АНТИСНІД – через боротьбу з корупцією

05 червня 2014, 16:12
Власник сторінки
0
133

Кожне бюрократичне порушення закону при здійсненні державних закупівель товарів для протидії ВІЛ призводить до серйозних наслідків.

Завищені ціни закупівлі – і препаратів не вистачає для усіх хворих; змова учасників закупівлі із замовниками з боку органів влади – і закуплені препарати не відповідають потребам пацієнтів; процедурні порушення – і добросовісні постачальники з еталонними товарами за прийнятними цінами не можуть чесно перемагати у тендерах закупівель. У результаті ВІЛ-позитивні мами, не отримуючи достатньої кількості сумішей для штучного годування, змушені годувати дітей грудьми та ставлять їх під ризик отримати ВІЛ; ВІЛ-інфіковані люди, попри проходження спеціальної терапії, помирають від неналежного лікування супутніх хвороб; через відсутність тестів на ВІЛ пацієнти дізнаються про позитивний статус запізно задля проведення ефективної терапії.

Саме тому громадські організації, зокрема  Центр протидії корупції та Інститут розвитку суспільних інновацій, здійснюють постійний моніторинг державних закупівель у сфері протидії епідемії ВІЛ.  Контроль за закупівлею товарів для протидії ВІЛ, у тому числі за нудними бюрократичними порушеннями, може забезпечити зовсім не ефемерний результат: 100% виділених бюджетних коштів будуть потрапляти до пацієнтів.

Серед найбільш поширених типів порушень при здійсненні державних закупівель товарів та ліків для протидії епідемії ВІЛ – не оприлюднити в оголошенні про закупівлю, яке є обов’язковим для публікації на офіційному веб-порталі державних закупівель, документації конкурсних торгів. Ці файли дають відповідь найбільш важливі запитання: що, у якій кількості та якої специфікації хоче закупити державний замовник. Власне, без цих документів жодна компанія не зможе підготуватися до участі у тендері. Навіщо замовники ховають цю інформацію? Це простий і дієвий спосіб не допустити до участі у закупівлі «сторонніх» учасників або отримати хабарі. «Правильну» пропозицію зможуть подати тільки ті заздалегідь погоджені учасники, які знайомі з умовами закупівлі; від сторонніх компаній,  які можуть звернутися до органу влади або комунальної лікарні для отримання необхідних даних, вимагатимуть хабарі. Крім того, органи влади та лікарні, які закуповують тести та ліки для боротьби з ВІЛ, не гребують використанням скороченої  процедури закупівлі (10 днів від оголошення до кінцевого строку подання пропозицій замість звичайних 20), за якої  сумлінні постачальники не встигають побачити оголошення та зібрати усі додаткові документи.  До речі, документи для участі у закупівлі також є  частиною «схеми» усунення небажаних конкурентів: часто Центри СНІДу або Департаменти охорони здоров’я ОДА в останній момент вимагають від учасників закупівлі подати додаткові довідки із дуже коротким строком дійсності, щоб згодом відхилити дешевші пропозиції через відсутність  таких довідок.

Так, у результаті махінацій при закупівлях у 2013 році ІФА тести на ВІЛ для більшості регіонів постачала одна і та ж компанія – ТОВ «ХіМеК». При закупівлі у «ХіМеК» один такий тест коштував у 2013  році у середньому 6 грн. 40 копійок,  хоча благодійна організація «Альянс з ВІЛ/СНІДу» того ж року успішно закуповувала такі тести за 3 грн. 34 копійки  копійок за одиницю. Тобто, при сумлінних закупівлях регіональні органи влади та лікарні за ті ж кошти могли закупити вдвічі більше тестів. Таке марнотратство є тим більш небезпечним з урахуванням того, що обласні бюджети фінансують заходи щодо протидії епідемії ВІЛ, у кращому випадку, на 40% від потреби.

На початку цього року старі схеми спробували застосувати Чернігівський обласний центр СНІДу та КЗ «Центр первинної медико-санітарної підготовки» Ясинуватського району Донецької області. Так, обидва замовника, оголосивши закупівлю дитячих молочних сумішей, оприлюднили документацію  торгів лише за кілька днів до крайнього строку подання пропозицій – і це при закупівлях за скороченою процедурою. У  результаті торги Ясинуватського центру визнані такими, що не відбулися (без жодних додаткових обґрунтувань), а ВІЛ-позитивні мами не отримали вчасно суміші, необхідні для збереження здоров’я їх дітей. Ці порушення виявили юристи Інституту розвитку суспільних інновацій. Спільно з народним депутатом України Павлом Різаненком команда ІРСІ звернулася до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної фінансової інспекції України, а також до прокурорів відповідних областей з проханням перевірити дотримання законності при здійсненні закупівель. Щодо дій Чернігівського обласного центру СНІДу, і Мінекономрозвитку, і Державна фінансова інспекція, і відповідна прокуратура взялися за перевірки. Натомість, щодо Центру первинної медико-санітарної підготовки, Мінекономрозвитку в особі Романа Качура не побачило підстав для хвилювання, а от Державна фінансова інспекція виявилася більш сумлінною та ініціювала відповідну перевірку.

При перевірці дій Чернігівського обласного центру СНІДу Прокуратурою Чернігівської області встановлені порушення численні порушення, зокрема, цитуємо, «безпідставне скорочення строку для подання пропозицій, відсутність необхідних документів у пропозиціях конкурсних торгів, несвоєчасне оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів. Прокуратура області внесла подання на їх усунення головному лікарю Чернігівського обласного центру СНІДу. Ситуація лишається на контролі ІРСІ, тож відбутися «легким переляком» хабарникам не вдасться. Цей приклад має стати показовим для представників центрів СНІДу в інших регіонах – тим, хто намагається нажитися на здоровї інших, оголошено бій. І наступним кроком цього бою стане не лише ініціювання нових перевірок, але і притягнення винних до індивідуальної відповідальності.

 

Анастасія Красносільська

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.