Внесок українського народу в Перемогу: вогнем і мечем

16 грудня 2014, 17:47
Власник сторінки
0
1039
Внесок українського народу в Перемогу:  вогнем і мечем

У героїчному літописі Великої Вітчизняної війни багато сторінок вписано українцями, які разом з іншими народами Радянського Союзу в червні 1941 року стали на захист єдиної Вітчизни і внесли величезний

Коли почалася Велика Вітчизняна війна, віроломний напад 22 червня 1941 фашистської Німеччини на СРСР викликав потужний підйом патріотизму серед українського населення, яке повело непримиренну боротьбу з агресором.

У перші дні війни тисячі українців поповнили ряди Червоної Армії відповідно до оголошеної мобілізацією. Всього в Червоній Армії і на флоті в роки Великої Вітчизняної війни воювало понад 6 млн. Українців. В тому числі, на 1-му Українському фронті - 200 тис., На 2-му Українському фронті - 66 тис. 352, на 3-му Українському фронті - 140 тис. 882 українця.

Яскраві сторінки в літопис бойової слави вписали захисники Києва та Одеси, інших українських міст, що допомогло Червоної Армії зірвати план блискавичного наступу німецьких військ на Москву, Крим та Кавказ. З 15 фронтів, що діяли в період війни, більше половини очолювалися маршалами та генералами - українцями за походженням, багато хто успішно командували арміями, корпусами, дивізіями. У важких боях в повній мірі розкрився полководницький талант А.Н.Васілевского, М.Ватутін, А. І. Єременко, І.С. Конєва, Р.Я.Маліновского, І.Д.Черняховського, В.С.Рибалко та інших воєначальників.

Воювали українці на всіх фронтах, у всіх родах військ і на флотах героїчно, про що свідчать їх численні подвиги і державні нагороди. Бійці й офіцери отримали 2,5 млн. Орденів і медалей із загальної чисельності 7 млн. Нагород, вручених воїнам Червоної Армії за час війни.

               

Чи не зітреться у віках пам'ять про подвиги 2 тис. 72 українців, які в роки війни стали Героями Радянського Союзу. Двічі Героями Радянського Союзу стали 32 українців, а прославлений льотчик-винищувач Іван Кожедуб звання Героя Радянського Союзу був удостоєний тричі. Кожен з цих героїв - легенда і ними пишалася не тільки вся Україна, а і весь Радянський Союз. 

                                         

Прославлений льотчик Іван Микитович Кожедуб, тричі Герой Радянського Союзу. Взяв участь у 120 повітряних боях і особисто збив 62 фашистських літака. При цьому сам за всю війну жодного разу не був збитий. По праву вважається кращим асом не тільки ВПС Червоної Армії, а й усієї авіації союзників. 10 листопада 2000 ім'я І. Кожедуба присвоєно Харківському інституту ВПС України.

 

Легенда партизанського руху на Україні, двічі Герой Радянського Союзу Ковпак Сидір Артемович - командир Путивльського партизанського загону і з'єднання партизанських загонів Сумської області. Нагороджений чотирма орденами Леніна, орденами Червоного Прапора, Богдана Хмельницького 1-го ступеня, Суворова 2-го ступеня, багатьма медалями, а також орденами Польщі, Угорщини та Чехословаччини. Ім'ям С.Ковпака названі вулиці в багатьох містах і селах України.

                 

Легендарний розвідник "майор Вихор" - Герой Радянського Союзу Березняк Євген Степанович. З перших днів окупації на підпільній роботі, виконував спеціальні завдання командування. Найголовнішою операцією групи Березняка Є.С. стало розкриття плану мінування німцями польського міста Кракова і порятунок його від вибуху.

 

Українські жінки завжди славилися своєю мужністю і хоробрим серцем. Одним із пригладів справжньої жіночої сили є Герой оборони Одеси і Севастополя, Герой Радянського Союзу старший сержант Онілова Ніна Андріївна, командир кулеметного розрахунку. Вона особисто знищила сотні ворожих солдатів. Померла від отриманих ран в 21 рік. 

І багато, багато інших Герої, слава про які не померкне у віках.

