Чи причетний Вищий господарський суд до корупційних рейдерських схем?

19 травня 2014, 11:05
Власник сторінки
Політик, законотворець.
0
230
Чи причетний Вищий господарський суд до корупційних рейдерських схем?
ВГСУ

Головуючий Суду МИРОШНИЧЕНКО С. В. разом із суддею АЛЄЄВОЮ Інною В’ячеславівною розуміючи, неправомірність дій рейдерів, вирішили самоусунутись від винесення незаконних рішень, взяли самовідвід

Чи причетний Вищий господарський суд до корупційних рейдерських схем? Достатньо проаналізувати те, як ПАТ «Тернопільський електромеханічний завод» («ТЕМЗА») бореться з рейдерами


Як повідомляє Прес-служба ГО «Всеукраїнська Люстрація» 15 травня 2014 року громадська Організація «Всеукраїнська Люстрація» разом з представниками «Самооборони Майдану» провели пікетування Вищого Господарського Суду України, на підтримку Публічного акціонерного товариства «Тернопільський електромеханічний завод» (ПАТ «ТЕМЗА»), з вимогою зупинити рейдерське захоплення підприємства ПАТ «Універсал Банком» та ТОВ «Будтех Інтеграл Компані».


Вимогою до Суду було задоволення касаційної скарги ПАТ «ТЕМЗА» про відновлення рішень Тернопільського та Львівського господарських суддів, на збереження заводу. 

Також була заява про відвід суддів ВГСУ.


Текст заяви:


«Вищим господарським судом України розглядається касаційна скарга ПАТ «Універсал Банк» на рішення господарського суду України від 05 червня 2013 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 19 грудня 2013 року у справі №921/452/13-г/7.


Рішенням господарського суду Тернопільської області від 05 червня 2013 року у справі №921/452/13-г/7, яке залишене без змін Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 19 грудня 2013 року, частково задоволено позов ПАТ «Тернопільський електромеханічний завод» до Кооперативу «СОЮЗ» та ПАТ «Універсал Банк» про визнання недійсними додаткової угоди №2 від 27 червня 2008 року до Генерального договору на здійснення кредитних операцій №12/05-ГД-07 від 15 серпня 2007 року та договору іпотеки від 31 жовтня 2008 року посвідчений приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу Магдич О.О., зареєстрований в реєстрі за №3803. Визнано недійсним з моменту укладення  Договір іпотеки укладений 31.10.2008р., між  Відкритим акціонерним товариством «Універсал Банк» та  Відритим  акціонерним товариством «Тернопільський електромеханічний завод» нотаріально посвідчений 31.10.2008р. приватним  нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу, зареєстрований в реєстрі № 3803.


На адресу ПАТ «Тернопільський електромеханічний завод» надійшла ухвала Вищого господарського суду України від 23.04.2014 року у справі №921/452/13-г/7 про призначення розгляду касаційної скарги ПАТ «Універсал Банк» на 14 травня 2014 року.


 З вказаної ухвали вбачається, що справу будуть розглядати судді: Мірошниченко С.В., Картере В.І. та Алєєва І.В.


З часу прийняття касаційним судом до розгляду касаційної скарги банку відбуваються постійні зміни складу колегії суддів, що розглядає зазначену справу.


Відповідно до ухвали ВГСУ від 03 квітня 2014 року (якою призначено розгляд справи на 23.04.2014 року) до складу колегії у справі №921/452/13-г/7 входили судді Мірошниченко С.В., Барицька Т.Л., Картере В.І., які і були присутні на засіданні 23 квітня 2014 року.


Однак, як зазначалося, в ухвалі від 23.04.2014 року вже визначено інший склад суду, замість судді Барицька Т.Л. введено у колегію суддю Алєєву І.В., хоча у самій ухвалі про зміну складу суду нічого не зазначено. Про суд саме у складі суддів Мірошниченко С.В., Барицька Т.Л., Картере В.І. свідчить і те, що судом 23.04.2014 року задоволено клопотання ПАТ «Універсал Банк» про продовження строків розгляду справи. Якщо на 23.04.2014 року склад суду був змінений то перебіг строку розгляду справи починається заново (діє принцип незмінності складу суду) і немає потреби продовжувати строк розгляду справи.


Також слід зазначити, що ухвала від 23 квітня 2014 року відсутня у Єдиному державному реєстрі судових рішення, хоча відповідно до чинного законодавства дана ухвала повинна бути внесена до Єдиного державного реєстру судових рішень.


Вказані незаконні зміни складу суду викликають сумнів у законності складу суду у справі №921/452/13-г/7.

Даний випадок є непоодиноким. Так у мережі Інтернет є достатньо прикладів підозрілих змін складу суду, що свідчить про можливі втручання у роботу автоматизованої системи розподілу справ. Як не дивно у зазначених публікаціях фігурують ті самі судді – Мірошниченко С.В.,  Алєєва І.В.


Несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду має наслідком відповідальність, установлену законом (ст.21 ГПК України). Статтею 3761 Кримінального кодексу України за незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду передбачено кримінальну відповідальність.


Як зазначалося вище, судом 23 квітня 2014 року задоволено клопотання ПАТ “Універсал Банк” про продовження строку розгляду справи. Продовження строку розгляду справи проведено без підстав для такого продовження. При зміні складу суду розгляд справи розпочинається спочатку, а тому на 23 квітня 2014  року строк розгляду справи не закінчився.


Задоволення клопотання  ПАТ «Універсал Банк» про продовження строку розгляду справи  при зміні складу суду є фактично надання переваг стороні, що містить ознаки корупційних діянь.


Враховуючи наведене просимо провести перевірку законності включення до складу  суду у справі  №921/452/13-г/7 судді Алєєвої І.В., факти втручання у роботу автоматизованої системи розподілу справ та наявність підстав для розгляду клопотання про продовження строку розгляду справи. При виявленні порушень закону притягнути винних осіб до відповідальності».


«Резюмуючи нашу акцію, можу зазначити, що наші вимоги частково були задоволенні, з огляду на те що, судді взяли самовідвід. Початок суду затягувався з різних причин, і розпочався трьома годинами пізніше, але 

Головуючий Суду МИРОШНИЧЕНКО Станіслав Володимирович разом із суддею АЛЄЄВОЮ Інною В’ячеславівною розуміючи, неправомірність дій рейдерів, вирішили самоусунутись від винесення незаконних рішень, взяли самовідвід. Це лишень говорить про те, що переломний момент у справі настав. Слава Україні!» - зазначив заступник Голови ГО «Всеукраїнська Люстрація» Олександр Куліковський.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: рейдер,Темза,Куліковський,корупція в Україні,Мірошниченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.