Медіа-ланч у Запоріжжі. Про фінансові шляхи боротьби з епідемією ВІЛ/СНІД

02 червня 2014, 12:54
Власник сторінки
0
56

В недалекому майбутньому значну частину соціальної допомоги вразливим верстам населення зможуть надавати неурядові громадські організації, зокрема, людям які живуть з ВІЛ/СНІДом.

Про перспективи розповідали на медіа-ланчі організованим "Інститутом розвитку суспільних інновацій", який відбувся в Запоріжжі.

Вже зараз можливість перекладання частини обов'язків комунальних установ на плечі громадських організацій передбачена законодавством. Щоправда, питання впирається у фінансування.

На сьогоднішній день основними фінансовими донорами спеціалізованих громадських організацій виступає Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Головним завданням фінансування українських ГО фонд ставив перед собою в запущені соціальних програм з протидії захворювань, як таких. А вже з 2016 року перехопити фінансове навантаження фінансування цих програм доведеться іншим донорам, або ж безпосередньо українському бюджету. Хоча вже і з цього року Фонд істотно скорочує бюджети своїх партнерів в Україні.

Втім, український бюджет від цього може і виграти. Адже за підрахунками фахівців, до 70% бюджету комунальних установ, які  надають соціальні послуги,  становлять адміністративні витрати: зарплату персоналу , оплату комунальних послуг та інші. У свою чергу, як показує практика, адміністративні витрати громадських організацій істотно нижче. Як приклад, на медіа-ланчі надали середні розрахунки денного нагляду за невиліковно хворими пацієнтами в одній київських комунальних установ. З 1500 гривень на місяць на одну людину, близько 95 % суми становить утримання установи та оплата роботи персоналу. На противагу, неурядові організації готові надавати ці ж послуги за 500 гривень в  місяць на одну людину.

Однак подібні інновації є лише перспективою, хоча і не дуже далекою. Як розповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької ОДА Галина Гончаренко, незважаючи на відсутність фінансування, держустанови Запорізької області вже готуються до проведення соціальних замовлень,  зокрема, вивчають потреби в цьому безпосередньо в районах. Фінансове ж питання може вирішитися з прийняттям програми протидії ВІЛ/СНІДу на 2014-2018 роки, на яку орієнтуються органи місцевого самоврядування при прийнятті регіональних цільових програм.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ВІЛ/СНІД,Запоріжжя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.