На Україні було багато битв за її звільнення. Одна з них стала найбільшим боєм у світовій історії - битва за Дніпро і визволення Києва. В результаті чотиримісячної операції була майже повністю звільнена Лівобережна Україна, захоплено декілька стратегічних плацдармів на правому березі Дніпра, звільнено столицю України місто Київ.

Ще однією з форм активної участі українського народу у захисті Вітчизни з перших днів війни стали народні ополчення, в які могли бути зараховані люди від 16 до 60 років, які не підлягають призову в армію з мобілізації. Найбільша кількість з'єднань народного ополчення було сформовано в Києві, Харкові, Одесі, Донбасі. При обороні Києва в народному ополченні та винищувальних батальйонах воювало понад 300 тисяч чоловік. У народне ополчення Одеси вступило до 55 тис. Осіб, у Полтавській області понад 17 тисяч, у Запорізькій області - 200 тис., У Херсоні - 22,5 тис., У Миколаєві - 63 тис. Чоловік. У Дніпропетровську був сформований корпус народного ополчення, у Кременчуці - дивізія, в Харкові - корпус. На території України до кінця червня 1941 року був створений 651 винищувальний батальйон (понад 118 тис. осіб).

 Великий внесок у досягнення Перемоги над фашистськими агресорами внесли партизани України, яких налічувалося до 500 тис. Чоловік. Всього на території України діяло понад 60 партизанських з'єднань, близько двох тисяч загонів і численні підпільні групи. Найбільш потужними партизанськими з'єднаннями були з'єднання С.Ковпака і А.Федорова.

Партизани надали значну допомогу воїнам Червоної Армії в ході форсування Дніпра: в цілому в битві за Дніпро взяли участь 17 тис. 332 українських партизанів, які здійснювали напади на підрозділи німецьких військ, вели розвідку, споруджували переправи, служили провідниками для переправлялися підрозділів радянських військ. Битва за Дніпро продемонструвала всю силу і міць партизанського руху на Україні. Операція "Рейкова війна", проведена українськими партизанами з вересня по жовтень 1943 року, значно ускладнила постачання німецьких військ, змусила противника відволікати з фронту значні сили для охорони та забезпечення тилових комунікацій.

Загальна Перемога радянського народу над фашистськими агресорами була б неможлива без героїчної праці українських робітників, селян, інтелігенції, які внесли свій неоціненний внесок у створення матеріально-технічної бази Перемоги. У короткі терміни з України на Схід країни було евакуйовано 550 великих підприємства 30 галузей промисловості. Вони становили майже половину всіх потужностей, введених в дію в східних районах СРСР. Уже в грудні 1941 року на новому місці випустив свою першу продукцію Харківський танковий завод. Всього за період війни завод випустив більше 35 тис. Танків.

 

"Все для фронту, все для Перемоги!", - Це гасло в роки війни визначив зміст життя і діяльності всього населення України. У промисловості люди працювали в три зміни. У складних умовах збирали врожай на селі. Незважаючи на те, що на полях працювали тільки жінки, діти і люди похилого віку, темпи збирання врожаю в 2-3 рази перевищували довоєнні.

 

Помітний внесок у Перемогу внесли вчені України. Група вчених на чолі з Є.Патона розробила метод дугового автоматичного електрозварювання корпусів танків Т-34. Були винайдені нові методи плавки броньовий сталі (І.Доброхотов). Вчені модернізували зброю і військову техніку. Відомі поети і письменники України (А.Малишка, П.Тичина, М.Рильський, В.Сосюра та ін.) Піднімали патріотичних дух народу.

 Звичайно, за спільну Перемогу український народ, як втім і інші народи СРСР, заплатив велику ціну. У кожну українську родину прийшла біль втрати рідних і близьких. За різними даними, Велика Вітчизняна війна забрала від 8 до 10 млн. Людських життів українців. Тільки у битві за Дніпро загинуло 1,5 млн. Чоловік. Від 418 до 617 тис. чоловік загинуло при визволенні Києва.

Слава Україні! Вічна пам`ять героям! 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Історія України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.