СТАН СПРАВ ТА НЕОБХІДНІ РЕФОРМИ У ГАЛУЗІ ПРОТИДІЇ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ

30 грудня 2014, 12:19
Власник сторінки
0
45

В прес-центрі «Паритет» відбулась прес-конференція, присвячена проблемам виживання людей, які живуть з ВІЛ та необхідності проведення змін у галузі протидії ВІЛ.


Реформи у протидії ВІЛ-інфекції – базове питання для виживання людей, які живуть з ВІЛ в Україні. При скороченні бюджетів не можливо дотриматись якісного надання соціальної та медичної допомоги, яка потрібна людям з хронічними захворюваннями. Це підтверджують результати моніторингового дослідження щодо виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Порівняльний аналіз бюджетів різних областей показав, що більш уважний підхід до розподілу цих коштів, в залежності від рівня поширеності епідемії, допоможе значно покращити фінансування в найбільш проблемних областях. Наприклад, в областях-лідерах по поширеності захворювання, Дніпропетровській та Одеській (23 та 17 тисяч хворих відповідно) з обласних бюджетів виділяється біля 400 гр на пацієнта в рік. В той час, як в областях зі значно меншою кількістю хворих(1-3 тис на область) суми, які виділяються на 1 пацієнта подекуди в 10 більші. Пасе задніх Одеська область і в розмірах видатків на охорону здоров’я в перерахунку на 1 мешканця. Зрозуміло, що необхідно прагнути до збільшення фінансування в усіх областях, проте в даний кризовий період, потрібно подумати над максимально ефективним використанням наявних коштів.

Олена Грибова повідомила, що 20 жовтня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції /СНІДу на 2014-2018 роки". 6 листопада Президент України підписав закон про затвердження програми, 8 листопада програма офіційно вступила у дію. «Програма передбачає забезпечення надання комплексних соціальних та медичних послуг уразливим групам населення. Треба забезпечити фінансування програми на обласному рівні і має зробити боротьбу з епідемією ще більш ефективною.

Також вона відмітила, що якщо медичну допомогу ВІЛ-позитивні люди отримують на більш-менш професійному рівні та повному обсязі, то з соціальною підтримкою досі існує велика проблема. «Центри соціальних служб та територіальні центри соціального захисту, на яких державою покладено надання соціальної допомоги, не працюють з такими категоріями, як ВІЛ-позитивні. Проте це питання має бути вирішене на законодавчому рівні. А поки що у вирішенні цього питання можуть допомогти неурядові організації, які мають багаторічний досвід роботи з профілактики ВІЛ та надання допомоги людям, які живуть з ВІЛ. Виділення бюджетних коштів через механізм соціального замовлення – дозволить залучити додаткові внебюджетні ресурси», - зазначає Олена Грибова, керівник громадської організації «Молодіжний центр розвитку».

Станом на 1.10.2014 року на Одещині зареєстровані 17608 ВІЛ-інфікованих, з них за 2014 рік додалося 1980 нових, це більш ніж 11 %. Це офіційна статистика. Для того, щоб дізнатися реальну цифру, треба помножити кількість інфікованих та хворих на 10. Заступник керівника ВІЛ-сервісної благодійної організації РМ «Карітас-Спес Одеса» Алла Ходак відмітила високу професійність одеських лікарів. «Лікарі уважні до кожного пацієнта, ставляться правильні діагнози та призначаються найефективніші методи обстеження. Але коштів на ці обстеження держава не виділяє, так само як коштів на дорогу для мешканців віддалених районів, а самі пацієнти не завжди в змозі оплатити такі витрати. Це змушує багатьох одразу опустити руки в боротьбі з хворобою. Хоча вчасне обстеження та лікування здатне забезпечити довге та повноцінне життя.

На питання, серед яких верств населення найчастіше виявляють хворобу і які шляхи передачі є найбільш поширеними, Алла Ходак відповіла, що з часом проблема впритул наблизилась до кожного мешканця. Необов’язково вживати наркотики чи вести розгульний спосіб життя, щоб підхопити вірус. Але слід пам’ятати, що хвороба – це не вирок, при вчасному виявленні та початку АРВ-терапії (яку повністю фінансує держава) люди мають можливість жити довге та повноцінне життя, народжувати дітей та звести до мінімуму можливість зараження інших. Пройти безкоштовне та анонімне тестування можна в багатьох кабінетах довіри або в Центрах СНІДУ. Доречі, одесити в цьому питанні одні з лідерів по Україні, з початку цього року тестування пройшли більше 4,5% населення нашої області.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.