Проголошення незалежності Карпатської України

18 грудня 2014, 15:54
Власник сторінки
0
71
Проголошення незалежності Карпатської України

Карпатська держава 1939 року

Проголошення незалежності Карпатської України

 

«В час, коли Україна була розділена між Польщею та СРСР, несподівано для "світових держав" прапор української незалежності підняли на Закарпатті. Цій молодій державі судилося першою з інших земель України зустріти нацистський напад.»

 

На передодні другої світової війни така невеличка держава зіграла неабияку роль у міжнародних подіях.

Коли Карпатська Україна вирішили проголосити себе незалежною державою, її уряд зіткнувся з такими проблемами, що згодом так і залишилися нездоланними. Але ця спроба все одно залишиться в історії як вияв непоборного прагнення українського народу та держави виокремитися від влади Польщі та Росії та будь-кого і створити свою соборну державу .

Коли розпалася Австро-Угорська імперія постало питання про Закарпаття та його подальшу долю. Депутати Закарпаття одностайно прийняли рішення про приєднання Закарпаття до УНР. Але сама Директорія УНР на той час перебувала у дуже складному становищі через агресію Російської Імперії.

Тому Закарпаття було змушене шукати інших для себе шляхів. Тож було прийняте рішення про приєднання Карпатських земель до Чехословацької республіки , що було закріплене Сен-Жерменським і Тріанонським мирними договорами. Закарпаття у складі чехословацьких земель отримало назву «Підкарпатська Русь».

Але перебування у складі Чехословаччини не виправдало сподівань Закарпаття. Сільські господарства потрапили і велику кількість боргів через високу орендну платню а також штрафи та податки. Намагаючись покращити своє становище на той час українці підтримували ліві партії.

Чехи навіть не спромоглися надати Закарпаттю автономії, не дивлячись на свої міжнародні зобов’язання. Привілейованими вважалися чеські школи.

Але 8 жовтня на зборах українських лідерів одноголосно вирішили домагатися для Підкарпатської Русі автономного статусу. Чеське керівництво задовольнило їхню вимогу– 11 жовтня 1938 р. було офіційно надано автономію.

У політичному становищі Закарпаття відбувалася боротьба між трьома рухами. Це були русофільський, автохтонний та український.  В український рух входила молода інтелігенція, що робили досить непогані успіхи у своїй діяльності. Досить активною була діяльність «Просвіт», «Учительської громади», театру та хору, організації Пласт, українська преса також мала великий вплив, тому це призвело до перемоги українського національного руху на Закарпатті тридцятих років.

Представники русофілів зосереджувалися навколо Православної церкви.

Закарпатські партії висловлювали бажання навчати дітей українською мовою.

Але 1939 Гітлер проголосив ліквідацію Чехословаччини і Угорщина зайняла Карпатську Україну,тож угорські війська сконцентрувалися на кордоні з карпатською Україною.

 

15 березня 1939 у місті Хуст відбулась знаменна подія в історії української державності: була проголошена незалежність Карпатської України. Ця республіка мала стати центром об'єднання всіх українських земель в єдину державу.

Утворюючи Карпатську незалежну державу українці прагнули з цієї події розпочати утворення незалежної України. Цей план був досить амбітним , але нажаль реалії тогочасні не дали справдитися сподіванням українців.

На першому сеймі було укладено закон, що державною мовою Карпатської держави є українська. Також у тому ж законі було ухвалено прапор, герб та навіть гімн новоутвореної держави. Так було українізовано освіту і пресу, розширено мережу кооперативі, налагоджено комунікацію і зв'язок, організовано роздачу продовольства , створено збройні сили Українську національну самооборону, Карпатську Січ.

15 березня на засіданні сейму Карпатської України було прийнято документи, в яких вказувалось:

· Карпатська Україна є незалежна держава;

· Карпатська Україна республіка з президентом, вибраним сеймом;

· державною мовою Карпатської України є українська мова;

· барви державного прапора синя і жовта.

прийнята Конституція; президентом обрано А. Волошина.

Звичайно такі визначні кроки українського народу викликали велике занепокоєння всіх країн тогочасної Європи.

 

Саме тоді це виявлення самоусвідомлення закарпатського народу як частини українського народу, гне дивлячись на русофільські та угрофільськи прояви , показало те, що перевага русинів-українців є очевидною.

Але напри великий жаль, ці перші кроки до створення закарпатської держави стали і останніми . Адже 15 березня 1939 року Угорщина розпочала загальний наступ на території новоутвореної держави. Та це призвело до окупації Карпатської Української держави.

Карпатська Україна була першою, яка вчинила збройний опір угорсько-фашистській агресії, відкинувши домагання нацистської Німеччини капітулювати. Вона стала однією з перших жертв агресорів у переддень Другої світової війни. Вона допомогла закарпатцям остаточно усвідомити себе частиною єдиної української нації.

 

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.