Поправка Яценюка заважає Януковичу та Литвину підписати пенсійну реформу!

31 серпня 2011, 11:58
Власник сторінки
Політик
0
1769

Ще 8 липня парламент ухвалив Закон про пенсійну реформу з датою набрання чинності – 1 вересня 2011 року.

        Час вже фактично настав, а Закону ще ніхто не бачив.

         Як згодом з’ясувалося, не поставили свої підписи під Законом ні Голова Верховної Ради, ні Президент. Фактично документ навіть не виходив з парламенту, застрягши у тамтешніх юристів.

         Що ж відбулось? Чому анонсована Януковичем та Азаровим пенсійна «реформа» буксує вже два місяці і що буде далі?

         За офіційною версією, озвученою Литвином та Тігіпком, затримка в підписанні пов’язується з існуванням скарги двох народних депутатів на порушення регламенту під час голосування за пенсійну реформу. Порушення ці полягають начебто у незабезпеченні особистого голосування депутатів(???!!!). Скаргу необхідно розглянути на регламентному комітеті та проголосувати у парламенті. Тільки після цього Закон буде підписано.

         Повірити у таку версію можуть тільки громадяни, необізнані у механізмі голосування парламентарів. Самі депутати вже давно не голосують особисто, за них це роблять електронні картки. Більшість у 226 голосів зазвичай роблять кілька десятків депутатів, яких наче в школі призначають черговими.

         Виключенням не було і голосування за пенсійну реформу, коли о пів на другу ночі менше ста народних депутатів наголосували аж 248 «за». Але тільки на пенсійній реформі це зробили офіційною причиною для не підписання.

        

Реальна ж причина полягає зовсім в іншому.

В гарячці багатогодинного голосування «за» та «проти» по кожній з понад тисячу поправок, «кнопкодави» випадково проголосували за поправку
№ 40, внесену народним депутатом Яценюком.

Ця поправка стосується проведення перерахунку всіх трудових пенсій з 1 січня 2012 року по новому показнику середньої заробітної плати. Завдяки цьому у наступному році 10 мільйонів пенсіонерів одержать в середньому по 334 гривні на місяць добавки до пенсії.

Відповідна норма вже міститься у проголосованому Законі. Але в плани Президента та Уряду підвищення пенсій не входило взагалі і постало питання як позбутися цієї норми.

Влаштовувати знову два читання і відтягувати «реформу» на наступний рік бажання у влади немає. Ось і з’явився лист  на ім’я Голови Верховної Ради, за підписом заступника голови комітету з питань соціальної політики та праці Сухого, в якому останній просить виправити «явні неузгодженості» у прийнятому законі.

Під такою «неузгодженістю» саме і розуміється поправка Яценюка щодо проведення перерахунків пенсій в бік значного їх збільшення. Начебто ця норма суперечить загальним нормам про перерахунок пенсій, що вже передбачені законодавством. Для «прикриття» написали ще три «неузгодженості», які не мають впливу  на пенсійну систему і добробут пенсіонерів.

Натомість автори  ідеї скасування перерахунку пенсій не знайшли ніяких проблем у нормах про підвищення пенсійного віку, тривалості стажу, реального зменшення розмірів пенсій за рахунок передбачених Законом маніпуляцій.

Нагадаємо, що перерахунок пенсій за механізмом, запропонованим Яценюком, вже проводився у 2008 році і нарікань з боку депутатів не було жодних. До того ж Уряд, вустами Міністра соціальної політики Тігіпка, постійно заявляє про необхідність і готовність «осучаснити» розміри пенсій, тобто внести ті ж самі зміни, що пропонує Яценюк.

Насправді ж ніяких юридичних перепон для ухвалення норми про перерахунок не існує, як не існує і «неузгодженостей». Мова йде лише про намагання керівництва Верховної Ради та більшості, використовуючи технічні положення регламенту, сфальсифікувати результати голосування за поправку Яценюка та не допустити проведення перерахунків пенсій.

Як пообіцяв Литвин, в день відкриття чергової сесії парламенту, саме з пенсійної реформи і почнуть. За планом у них: ще раз підтвердити підвищення пенсійного віку та інші обмеження пенсій, та скасування проголосованої поправки Яценюка щодо підвищення пенсій, позбавивши 10 мільйонів громадян справедливої доплати до пенсії.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.