Правила гри. Другий тайм

31 серпня 2012, 12:21
Власник сторінки
0
2232
Правила гри. Другий тайм

Цього тижня ми представили громадськості та всім учасникам виборчого процесу свій план оновлення парламенту та розповіли в деталях, як будемо досліджувати кандидатів у народні депутати.

ЧЕСНО досліджує кандидатів у депутати на відповідність критеріям доброчесності. Це є, зокрема, громадянською позицією всіх учасників руху – сприяти більш усвідомленому вибору кожного з нас.

Наша мета - якісне оновлення парламенту. Аби досягти цієї мети, ми, на другому етапі нашої кампанії, поставили перед собою завдання - вивчити на відповідність критеріям доброчесності інформацію про більш, ніж 2500 кандидатів.

Це будуть кандидати у депутати прохідної частини списків політичних партій, які мають шанс потрапити до парламенту. Крім того, це будуть кандидати у депутати, які балотуються у ВР по мажоритарних округах, – по 5-6 депутатів з округу, - тих, кого висунули політичні партії та тих, хто є самовисуванцями і мають найбільше шансів потрапити до парламенту.

Впродовж вересня ми оприлюднимо профілі кандидатів у депутати кількома хвилями.

Першу хвилю складатимуть кандидати у депутати, які увійшли до прохідної частини списків політичних партій, які традиційно присутні в парламенті – Об'єднаної опозиції, Партії регіонів та КПУ.

Другу хвилю складуть кандидати, які увійшли до списків політичних сил, які можуть стати новачками парламенту – УДАР, Свобода та «Україна-вперед!».

До третьої хвилі профілів потраплять кандидати, які балотуються у мажоритарних округах та висунуті провідними політичними партіями або є самовисуванцями.

Також після критики результатів першого етапу кампанії ми удосконалили методологію дослідження та сам ЧЕСНОметр.

Три головні зміни у способі дослідження кандидатів:

1. 4 критерії замість 6. Оскільки не всі кандидати були членами парламенту, до них, на відміну від нинішніх депутатів, не будуть застосовуватись два критерії доброчесності - «особисте голосування в парламенті та «участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів».

Натомість для тих 449 кандидатів, профілі яких вже є в ЧЕСНОметрі, оцінка по цим двом критеріям залишиться.    

2. Прибрали знак рівності між порушниками. Оновлений ЧЕСНОметр буде сконцентрований на суті порушення та суспільній шкоді, заподіяній кандидатом, а не на оцінці руху ЧЕСНО про його невідповідність критерію як такому. 

Тобто, ми говоримо про різну міру порушення критеріїв. Наприклад, в ЧЕСНОметрі є велика кількість «порушників» критерію непричетності до корупції, однак важкість їхніх діянь не можна зрівняти, бо серед них є, наприклад, сумісники посад і депутати, які вкрали мільярди або корупціонували цілі галузі. Що саме більш шкідливо – виборець має зробити висновок сам.

3. Доброчесних немає. В оновленому ЧЕСНОметрі не буде позначки «відповідає критерію». Одна з проблем, яка нас спіткала як на першому етапі кампанії, так і зараз – аналізуючи кандидатів, - це обмеженість інформації про більшість з тих, хто може потрапити до майбутнього парламенту. Коли перевіреної інформації про кандидата немає у достовірних джерелах, але відомо, що він – негідник, неможливо казати про його доброчесність.

На відміну від першого етапу дослідження, для перевірки кандидатів ми запустили такий ефективний інструмент, як краудсорсінг. Про цю функцію -«Повідом про порушеня» - ми вже писали в одному з постів. За декілька тижнів роботи цієї кнопки до нас надійшло більше сотні повідомлень про невідповідність низки кандидатів критеріям доброчесності. Більша частина з цих повідомлень були враховані в оцінці 

Для нас тут важливо не лише те, що профілі кандидатів стануть повнішими. Важливо, що ЧЕСНОметр спонукає виборців до пошуку суспільно важливої інформації про своїх кандидатів, а, відтак, – до осмисленого вибору.

Як ми розповідатимемо про результати ЧЕСНОметру? Серед основного:

З ЧЕСНОметру можна буде видрукувати інформацію про кандидата у форматі листівки.

Команда ЧЕСНОмерту вирушить у черговий тур містами України – аби розповісти про всіх кандидатів, яких нам вдасться дослідити. Ми зробимо презентацію результатів моніторингу у кожному регіоні країни. 

Ми віримо, що журналісти і надалі будуть нашими союзниками. Саме завдяки їм нам  вдалося прорвати всі інформаційні блокади.

І ми разом зможемо зробити все, аби виборці обирали не ціну, а цінності, не слова політиків, а політиків слова.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.