор ДП "Укрзалізничпостач"
0
278

Закінчується 2014 рік… Він був непростим для кожного українця, для держави в цілому, для нашого підприємства, зокрема.

Але є зрушення, котрі дозволяють вірити у краще. Адже залізничники прожили цей рік з гідністю, що дозволяє вірити у краще майбутнє. Бути оптимістами!

 Про труднощі

“Укрзалізниця”, як і кожна галузь економіки, має великі проблеми через війну. Внаслідок бойових дій середньодобове завантаження у Донецькій області зменшилося на 26 %, у Луганській - на 48 % порівняно з аналогічним періодом 2013 року. Зважаючи на те, що саме вантажні перевезення дають основну частину прибутків, цей приклад є показовим, які втрати несе залізниця через війну. За попередніми даними залізниця зазнала прямих збитків на 600 млн грн через знищення рухомого складу, об’єктів полотна. Крім цифр є ще й люди. Щодня залізничникам на Сході доводиться ризикувати життям, доставляючи вугілля на ТЕС, ремонтуючи пошкоджені об’єкти, забезпечуючи рух вантажів і безпеку пасажирів. До цього додаються і об’єктивні економічні причини, котрі ще більше обмежують ресурси. Загальнодержавний бюджетний дефіцит змушує постійно шукати засоби економії. Цього року практично не було коштів на капітальні витрати, оновлення рухомого складу, ремонт будівель. Така реальність роботи в умовах економічної кризи і війни.

 

Про здобутки

Незважаючи на війну, кризу, спроби свідомого підриву роботи “Укрзалізниці” та втягнення її у політичні конфлікти є речі, які сміливо можна віднести до здобутків. Зокрема, війна потребує ефективного забезпечення логістики. Залізниця на сьогодні повністю виконує поставлені завдання із постачань і забезпечення фронту. Попри складну ситуацію Укрзалізниця дбає про своїх працівників. Нам вдалося зберегти одну з найвищих в економіці середніх зарплат працівників. Вона складає в середньому 4,5 тис грн та на 1-1,5 тис грн перевищує аналогічний показник по країні. За короткий час вдалося відновити залізничний рух на визволених територіях. На сьогоднішній день є дані про пошкодження 1404 об’єктів інфраструктури. З них більше 700 вже відновлено. Залізниця бере участь у відбудові не лише власних об’єктів, але й інших цивільних будівель, що були зруйновані внаслідок бойових дій. Так сталося, що саме залізничники першими після армії опиняються у зоні, де ще донедавна йшли бої. Тому їм доводиться відновлювати електромережі, школи, будинки мешканців. І ми це робимо. Труднощі не зникли. Вони залишаються. Зокрема, це стосується забезпечення вугіллям ТЕС, коли, наприклад, підвозити вантажі під Щастям доводиться інколи під обстрілами. Але залізниця працює.

 

Про плани

Чи не вперше за багато років питання реформування транспортної галузі вийшло на перший план. Реформа транспорту стала однією з головних частин коаліційної угоди. Проведено конкурс на залучення послуг з оцінки майна “Укрзалізниці”, яку проводитиме відома аудиторська компанія Deloitte & Touche. Це перший крок до перетворення підприємства у публічне товариство, що дозволить суттєво підвищити його інвестиційну привабливість, спростити прийняття рішень та загалом підвищити економічну ефективність.

Цьогоріч ДП“Укрзалізничпостач” вперше запровадив практику відкритих торгів із залученням представників ЗМІ. Це крок до більшої відкритості роботи із закупівель товарів і послуг для потреб залізниці. Плануємо продовжити цей позитивний досвід і у майбутньому. За рахунок економії коштів цього року на закупівлях, що склали близько 15 %, залізниці вдалося налагодити власне виробництво вантажних вагонів. Залізниця забезпечила одні з найкращих цінових пропозицій на закупівлю товарів і послуг. 

Це порівняно невеликі, проте важливі кроки до глибокого реформування транспортної галузі, переходу від залишків ще радянської планової економіки до ринкових механізмів. Така реформа дозволить повною мірою скористатися вдалим географічним положенням України та перетворити нашу державу в один зі світових транспортних центрів, як це уже було у далекому минулому, коли через Україну проходили торгові шляхи з Азії у Європу. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Укрзалізниця,Лозинский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.