Питання фармреклами відійде на другий план

06 грудня 2014, 12:53
Власник сторінки
кандидат медичних наук, головний лікар Вінницького онкологічного диспансеру, Голова правління ГО "Асоціація онкологів Поділля"
0
18

Питання фармреклами відійде на другий план, як тільки буде введена цивілізована модель страхової медицини

Згідно статистичних даних, у 2013 році на українському фармацевтичному ринку обіг коштів склав 36 мільярдів гривень. Враховуючи зростання цін на лікарські засоби, цьогоріч ця цифра може сягати близько 50 мільярдів гривень, а у 2015 році - взагалі може підскочити до рекордної позначки.

Виробники лікарських засобів зацікавлені у максимальному прибутку від своєї діяльності, механізмом отримання якого є реклама.

Однак фармреклама призводить до безконтрольного споживання ліків населенням.

В Україні цю проблему законодавці намагаються вирішити забороною реклами лікарських засобів. Саме це, зокрема, пропонує проект коаліційної угоди нового складу Верховної ради, мотивуючи заборону реклами пріоритетністю оздоровлення.

Подібний крок спрямований на більш відповідальне, професійне ставлення людей до свого здоров’я – за перших ознак хвороби важливо звертатися до лікарів.

Формат реклами медикаментів, який зараз транслюється в ЗМІ, неприпустимий для цивілізованої держави. Людина - це перше, про що ми повинні думати, розміщуючи рекламу, адже нехтуючи цим принципом, виробники наносять істотну шкоду здоров’ю суспільства. В результаті індукується такий процес, як самолікування, що призводить до пізньої діагностики будь-якої патології та становить серйозну загрозу для системи охорони здоров’я.

Для українців стало звичним переглядати різні друковані та недруковані видання у пошуках свого діагнозу та одразу прописаного лікування. Тоді як фармацевтичні компанії в гонитві за наживою конкурують між собою не за якість препарату, а за вміння його продати.

Недобросовісна реклама вводить в оману споживачів та завдає шкоди суспільству. Внаслідок неточності, недостовірності, двозначності або перебільшення люди сприймають побачене, як альтернативу візиту до лікаря. Наприклад, за результатами досліджень Антимонопольного комітету 70% покупців надають перевагу імітації у фармрекламі зовнішнього вигляду лікаря.

Законодавчих обмежень щодо медичної реклами дуже багато. І якщо загальновідомі компанії, борючись за клієнтів, натрапляють на законодавчі обмеження, то що говорити про невеликі організації, у яких немає юридичного штату…

Практика свідчить, що кожен рекламний сюжет має бути досліджений на відповідність чинному законодавству, адже некоректний висновок може призвести до небажаних результатів.

На мій погляд, реклама лікарських препаратів за виключенням різноманітних БАДів та вітамінів, має право існувати у лімітованому обсязі, тому що будь-які ліки мають свій позитивний і негативний ефект. Не можна забувати і про ускладнення, яких завдає тривалий прийом медикаментів. Про це не скажуть у рекламі, та й що можна сказати про препарат за 10-15 секунд.

Варто додати, що для якісного медичного обслуговування в Україні в інтересах громадян потік реклами повинен бути жорстко контрольованим та обмеженим. Для надання виключно об’єктивної інформації про фармацевтичні засоби доцільно прийняти відповідні зміни в законодавстві та посилити контроль за його застосуванням. Такі зміни позитивно впливали б на виховання у людей культури уважного ставлення до свого здоров'я.

Хочеться зазначити, що питання фармреклами відійде на другий план, як тільки буде введена цивілізована модель страхової медицини. Пацієнти, які придбали страховий поліс, остерігатимуться самолікування. Адже наявність страховки забезпечить людину безкоштовною медичною допомогою в тому чи іншому обсязі.

Загалом, пункт коаліційної угоди про заборону реклами ліків дуже своєчасний і затребуваний, але наступне питання - наскільки якісно він буде виконуватися і контролюватися.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.