10 слів - історія одного року України

07 листопада 2014, 12:26
Власник сторінки
0
167
10 слів -  історія одного року України

Анексія, блокпост, сепаратизм, Небесна сотня, ескалація, Новоросія... 10 слів, нових і, як ніколи актуальних для українців, характеризуючих проблематику, перспективи й життєдіяльність нашого суспіль

  Останній рік в Україні -рік трансформації суспільної свідомості, позалогічних ситуацій, нетривіальної буденності. Ми всі подорослішали.  Мудрість, народжена через  досвід втрат і потрясінь, прийшла до нас поза часом. В поєднанні з вимогами сучасного життя  та глибоко кризовими процесами, досвід покоління Євромайдану  помножився на  спосіб мислення мільйонів  українців, які  продовжують зростати інтелектуально. Для когось незрозумілі на початку грудня 2013р слова «ескалація» та «люстрація», відтепер -  в буденному вжитку.

 10 слів, нових і, як ніколи актуальних для  українців,  характеризуючих проблематику, перспективи й життєдіяльність нашого суспільства,  які наразі є реальністю для  цілої країни.  Меседжів, означень й понять що не просто доповнили словниковий запас кожного, а стали  життям українців. Слова, що відображають сучасну Україну.

 Анексія. До насильницько приєднання АР Крим та Севастополя до Росії, відторгнення української території від України та приєднання її до Російської Федерації на правах суб'єкта РФ, що було здійснено протягом березня 2014 року,  слово «анексія» практично не вживалося українцями. Здебільшого, звучало в контексті політологічних дискусій  відео сюжетів відносно невизнаної республіки Придністров'я, Абхазії та Південної Осетії. Ще одним характеризуючим анексію словом стало словосполучення «зелені чоловічки» - російські військові  підрозділи.

Блокпост. Якщо раніше слово «блокпост»  належало до професійного мовного словника працівників залізниці (блокпост роздільний пункт на залізничному перегоні, обладнаному напівавтоматичним блокуванням, використовується для керування світлофорами і семафорами – Вікіпедія), то сьогодні воно є одним з найвживаніших слів українців. Наразі, за ситуацією на блокпостах в зоні АТО - загороджувальних укріплених контрольно-пропускних пунктах з озброєною охороною –  слідкують мільйони українців. І потяги тут ні до чого...

Ескалація конфлікту. В Україні масового вжитку термін  набув під час Євромайдану.  Початок протестів 21 листопада 2013р на підтримку проєвропейського шляху розвитку України та підписання країною угоди про асоціацію з ЄС, яку призупинив Кабмін Азарова, був масштабним. Проте, саме силовий розгон мирних демонстрантів 30 листопада став ескалацією цього конфлікту. Під час Революції гідності загострення протиборства  постійно посилювалося, прогресуючи у людські втрати,  політичні перемоги й для певних осіб, в піар-бонуси. Сьогодні ескалація, як «прогресуючий в часі розвиток конфлікту, при якому наступні руйнівні впливи опонентів один на одного вищі за інтенсивністю, ніж попередні (Вікіпедія)», - меседж українців до світових держав відносно агресивності Росії, її військових дій в Криму та на Сході.

Корупція. Синонімічний ряд корупції, як то «хабарництво», «продажність», кілька років тому був більш вживаний в Україні серед населення. Говорили не «корупціонер», а «хабарник» (взяточник –рос.). Розпочавши інтенсивну роботу над входженням до Євросоюзу, українці не тільки отримали до вжитку міжнародний термін латинського походження, але й зрозуміли, що саме  корупція,  яка полягає у «використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення (Вікіпедія)»,  є найбільшою проблемою країни.

