Що і хто, насправді, стоїть за скандалом в «Укрзалізниці»?

25 жовтня 2014, 16:55
Власник сторінки
директор ДП "Укрзалізничпостач"
0
139
Що і хто, насправді, стоїть за скандалом в «Укрзалізниці»?

Після гучної заяви СБУ про корупційний синдикат і обшуки у керівників «Укрзалізниці», які відбулися минулого тижня, мені телефонують дуже багато, сотні людей. Якщо чесно, я втомився пояснювати…


В той четвер, 16 жовтня, я перебував за кордоном, бо тиждень як був у відпустці (підтвердження цьому є)! Як тільки-но зміг повернувся. І вже із понеділка працюю на своєму робочому місці разом з нашим колективом. 


Отже, головне питання: ЧИ Є У МЕНЕ ВЕРСІЯ?  ЩО і ХТО стоїть за цим гучним скандалом?!


Мабуть розчарую, але однозначно не відповім. Адже, логічно припустити, що версій може бути декілька. По-перше, у нас в країні все ще триває непроста виборча кампанія, і активність силовиків цілком  може бути елементом політичних «розборок». По-друге, «Укрзалізниця» - велика компанія, яка задіяна в забезпеченні української армії, тому тут цілком можна знайти і слід роботи іноземних спецслужб. А ще, держмонополія - це великі потоки грошових коштів, і спроби зробити їх прозорими і працювати виключно на державний бюджет можуть викликати опір тих, хто раніше на цих потоках заробляв.


Я не буду наполягати ні на жодному із цих пояснень. Можливо є ще версії… Я сподіваюся, із цим усім розберуться компетентні органи в рамках тієї перевірки, яку ініціював прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. 


Що ж до підвищеної уваги з боку прокуратури та СБУ нам не звикати. Ці події не стали сюрпризом. Адже, за останні 4 місяці до нас прийшло від правоохоронних органів майже  120 запитів по роботі  із постачальниками, яку ми проводили в рамках тендерних закупівель. Ми нічого не приховували. Навпаки, ми зі свого боку продемонстрували повну відкритість - передали 10 тисяч сторінок відксерених  документів щодо тих постачальників, які хотіли з нами працювати.  Ми навіть запрошували правоохоронців та журналістів на проведення тендерів, щоб вони могли переконатися в тому, що ми дотримуємося усіх вимог закону. Правда, ніхто з правоохоронців не приходив, лише журналісти…


 Ми були максимально відкриті до співпраці: зверталися, як до правоохоронних органів, так і до журналістів  допомогти нам дізнатися назви фірм, які були ненадійними постачальниками, брали участь в схемах відмивання грошей за режима Януковича і продовжують працювати, щоб виключити їх з нашої роботи. Я особисто відправив більше десяти листів в прокуратуру і СБУ але відповідей щодо неблагонадійних компанія ми так і не отримали.


Неприємності  почалися одразу, як тільки нове керівництво «Укрзалізниці»  почало ламати «старі схеми» і демонструвати відкритість перед ЗМІ та правоохоронними органами, прагнути знайти нових постачальників і вберегти компанію від зв'язків з підозрілими бізнес-структурами…


Мабуть не здивую, що після «плідної» роботи колишніх чиновників часів Януковича підприємство знаходиться, м»яко кажучи, в не хорошому стані. А потім війна, економічна криза…  І зараз політизація нашої діяльності завдає «Укрзалізниці» новий збиток - і репутаційний, і економічний. Повірте, іноземні партнери дуже чутливі до всякого роду публікацій. Серед сотень дзвінків і іноземні компанії: запитують то про обшук, то про дефолт української економіки, який обіцяють російські міністри. Ми, через такі провокації не можемо нормально співпрацювати з тими ж поляками, у яких повинні були закупити вугілля за нижчою ціною. Поки ми, відмовляючись від Росії, шукаємо нові ринки в Європі, де всі працюють прозоро, нас наші же українські правоохоронні органи «хапають за руки» за порушення, яких немає.


Це треба пережити, я дійсно сподіваюся, що ситуація повернеться в нормальне русло, і розслідування буде об'єктивним. Ми не повинні повертатися в колишні часи політичних розправ, маски-шоу в офісах, і уникнути «полювання на відьом»  замість реальної боротьби з корупцією. Адже, не секрет, про це щодня пишуть журналісти, що деякі розставлені Януковичем керівники госмополій не тільки в «Укрзалізниці», але і в таких, як «Енергоатом», «Укрпошта», порти спокійно живуть у Києві: працюють і розважаються.  Хоча насправді вони довели багато з перерахованих компаній до межі банкрутства, загнали їх у борги своїми корупційними схемами. Втім, це емоції…


Документи ж говорять мовою цифр. І якщо ціни 2013 року, за якими нам компанія поставляє продукцію в поточному 2014 році, вважати завищеними, то об'єктивність процесу буде поставлена ​​під великий сумнів. В країні інфляція, щодня все дорожчає, гривня знецінилася майже удвічі. У нас реально не знаходяться постачальники, які готові працювати за цінами минулого року. І це об»єктивна проблема!  Перевірка це покаже. Документи, які СБУ та Генпрокуратура отримали під час обшуків, не фіксують ніякі порушення.


В той час, як втручання в діяльність компанії блокує плани реформування, які були у нас намічені і поступово втілювалися у життя. Згодний, вони подобалися не всім: для старих кадрів вони були не зовсім зручні або зовсім не зручні! Але час змушує нас модернізувати структуру управління, щоб бути корисними державі і ефективно працювати. Ми не можемо сидіти склавши руки і чекати, коли в країні буде спокійно. Реформа потрібна зараз! Така реформа передбачала велику ступінь відкритості компанії  і її публічність. Ми першими стали ламати старі схеми! Ми першими стали запрошувати на тендери журналістів. Я впевнений, що держмонополія має бути відокремлена від політики, тільки тоді вона буде ефективною і принесе максимальну користь державі і кожному українцю.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.