Український позитив із самого Брюсселю (ФОТОРЕПОРТАЖ)

25 серпня 2011, 01:07
Власник сторінки
Правник, футуролог, автор книги "Омріяна Україна"
0
3192

Ми зробили це! Столиця Євросоюзу на один день стала українською! Вуличні гуляння, запальні танці, народні пісні, вуличний марш українців, дегустація українського пива, урочистий прийом в мерії, "Океан Ельзи" та "Хлопчик, що пісяє" в образі Ярослава Мудрог



Є така старовинна і дуже почесна традиція - вдягати в різноманітні костюми символ Брюсселю - маленьку статуетку "Manneken Pis" - хлопчика, що пісяє. Їй - понад 300 років.

Є інша традиція - відзначати День незалежності України в самому серці Євросоюзу - Брюсселі, започаткована Європейською Асоціацією Українців. Цій традиції - 5 років.

Цього року українське свято в столиці Єврсоюзу набуло особливого розмаху. Ми вирішили подарувати "Маннекен Пісу" новий костюм - великого князя Ярослава Мудрого, що був виготовлений в Україні "Парком Київська Русь".

Грандіозне свято в Брюсселі відбулося за великої підтримки члена Римського клубу, доктора Богдана Гаврилишина та "Фундасьон Відродження" з Женеви. Спонсором виступив завод "Оболонь", а генеральним перевізником вже вкотре виступили "Міжнародні Авіалінії України".

Відтак бельгійці дізналися, що Україна є не "молодою пострадянською державою", а країною з тисячолітньою історією, нащадком найсильнішої держави середньовічної Європи - Київської Русі.



Але все почалося з гуртування українців на центральній площі Брюсселя - Гранд плац - найкрасивішому майдані Європи. Замайоріли українські прапори...





Представники мерії Брюсселю запросили нас до ратуші, е на честь України мав відбутися урочистий прийом.

Нас приймали в найкрасивішій залі старовинної ратуші - залі Максиміліана. Немає слів, щоб передати всю розкіш та вишуканість цього приміщення, прикрашеного трьохсотрічними гобеленами.



Українців вітали з Днем незалежності, дякували за представлення української культури та історії в Брюсселі та, звісно, за презентацію нового костюму для символу міста - "Маннекен Піса".

Ми запросили в Брюссель наймолодшу оперну співачку України, переможницю численних музичних конкурсів десятирічну Соломію Лук'янець.

Вона заспівала "Аве Марія" акапелла українською мовою, чим вразила не лише бельгійців, але й присутніх українців. Її талант викликав шквал аплодисментів та вигуки захоплення!



Саме Соломії ми доручили вручити Брюсселю новий костюм для "Маннекен піс". Бельгійцям дуже сподобалося, що костюмчик для брюссельського хлопчика подарувала така талановита українська дівчинка :)



Заступник мера Жан Де Гертог приміряв капелюха князя Ярослава...



Відтак, мерія Брюсселя та "Орден друзів Маннекен Піс" вручили нам почесну грамоту на знак засвідчення міжкультурного діалогу та участь українців в трьохсотрічній традиції вшанування символу Брюсселя.







Користуючись нагодою ми вручили представникам мерії п'янкі подарунки від торговельної марки "Хортиця". Відтак, щось мені підказує, що українське свято в мерії Брюсселя триватиме ще довго...



Зворушені брюссельці запросили всіх нас залишити автографи в почесній книзі гардеробу "Маннекен Піса", де костюм київського князя Ярослава Мудрого записаний під номером 871. Цікаво, що костюм українського козака, подарований брюссельському фонтану у 2007 році має номер 791.Отож, гардероб "Маннекен Піс" зростає.



Після урочистого прийому ми вирушили багатолюдною ходою з ратуші до Маннекен Піса, де вже чекав свого відкриття фонтан у новому вбранні.



Соломійка взяла український прапор та високо понесла його середньовічними вулицями Брюсселя на чолі української колони.



Ми співали гімн України, ледь не сотня голосів зливалася в єдиному пориві. Вражені бельгійці й туристи відступали на тротуари й аплодували. Справді, незабутні враження...



