Козацька символіка

22 жовтня 2014, 10:55
Власник сторінки
0
96
Козацька символіка

Основна символіка Війська Запорізького

Символіка - одна з найважливіших складових будь-якої ідеології. Козаки мали гарно упорядкований державний апарат та претендували на отримання статусу у суспільстві. Тому вони створили символи Війська Запорізького. Клейноди, родоводи, герби, одяг, зброя, житло, церемонії , зачіски , їжа - все це є впізнаваною символікою козацтва, за якою навіть маленька дитина здатна вирізнити запорожців.

Поняття клейноди включає у себе відзнаки влади, як державної, так і військової. Серед них були гетьманська булава, бунчук, литаври, бубни, значки, печатки, труби, перначі, корогви. до них ставилися з великою шаною.

також Військо Запорізьке мало свій герб. Він виник приблизно в другій половині XVI ст. та був узаконений Стефаном Баторієм у 1578 році. Він зображав постать козака з мушкетом і шаблею. Цей герб зображали на печатках, стягах, портретах, рукописах та друкованих виданнях.

Також козаки мали власний прапор, що супроводжував їх під час походів. Окремі гетьмани також мали свої прапори та корогви. Корогви були найбільшими святинями козацтва. корогва зберігалася і хорунжого.

Булава була не менш визначним символом влади. Це палиця з горіхового дерева довжиною приблизно 50-7- см з  срібною або золотою кулею на кінці, оздоблена коштовним камінням. Це власність гетьмана. Кошові ж отамани мали перначі - булава з металевою головкою з гострими виступами.

Бунчук - це палиця (2-2.5 м ) із золотою кулею з кінським волоссям та червоними мотузками на ній.

Печатка була символом судді. Нею скріплялися всі офіційні документи. Каламар був символом писаря. Литаврами скликали січову раду.

Також важливе місце у символіці козаків мала зброя, яку вони завжди носили з собою. Козацтво шанувало холодну зброю, особливо шаблю. Також вони використовували лук і стріли та рушниці( яничарки).

Козацька символіка залишила відбиток і на загальній українській символіці, часто ми можемо бачити булави та козацькі вбрання у сувенірних магазинах, а також із загостренням патріотизму в зв’язку з останніми подіями в країні багато людей навіть зробили славнозвісний козацький оселедець. І це не дивно адже козацтво як ніхто інший відображає наш український дух. це те чим ми вирізняємося та пишаємося. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.