Проголошення незалежної Карпатської України

17 грудня 2014, 14:41
Власник сторінки
Студент
1
49

Стаття про 2 дні існування суверенної Карпатської України

Ми всі знаємо про спроби України отримати державність. На жаль майже все вони були невдалими. Ми пам'ятаємо УНР і ЗУНР, пам'ятаємо державу Павла Скоропадського. Але не так багато людей згадає ще про одну подію такого роду - це проголошення незалежності та існування протягом декількох днів Карпатської України.

Раніше територія тодішньої Карпатської України була автономією у складі Чехословаччини. Називалася ця автономія Підкарпатською Руссю. Туди вона увійшла ще після розпаду Австро-Угорської імперії. Але звісно, як часто чинили з нашим народом, про автономію зовсім забули при підписанні договорів. Згадали про це чехи тільки восени 1938 р., коли вже майбутнє Чехословаччини висіло на волосинці - на неї вже мала свої плани Німеччина.

Тоді ж, а саме 8 жовтня був сформований перший уряд Карпатської України, головою якого став Андрій Бродій. Щоправда, його чи не відразу змістили з посади за проугорську політику. Таким чином на чолі Карпатської України став Августин Волошин. Але свій шмат угорщина все ж таки отримала - рішенням Віденського арбітражу 2 листопада 1938 року, до неї було приєднано значну частину автономії. через це столицю автономії К.У. було перенесено до міста Хуст.

Проголосила свою незалежниість Карпатська Україна 15 березня 1939 р. У той час Німеччина вже всю Чехословаччину, а її союзники - Угорщина та Польша всже потирали руки над тільки що сформованою державою. Розуміючи, що ситуація безнадійна, президент К.А. А. Волошин звернувся з криком допомоги до Гітлера. Але той ясно дав зрозуміти, що створення української держави не входить у плани нацистів.

Через день після проголошення незалежності Карпатської України, Угорщина, підтримана німецькими військами, отримала конторль над майже всією територією К.А. До 7 липня її було анексовано. Перзидент Августин Волошин разом з частиною уряду ємігрував до Румунії. Також у боях з Угорськими загарбниками загинуло від 2 до 6,5 тис. осіб.

підсумуючи, я хочу сказати, що ці декілька днів існування Карпатської україни стали апогеєм давньої боротьби карпатських українців за встановлення української державності, яка велася ще з часів опришківства.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.