Блог Максима Бондара: День пам'яті жертв Голодоморів -це світло, яке не загасити

24 листопада 2014, 18:51
Власник сторінки
0
18

Cтаття присвячена Дню пам`яті жертв Голодоморів та містить загальні інформаційні відомості та думку автора щодо них.

22 листопада Україна вшанує пам'ять жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 роках. Дана трагедія українського народу довічно вписана в історію як чорна сторінка нашої держави. На превеликий жаль, радянська влада приховувала цей трагічний факт (із зрозумілих на те причин) більше 70-ти років і тільки після розпаду СРСР, коли Україна стала незалежною державою, про це заговорили вголос на весь світ.
З 1998 року четверта субота листопада офіційно визнана Днем пам’яті жертв Голодомору. З того часу пройшло вже 16 років. Змінювалася влада, а разом з нею – і ставлення до події. Вперше його визнав Леонід Кучма, указом  № 1310/98, але Віктор Ющенко зробив з нього дійсно загальнонаціональну подію. Не хотілося б торкатися дискусійного питання політичного протистояння, - це було б недоречно і навіть неправильно по відношенню до трауру. Скажу лише одне – те, що за одного очільника держави було лише статтею закону, за іншого стало живим актом національного єднання, а не просто «червоною датою» календаря. І без першого ніколи не було б другого.
Я вважаю правильним та закономірним, що страшний злочин сталінського режиму з кожним роком набирає все більшого розголосу майже у кожній країні «західного світу». Прикладом чого можна навести те, що за останнє десятиліття не один десяток світових країн визнали Голодомор актом геноциду українського народу.
12 листопада 2014 року Кабінет міністрів України створив організаційний комітет з підготовки до Дня пам'яті жертв голодоморів 22 листопада і затвердив план заходів.
Відповідно до даного плану, 19 листопада о 18:30 відбудеться прем'єра французького документального фільму «Голодомор. Забутий геноцид», а 20 листопада запланована презентація фотодокументальної виставки «Опір геноциду». 22 листопада о 15:00 розпочнуться пам'ятні заходи на території Національного музею «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні», в яких разом з громадськістю візьме участь Президент України Петро Порошенко. Завершаться пам'ятні заходи у суботу о 16:00 загальнонаціональною хвилиною мовчання та акцією «Запали свічку пам'яті» - традицією, що об’днує всіх українців, незалежно від кольору політичного прапора.
На сьогоднішній день кожний свідомий українець має знати історію своєї держави і вшановувати пам'ять людей які загинули під час Голодомору. З кожним роком стає все менше свідків того жахливого терору, проте ми можемо і повинні (не для когось, а для себе самих) прийти на пам’ятний захід свого міста чи села та вшанувати пам'ять жертв голодомору в Україні і запалити свічку пам’яті. Адже багатомільйонне світло пам’яті не зможе загасити ніхто.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.