У ВІДЗНАЧЕННІ ДНЯ СВОБОДИ ВЗЯЛА УЧАСТЬ ЛІДЕР РУХУ "ГРУЗ-200" РФ ЄЛЕНА ВАСИЛЬЄВА

24 листопада 2014, 03:01
Власник сторінки
полІтолог
6
2413
У ВІДЗНАЧЕННІ ДНЯ СВОБОДИ ВЗЯЛА УЧАСТЬ ЛІДЕР РУХУ  ГРУЗ-200  РФ ЄЛЕНА ВАСИЛЬЄВА
Про мітинг активісти КУПР повідомили величезним банером

У Києві 22 листопада відзначили річницю трьох Майданів. Підбивали підсумки та висловлювали серйозні претензії новій владі. Слово давали усім бажаючим, тому оцінки владі давалися інколи досить жорсткі.


Відзначення водночас десятої річниці Помаранчевого Майдану, четвертої річниці Податкового Майдану та першої річниці Євромайдану, який поклав початок Революції Гідності, організували в Києві активісти Коаліції Учасників Помаранчевої Революції спільно з Блоком соціального партнерства "Порядок і Достаток", Комітетом визволення політв'язнів та іншими громадськими організаціями. Вже вдруге за десять років річниця Майдана співпала з днем жалоби за жертвами голодоморів, людей було не дуже багато, але кілька сотен зібралися на знаковому місці.

"Ми не святкуємо, - пояснили організатори заходу, - оскільки святкувати поки що нічого. Та й ціна, заплачена за перемогу над режимом Януковича, вимагає в першу чергу скорботи і жалю за кращими синами України, котрі поклали молоде життя за нашу сьогоднішню свободу. Жоден з Майданів не дав нам усього, що від них чекали, проте й розчарування щодо їх наслідків ми не поділяємо. Кожен Майдан - черговий крок нації вперед".

Мітинг розпочався на Майдані Незалежності о 16 годині хвилиною мовчання в пам'ять про мільйони жертв голодомору. Після виконання Гімну України на сцену виходили один за одним люди, що пройшли запеклі сутички з владою. Говорили про побратимів, про героїв - і водночас про тих, хто скористався їхньою звитягою аби прорватися до влади. Про невиконані обіцянки нинішніх очільників держави - в першу чергу про те, що не знайдено і не покарано винуватців розстрілу Небесної Сотні, про те, що досі перебувають в розшуку, під слідством чи за гратами патріоти, відносно яких було порушено справи через їхню боротьбу проти режиму Януковича.

Говорили і про війну з Росією, яку досі сором'язливо називають АТО, про втрати, яких могло не бути, про недолуге керівництво операцією, про забезпечення війська, допомогу пораненим і сім'ям загиблих, про люстрацію, про тотальну і непереможну корупцію. Слово давали усім бажаючим, тому оцінки діяльності влади звучали інколи доволі жорсткі.

Оскільки війна на Донбасі все одно залишається найгострішою темою для українців, в мітингу взяла участь і відома російська російська правозахисниця - Єлена Васильєва, лідер громадського руху "Груз-200", яка докладає чимало зусиль для припинення розв'язаної російським керівництвом безглуздої бійні і донесення правди про російсько-українську війну матерям російських солдатів. Майдан зустрів росіянку справжніми оваціями.

За підсумками мітингу було прийнято Резолюцію з вимогами до влади, яку разом з Відкритим листом Коаліції учасників Помаранчевої революції до Президента України урочисто віднесли на Банкову і під спів Гімна України передали офіційному представнику Президента.
"Шановний Петро Олексійовичу! - йшлося у Відкритому листі, - Ми разом з Вами стояли пліч-о-пліч на Помаранчевому Майдані, виборювали право українського народу на власну гідність, вільне волевиявлення, чесність і справедливість під час Революції Гідності. Сподіваємося, що ця дата та формат її відзначення увійде в традиції українського народу. Першим кроком до встановлення історичної справедливості став Указ Президента України № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи», другим - має бути амністія і повна реабілітація політв’язнів режиму Януковича та осіб, які перебувають і досі під політично вмотивованими кримінальними переслідуваннями".

Під час маршу до Адміністрації Президента не обійшлося без провокацій - невідомі молодики, які під час мітингу стояли неподалік, а потім приєдналися до ходи, спробували вчинити бійку з міліцією, але учасники маршу самі забезпечили громадський порядок.

P.S.  У ході підготовки заходу організаторами було ухвалено рішення відзначити роботу і внесок в боротьбу за принципи демократії і свободи в України деяких ЗМІ, зокрема "Першого інформаційного каналу", а також багатьох журналістів персонально.
Прокоментував ситуацію Голова КУПРу Сергій Мельниченко: "Хоча про це не було оголошено заздалегідь, це мало бути частиною програми, але журналістів прийшло чимало.
Ми не знаємо що насправді - чи інші редакційні завдання, чи редакційна політика завадили журналістам "каналу чесних новин" відвідати захід, але довелося перенести це дійство на невизначений термін через відсутність його представників.
Помаранчева революція свого часу перемогла зокрема завдяки твердій громадянський позиції і професійним якостям окремих представників ЗМІ, жодна знакова подія в житті політиків і громадянського суспільства не оминала уваги 5 каналу.
Шановні журналісти і всі ті, хто особисто в останні роки намагався разом з нами виборювати правду в нашій країні, хто не поступився професійними принципами - вдячність Вам і хвала.
Слава Україні!"
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Майдан Незалежности,Василь Любарець,Помаранчева революція,Евромайдан,Разгон Евромайдана,Автомайдан,штурм на Грушевского
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.