Як голосують депутати після виходу або виключення з фракції

10 вересня 2013, 11:21
Власник сторінки
0
2940

Нова серія досліджень ЧЕСНО

Наприкінці політичного сезону рух ЧЕСНО здійснив аналіз роботи народних депутатів за підсумками двох сесій Верховної Ради та виявив 9 народних обранців, що, відповідно до методології ЧЕСНО, змінили політичну позицію всупереч волевиявленню виборців. Іншими словами, стали «тушками».

У цей список потрапили депутати Табалови, які не увійшли до складу фракції «Батьківщини» та 7 нардепів, які вийшли зі складу фракції: В.Купчак, В.Кутовий, О.Канівець, В.Немілостівий, І.Скосар, Р.Стаднійчук та В.Кравчук.

Рух ЧЕСНО вирішив перевірити, яким чином голосували ці депутати після виходу з фракції і чи дійсно змінили свої політичні погляди.

Аналізувались лише голосування, де влада та опозиція займали протилежні позиції — таким чином виключались несуттєві або консолідовані голосування.

Результати виявились доволі цікавими. Так, після виходу з «Батьківщини» Олег Канівець 498 разів (з 547) голосував з депутатами опозиційного табору, тобто – у 93% випадках. Вочевидь, таку поведінку парламентаря називати «тушкування» не варто.

Інша ситуація з нардепом Василем Кравчуком. Картка депутата, після виключення з фракції через його підтримку закону про векселі, була активною лише двічі – один раз разом з опозиційними силами (точніше, просто “Не голосував”), другий – з провладними ("За" зміни до держбюджету). До якого табору він схиляється — покаже нова сесія та система «Рада».

А от перевірка голосувань решти депутатів - В.Купчака, В.Кутового, В.Немілостівого, І.Скосара та Р.Стаднійчука підтвердили їхню поведінку «тушки»:

Лідером «синхронного голосування» на користь влади виявився депутат Немілостівий, який 436 разів віддав свій голос за законопроекти, вигідні провладній більшості.

Народний депутат В’ячеслав Кутовий пішов ще далі – аналіз його голосувань після виходу з фракції дорівнює практично 100% - зі 192 разів спільно з колишніми колегами по табору екс-опозиціонер проголосував лише 3 рази.

Отримані дані надихнули учасників ЧЕСНО продовжити перевірку голосувань народних депутатів та звернути особливу увагу на те, як голосують народні обранці в новому політичному сезоні.

Саме під час ІІІ сесії заплановане ухвалення єврозаконів,  конче необхідні законопроекти №0947 (узгоджує чинне законодавство із законом про доступ) та №1076-1 (про суспільне мовлення), №2600 (про роздержавлення ЗМІ), №3100, що ускладнює процедури, пов’язані з організацією благодійної діяльності, та низку інших законопроектів, на ухвалення яких з нетерпінням чекають українські громадяни, журналістська та європейська спільноти.

Перший матеріал за результатами перевірки голосувань позафракційних депутатів незабаром з’явиться в українських ЗМІ.

Далі буде!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.