Відпочинок за державний кошт: хто більше, депутати чи помічники?

09 вересня 2013, 10:58
Власник сторінки
0
1848

У 4-х депутатських санаторіях, які фінансуються з бюджету, відпочивають переважно помічники депутатів та колишні народні депутати.

Про це свідчить статистика, яку надав апарат Верховної Ради у відповідь на інформаційний запит. Імена та прізвища помічників та усіх депутатів, які відпочили коштом платників податків,  апарат Верховної Ради не надає. Причина відмови —  інформація не узагальнена і аналітично не оброблена.

Кількох депутатів  я знайшов, опитавши самостійно в парламенті. Серед них Володимир Литвин, Олександр Єфремов та Олександр Голуб.

За останні три роки в парламентських санаторіях  відпочило 407 колишніх депутатів, 271 помічник депутата і 215 чинних парламентарів. За серпень цього року інформація відсутня.

Ось офіційна статистика від апарату Верховної Ради, отримана завдяки інформаційному запиту. 

Найпопулярніше місце для пільгового відпочинку серед усіх колишніх і чинних депутатів та їхніх помічників  - санаторій «Дюльбер» -  за три роки там відпочило  611 представників цих категорій (з них 118 чинних  депутатів), за винятком серпня цього року.

Якщо депутатам і їхнім помічникам відпочинок оплачує український бюджет, для будь-якого іншого  громадянина ціна у «Дюльбер»в залежності від сезону та номеру коливається від 400 до 1200 грн за одну добу.

Далі за популярністю йде санаторій «Нижня Ореанда»: 242 парламентські і долучені до парламенту особи.

Для порівняння, в оздоровчому комплексі «Затока» за 3 роки відпочила одна людина — неназваний помічник народного депутата.

Український парламент також утримує для відпочинку депутатів пансіонат матері і дитини «Таврійські Зорі». Утім, відповідно до наданої статистики, жоден народний депутат не відпочив там за останні 3 роки, утім, вподобали це місце 33 помічники парламентарів за цей самий період. Не дивно: пансіонат, що призначений перш за все для дітей і матерів (про це свідчить навіть його назва), міститься не в Криму, а в Херсонській області, і значно скромніший.


Навіщо українським депутатам мати власні санаторії ?

Я знайшов кількох депутатів, які відпочили цього року в санаторіях Верховної Ради.

Керівник фракції Партії Регіонів у парламенті Олександр Єфремов провів у "Нижній Ореанді” 8 днів.

Володир Литвин відпочивав  у парламентському санаторії 13 днів цього літа, а депутат-комуніст Олександр Голуб - 23. Кожен із них відповів на запитання, навіщо потрібні парламентські санаторії.

Скільки коштує утримання санаторіїв Верховної Ради

Апарат Верховної Ради інформував, що цього року на утримання 4 санаторіїв парламенту  підуть 88 млн грн - багато це чи мало? Все вимірюється у порівнянні. Цього року на лікування онкохворих дітей за кордоном, завдяки змінам у бюджеті, виділять 50 млн грн.

Для прикладу, парламентарі ані Британії, ані Швеції не мають власних санаторіїв. Їм платять заробітну платню. Якщо вважати, що середня зарплата в Україні 3,3 тисячі гривень, то депутат отримує майже в шість разів вищу зарплатню, і точно зможе профінансувати свій відпочинок сам.

Мати власні санаторії — рудимент СРСР. Сьогодні їх утримують українські платники податків, тобто ми з вами.

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті спеціально для Кореспондент-Блоги



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.