Люстрація. Досить швидко українці придумали рифму-синонім до слова «люстрація» - кастрація. Покоління,  що стало свідком утвердження охлократії  на засадах тоталітаризму, яке пройшло Помаранчеву революцію, Податковий та мовний Майдани, Революцію гідності, - це покоління справедливо виголосило вимоги щодо очищення влади. Скомпрометованих «попросили» з державної служби. Створили Люстраційний комітет та прийняли Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» (фактично люстраційний за змістом) та в другому читанні законопроект " Про очищення влади»

Мобілізація. Необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію обумовлена "поширенням проявів тероризму на території України, який призводить до загибелі мирного населення, військовослужбовців та працівників військових формувань і правоохоронних органів України в східних регіонах держави" (закон «Про часткову мобілізацію»). Мобілізація - приведення  військових сил країни у військове положення. В Україні пройшло 3 хвилі мобілізації: від 17 березня 2014 р., від  6 травня 2014, від 23 липня 2014р. Четверта хвиля –це коли в зону бойових дій ідуть всі, хто може тримати зброю в руках та може бути хоч чимось корисним у бойових діях. Сьогодні військовозобов'язані - це чоловіки від 18 до 60 років (рядовий і сержантський склад) або до 55-65 років (офіцерський склад, вік залежить від звання), придатні до військової служби.

Новоросія. Сучасне значення слова для  більшості українців – це  синонім війни, абсурності вимог РФ на Сході України, свавілля. У 2014 році президент Путіна так назвав окуповані  його ж військами території Луганської та Донецької областей України. Використовують термін переважно проросійські сепаратисти

Обороноздатність країни. Сьогодні українців більше хвилює обороноздатність країни ніж економічні проблеми. Всі хочуть миру і повернення додому, до цивільного життя  учасників АТО. Ступінь підготовленості держави до захисту своєї території (інтересів населення цієї території) від агресії, що включає в себе  наявність ефективної зброї, рівень підготовки й обізнаності, і є обороноздатністю держави.    З метою посилення першочергових знань та вмінь щодо захисту Батьківщини, в українських школах відновлять початкову військову підготовку.

Сепаратизм.  У буквальному перекладі з латинської це слово означає  “відділятися”, “виокремлюватися”.  У політичному значенні– це прагнення частини населення  держави відокремитися, відділитися, утворити автономію. Україна сьогодні – жертва навязаного Росією (російськими ЗМІ) псевдосепаратизму у східних регіонах країни. Як слушно зазначає С.Дацюк,  аналізуючи стратегії сепаратизму  в Україні ,  у нас «немає ідейного сепаратизму – на Сході України є кримінально-російськомовний сепаратизм, а в окремих інших місцях України є етнічно-український євроорієнтований сепаратизм». Ідеєї цього штучного витвору російського зомбування є формула «Бути не з Україною, а з Росією», метою існуючих нині  сепаратистьких настроїв  – послаблення  Української держави.

 Сотня.  В другій половині XVII - XVIII ст. сотнею називали військову, адміністративно-територіальну одиницю в Гетьманщині і Слобідській Україні на чолі з сотником. Термін доби козаччини популяризувався за два століття.  Під час Євромайдану для самооборони мирних демонстрантів від провокаторів та спецпідрозділів МВС, у наметовому містечку створювались загони самооборони (сотні).  Офіційно,  варту у Києві несли 42 сотні. Згодом, сотні забезпечували громадський порядок  ще у 8 містах України. Особливою для всіх українців є Небесна сотня – абсолютно нове поняття (назва явища, події) в історії України.

Самоорганізація цивільних людей  сьогодні, під час проведення АТО на Сході,  теж досить висока. Сьогодні,  нові сотні -    Волонтерська СОТНЯ, «Офісна сотня»,  «Кулінарна сотня» , «Юридична сотня»  та інші, допомагають  Нацгвардії та добровольчим батальйонам боронити мирну територію України від «апетиту» #ПТНПНХ, займаються    проблематикою  біженців зі Сходу, долучаються до медико-реабілітаційного супроводу поранених, надають безоплатну правову допомогу бійцям, які отримали поранення у зоні АТО.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.