Біля "Маннекен Піса" нас чекали близько п'ятисот туристів, які з нетерпінням чекали відкриття пам'ятника. Справа в тому, що поки ми були в ратуші, його одягли й закрили прапором Брюсселю від сторонніх очей, допоки ми урочисто не відкриємо. Тому туристи, які прийшли подивитись на головний символ міста, були змушені чекати...



А як вже ми відкрили "Маннекен Піс" в костюмі Ярослава Мудрого, то він вдарив прямо в натовп метрів на десять.

 


Бельгійці жартували, що такий потужний струмінь свідчить, що "Маннекен Пісу" дуже сподобалося нове вбрання.

Цього року хлопчика-фонтан зарядили українським пивом "Оболонь", яким частували усіх присутніх. Таке буває в Брюсселі, європейській столиці пива, лише на великі свята.

Треба відзначити, що бельгійцям українське пиво дуже сподобалося. Масова дегустація продовжувалась просто неба стаканчик за стаканчиком...







А далі заспівала Соломія Лук'янець, з чого й розпочалося вуличне гуляння в Брюсселі.



Українські пісні лунали просто неба. Десятки голосів з натовпу підхоплювали спів.





Аж потім почалися запальні танці, які перемінялися лише енергійними вигуками "Слава Україні!"





Несподівано Соломія Лук'янець взяла ініціативу в свої руки і запросила до танців представника мерії Брюсселю, члена "Ордену друзів Маннекен Піс"...







Далі почалося масове вручення всім представникам Брюсселю подарунків від "Хортиці"...



І масова дегустація українського пива "Оболонь". Бельгійці просто не уявляють свого життя без пива. Але в дегустації взяли участь ще й туристи, тому того дня в Брюсселі українського пива випили майже 200 літрів!







Вуличне гуляння продовжувалося, все нові й нові люди підходили на українське свято.











Розголос від вуличного гуляння виявився настільки широким, що на свято завітав музичний гурт "Океан Ельзи", який якраз цього дня працював в Брюсселі над записом свого нового альбому.



Очевидно, музиканти зраділи острівцю України в самому серці Європейського Союзу!



Святослав Вакарчук також завітав і на святкове зібрання українців, яке проходило в сусідній "Таверні Маннекен Піс". Пити пиво не став, адже йому треба було ще продовжувати роботу на альбомом, однак із вітальним словом до українців Святослав звернувся







Представниця нашого генерального перевізника - Міжнародних авіаліній України - Олександра Жестова запрошувала бельгійців до України.



Соломія Лук'янець радувала всіх своїм чарівним співом...



Свято не хотіло закінчуватись і продовжувалося аж до вечора...



А протягом всього святкування європейці залишали свої побажання Україні до дня народження.





Яких тільки немає побажань на цьому плакаті, який ми вже, до речі, привезли у Київ!



Наостанок представники мерії Брюсселю сказали, що це було одне з найкращих національних святкувань, яке вони пам'ятають. І на підтвердження своїх слів вони розібрали на згадку з десяток великих українських прапорів, українські стрічки та все, що їм нагадує про Україну.

Цього дня ми пишалися, що ми - українці.

Президент "Ордену Друзів Маннекен Піс" Едмонд Ванденхойте під час прийому в ратуші сказав, що традиція дарувати вбрання "Маннекен Пісу" - це радість. І лише ми самі можемо дарувати собі та одне одному радість, оптимізм та позитив.

Я радів, коли зустрічав усміхнені українські обличчя в Брюсселі. Зараз я повернувся до Києва і співчуваю тим, хто в цей святковий день із сумним обличчям бився з кордонами міліції на вулиці Володимирській.

Досвід Бельгії навчив мене, що кожна країна має свої політичні проблеми. В Бельгії вони навіть ще гостріші, ніж в Україні.

Однак справа лише за самими людьми, за народом. Що він обере: оптимізм, радість, позитив і силу? Чи негатив, озлобленість, розчарування та пригніченість?

В українців цей вибір ще є! І я вірю, що всі найкращі побажання, що їх записали в Брюсселі, що ми бажали одне одному, неодмінно збудуться!

Адже якщо в України була славетна тисячолітня історія, то й буде велике тисячолітнє майбутнє! Все інше - лише тимчасове.

Зі святом тебе, Україно!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Брюссель,урочистості,день незалежності,столиця ЄС,"Manneken Pis",костюм Ярослава Мудрого
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.