Українській соняшниковій олії віддали перевагу 90 країн світу

05 травня 2014, 16:15
Власник сторінки
Экономист по финансовой работе
0
38

В Україні споживається усього 20% виробленої соняшникової олії, 80% експортується до 90 країн світу

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук, передає кореспондент агентства.

"У нас багатовекторний експорт - до 90 країн світу поставляється наша олія. Здебільшого - 30% це Індія, на друге місце виходить Китай і на третьому місці Європа", - повідомив Капшук.

За його словами, Європа минулого року купила 565 тис. тонн соняшникової олії на $600 млн. Близько 2 млн т Європа купує шроту. Спецжирів і маргаринів Україна до Європи ще не поставляла через сильну конкуренцію. Цього року буде поставлено 30-50 тис. тонн, припустив гендиректор асоціації.

Капшук також зазначив, що за 10 років у світі подвоїлося виробництво рослинної олії. "У світі продається 69 млн т олій, із яких 80% - це пальмова, близько 40% - соняшникова. 56% світової торгівлі соняшниковою олією належить Україні", - підкреслив фахівець.

Він нагадав, що в 2009 році Україні заборонили постачання до Європи через забруднення соняшникової олії мінеральними оліями. За цей період в нашій країні була впроваджена на усіх підприємствах система безпеки ХАССП і відпрацьована процедура постачання з отриманням підтвердження чистоти олії з отриманням сертифікату здоров'я. Ця процедура схвалена Європою, підкреслив Капшук.

Система ХАССП передбачає ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними факторами, що істотно впливають на безпеку продукції. Ця система забезпечує контроль на усіх етапах виробництва харчових продуктів, будь-якій точці процесу виробництва, зберігання і реалізації продукції, де можуть виникнути небезпечні ситуації і використовується здебільшого підприємствами - виробниками харчової продукції.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.