Революція для людей, а не люди для революції

21 листопада 2014, 10:42
Власник сторінки
0
98
Революція для людей, а не люди для революції

Революція, як кохання - може завершитись так, як в Україні, а може - як в Грузії.

Що напишуть про Революцію Гідності через сто років? Один із лідерів польської антикомуністичної опозиції 80-х років Яцек Куроль писав: “Невідкладні справи заступають важливі”. В Україні в минулорічні зимові дні відбулось все з протилежністю до навпаки: замість білити фасад — ми знесли фундамент.
...
Революція, як кохання - може завершитись так, як в Україні, а може - як в Грузії. Але у всякому випадку - це ті відчуття, які ти хочеш пережити знову і знову, не залежно від їхнього фінального результату. Згадайте, як нам тоді заздрили іноземці. Згадайте, як ми рвались на Майдан - як козаки колись рвались на Січ.
...
Це був шанс не лише змінити, але й змінитись. Чи точніше — ми змінювались в ході самої революції. Стусове “терпи — терпець тебе шліфує” було лейтмотивом тих морозних ночей. Ніч на холодній підлозі, біля бочки, в бою, в диму, у воді і у вогні — у цьому терпінні народжується нація. У цих обставинах здавалось би пафосні слова, - "любов до України", "брат за - за брата", - набрали нового змісту.

Шукаючи Європу — знайшли Україну.
...
Це той момент, коли третього не дано — або ти здаєшся і загниваєш, або починаєш боротись і, можливо, переможеш, а може і ні. Однак ніколи не картатимеш себе, що не скористався своїм шансом. Революція — це шанс. “Він випадає тільки раз, це не посмішка і не аванс — це шанс, це шанс”, - співали пірати з “Острова скарбів”.
...
Історія — це процес. Історія — це гра фанатиків, негідників та ідейників. Саме ці три категорії людей є рушіями історії.

Проблема Революції Гіності у її незавершеності. Якщо Міхеїл Саакашвілі розповідає, що у його п'ятимільйонній країні, де один одному кум, брат чи сват, для впровадження реформ потрібно було три місяці, то хто скористався з минулорічної революції - ідейники, фанатики чи негідники - питання риторичне.

Через сто років Революцію Гідності також пам'ятатимуть. Але чи пам'ятатимуть про тих, хто нею скористався? Можливо, але як?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.